Анализа - видео: Мирослав Ђукић и "два лица" Партизана...!

Победио Звезду, па губио у низу, али када је сложио коцкице - Партизан је постао моћан. Ударио је темеље шестогодишње доминације црно-белих у Суперлиги Србије.

Фудбал 04.06.2017 | 23:15
Анализа - видео: Мирослав Ђукић и "два лица" Партизана...!
Мирослав Ђукић, потврђено је у суботу, а биће озваничено у понедељак на стадиону у Хумској улици, вратио се у Партизан после десет година.

Уговор са црно-белима биће потписан на две године.

Ово је прилика да се подсетимо како је "парни ваљка" играо за време Ђукића, односно пролећа 2006/2007 и јесени 2007/2008.

Ненад Бјековић, тадашњи спортски директор Партизана, ангажовао је Ђукића на полуезони, када је титула шампиона практично већ била изгубљена, јер је Црвена звезда имала чак 13 бодова више на паузи.

Био је то први самостални тренерски посао за Ђукића у једном клубу. Истовремено био је ангажован и на клупи младе репрезентације Србије. Циљ управе "парног ваљка" био је да у то време 41-годишњи тренер лепо сагледа ситуацију у посрнулом клубу, освежи играчки кадар и ако је икако могуће угрози "вечитог ривала" у борби за титулу и Куп.

Први асистент био му је Александар Станојевић.

Кренуо је силовито, уписао пет победе, од којих је најважнија она у другом јесењем колу против Звезда на стадиону "Рајко Митић" - 4:2.



Али, то је практично било све тог пролећа...

Партизан је до краја сезоне изгубио три дербија од највећег ривала. Звезда је у првенству победила 1:0 и 2:1, док је у полуфиналу Купа било такође 1:0 за црвено-беле. Анемична и потпуно посрнула екипа имала је чак четири везана пораза у шампионату (Хајдук Кула 0:3, Звезда 1:2, Бежанија 1:2, Војводина 0:2).







Али, завршни меч у сезони као да је био најава онго што ће уследити неколико месеци касније. Бојкот Гробара је био прекинут баш на утакмици у којој је "ваљак" прегазио Младост из Апатина 7:1.



Велике промене у клубу, оставке Жарка Зечевића, Ненада Бјековића и Ивана Ћурковића, односно именовања Томислава Караџића за председника, Ивана Томића за спортског директора и Гордана Петрића за генералног секретара, позитивмо су утицали на даљи развој догађаја.

Ђукић се захвалио Ивици Краљу и Алберту Нађу и определио се за младе снаге, али је, ипак, био и бесан, јер се противио продаји Милана Смиљанића, с којим је током лета освојио друго место на Европском првенству за младе у Холандији. Његов пулен отишао је у Еспањол, али је прелазни рок био пун погодак. Стигли су Жука, Ламин Дијара, Алмами Мореира, касније и Зоран Тошић, "експлодирао" је леви бек Иван Обрадовић, Стеван Јоветић је играо најбољу сезону у Партизану, Ђорђе Лазић био врло добар, а право ниоткуд у ватру је бачен Александар Лазевски...









Партизан је играо леп и допадљив фудбал. Утакмице црно-белих пратио је велики број гледалаца, а звиждуци се нису чули чак ни када је Ђукићев тим везао три ремија на свом терену (Борац 0:0, Војводина 3:3 и Чукарички 1:1).



Зрињски је у Европи прегажен, међутим Партизан је избачен из Лиге Европе, јер су Гробари направили нереде у Мостару. "Ваљак" је коначно имао тим способан да парира Звезди, чијој се двогодишњој доминацији већ после првих утакмица назирао крај.

"Офанзивно и за гол више" била је девиза тадашњег стручног штаба којим је командовао Мирослав Ђукић.

Али, онда је у децембру, после гостовања у Мадриду, где је Партизан пружио врло јак отпор славном Реалу на "Трофеју Бернабеу", стигла шокантна вест - на позив Звездана Терзића, тадашњег председника српске "куће фудбала", Ђукић је напустио Хумску и преселио се на клупу државног тима.



Поред тога што је отишао необављеног посла, али тачно по истеку уговора, навијачи Партизана замерили су му и то што је против Младости из Лучана, када је већ знао да одлази, играо са Зораном Тошићем и Жуком у стартној постави, тако да њих двојица нису могли да наступају на следећем мечу, а то је био премијерни меч пролећног дела сезоне - против Звезде. Право бирања искористио је у дуелу у којем је Партизан био апсолутни фаворит.

Наследио га је Славиша Јокановић и успешно привео посао крају. Како у првенству, тако и у Купу. Партизан је освојио "дуплу круну".



Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар