ЛШ: И узе Реал 12. евро-титулу!

Реал Мадрид исписао историју европског фудбала! Реал Мадрид исписао је нове странице фудбалске историје тријумфом над Јувентусом у финалу Лиге шампиона – 4:1 (1:1)! Реал је највећи. И тачка.

Фудбал 04.06.2017 | 11:15
ЛШ: И узе Реал 12. евро-титулу!
'Краљевски' клуб је пред 74.500 навијача на стадиону Миленијум у Кардифу постао први тим, од промене формата 1992. године, који је одбранио пехар намењен прваку Европе.

Јунак 12. славља Мадриђана у елитном такмичењу поново је био Кристијано Роналдо погоцима у 20. и 64. минуту.

Марио Манџукић успео је, у међувремену, да изједначи спектакуларним голом у 27, пре него што је Каземиро, уз доста среће, најавио победу свог тима ударцем са дистанце мало после часа игре.

Коначан резултат сусрета поставио је резервиста Марко Асенсио у последњим тренуцима регуларног тока и у потпуности дотукао 'Стару даму', која је изгубила своје четврто узастопно финале Лиге шампиона, а седмо у историји клуба, уз две титуле.

Истовремено, Кристијано Роналдо оборио је неколико нових рекорда – постигао је 600. гол у каријери у свим такмичењима, 500. за Реал у елити, док се својом четвртом титулом изједначио са великим ривалом Лионелом Месијем, односно Кларенсом Сејдорфом, Ђераром Пикеом, Ћавијем Ернандесом и Андреасом Инијестом.

Рачунајући и Куп шампиона – само су још Алфердо ди Стефано, Алесандро Костатурка и Паоло Малдини испред њега са пет, док прво место на вечној листи држи још једна легенда 'Краљевића' Пако Хенто са шест. Уписао се у стрелце у трећем различитом финалу, а, поново, само Ди Стефано има више таквох утакмица – пет.

Екипа Масимилијана Алегрија боље је почела, доминирала је у уводних 15 минута, имала три шута у оквир гола Кејлора Наваса, али је тим Зинедина Зидана повео из првог шута на мечу – само пет минута касније.

Тони Крос је повукао контру, пребацио лопту на десни бок до Данија Карвахала, који залама ка голу и шаље је по земљи на ивицу казненог – одакле је Кристиано Роналдо, уз мало среће и цеваницу Леонарда Бонучија, шаље иза леђа Ђанлуиђија Буфона.

Међутим, 'Стара дама' одговара после свега седам минута и то на спектакуларан начин – Миралем Пјанић пронашао је Алекса Сандра на левом крилу, он проследио лопту до Гонсала Игуаина који исто чини ка Марију Манџукићу, а Хрват хвата спектакуларан волеј преко главе, на 12, 13 метара од гола, и шаље дивну параболу у даљи горњи угао.

Тим резултатом отишло се на одмор, да би се све променило на старту других 45 минута – тада је Реал био тај који је диктирао ритам, константно претио, док су се 'бјанконери' тотално повукли и били без икаквог утицаја на ток игре.

Такав приступ, односно агресивност шпанског шампиона, довео је до тога да се првак Италије константно и грчевито брани, па је само било питање тренутка када ће примити нови гол.

Ипак, опет је срећа била пресудан фактор – после минималног кашњења Роналда на центаршут Марсела, већ у следећем нападу избијена лопта долази до Каземира на 30 метара, Бразилац шутира из прве, а она на путу до мреже качи Самија Кедиру, добија невероватан ефе и завршава тик уз стативу.

Осетио је Реал да је ривал у нокдауту, наставио је да га притиска, што му се још једном исплатило 180 секунди касније – када је најбољи играч света по други пут био стрелац, у свом трећем финалу – што је такође рекорд.

Овога пута, Лука Модрић и Карвахал казнили су ноншалантан приступ Манџукића, Хрват је Хрвату украо лопту и у наставку акције послао савршен центаршут на петерац, одакле Поругалац још једном вара Ђиђија.

Покушао је Алегри нешто да промени извршивши три измене, али је већ било касно. Да је и дефинитивно тако потврдио је Хуан Квадрадо, који је за двадесетак минута у игри зарадио два жута картона, иако је други зарадио због срамне глуме капитена Серхија Рамоса. Јувентус до пет минута пред крај није имао шут на гол Реала у другом полувремену, пре него што је, још један резервиста, Марко Асенсио ставио тачку на ново поглавље фудбалске историје Старог континента.

Последњи пут кад су успели у томе нежење су играле за месечну плату од 23 евра, ожењени су примали по 33. Алфредо Ди Стефано је играо последњу утакмицу за Краљевски клуб. За победу над Миланом на Хејселу сви су добили бонус од 170 евра, ако прерачунамо у данашњу валуту. Данас, 59 година касније, тријумф у Кардифу свакоме од Реалових играча донеће по 1.500.000 евра. И много битније, вечну славу због тога што су постали тек трећа генерација која је у истој сезони покорила и Шпанију и Европу. Јувентус је на терен истрчао храбро, решен да покаже да му је место на трону. Краљ је сурово угушио буну. Два пута Кристијано Роналдо и по једном неочекивани херој Каземиро, те резервистаМарко Асенсио кад се Јуве већ клатио на ногама, погађали су мрежу легендарногЂанлуиђија Буфона и Мадриђанима донели рекордну 12. титулу шампиона Старог континента - 4:1 у финалу Лиге шампиона.

Први пут откако се Лига шампиона игра у овом формату један клуб успео је да одбрани наслов најбољег у Европи. Први пут још од Милана 1990.

Ни тај Буфон, ни велики Ђорђо Кјелини, генијални Леонардо Бонучи, па ни магични Марио Манџукић... Ништа није вредело. Реал је једноставно срастао са успесима. Јувентус је претрпео и пети узастопни пораз у финалима Лиге шампиона. Већ 21 годину чека на највреднији клупски трофеј.  За то време, Реал је пет пута подизао ушати трофеј. Највећи је. Без дилеме. Без конкуренције.

Једино што је Стара дама успела вечерас да учини јесте да му одузме прво полувреме. У тих уводних 45 минута гледлаи смо један надахнут Јувентус. Јувентус који је лопту контролисао као Барселона у најбољим данима, који је био агресиван као Борусија Јиргена Клопа... Већини би се зенице рашириле од страха.

Не и Реалу.

Кејлор Навас је био ту да у седмом минуту спречи Миралема Пјанића да Шпанце полије хладним тушем већ на самом старту, Тони Крос довољно мудар да у 20. минуту уочи тренутак одутности у главама противничких играча. Повукао је лопту неких 20 метара,Карим Бензема је спретно одложио до Кристијана Роналда, а он после дуплог паса саДанијем Карвахалом неодбрањиво тукао за иницијално вођство номиналних гостију. Лопта је окрзнула Бонучија.

Само седам минута касније нови талас енергије у Јувентусовим ногама. Таман кад се учинило да су Гонзало Игуаин и Марио Манџукић прекомбиновали, Хрват се изненадио фудбалску планету маказицама које би, да је Јуве стигао до победе, биле упамћене као онај волеј Зинедина Зидана у тријумфу Реала над Бајером 2002. године.

Мајсторија.

Али не, није Реал тај који ће се тако лако уплашит. Краљ се никога не плаши. Краљ заповеда. Научио је то Зинедин Зидан још као играч. И добро је ту лекцију пренео наследницима. Друга европска титула у две његове сезоне на клупи Реала. Трећа шпанског титана у последње четири године. Озбиљна доминација.

Друго полувреме као најбољи доказ. Реал је загосподарио тереном. Јувентус је нестао. Сатеран у ћошак. Јувентус? Тим који је Барселони држао часове фудбала. Против Реала није знао шта га је снашло.

Није имао ни среће. У 61. минуту Каземиров пројектил је закачио Самија Кедиру, добио такав ефе да је било немогуће предвидети путању лопте - 2:1. И само три минута касније нокаут! Лука Модрић са десног крила на прву стативу. Роналдо је био тачно тамо где је требало. Јувентус на патосу. Готов.

Одбијали су Италијани да признају пораз. Да је Марио Лемина имао мало више среће можда би завршница и била узбудљивија. Али Реал није тим који прашта. Тај бојажљив почетак другог полувремена пресудио је Јувентусу. Марко Асенсио му је поготком у 90. минуту само оголио сурову истину.

Реал је највећи. И тачка.

Финале Лиге шампиона:

Реал Мадрид – Јувентус 4:1 (1:1)
Роналдо 20, 64, Каземиро 61, Асенсио 90 - Манџукић 27

Стадион: Миленијум

Гледалаца: 74.500

Главни арбитар: Феликс Брих

Четврти арбитар: Милорад Мажић

Састави:

Реал Мадрид (4-3-3): Навас – Карвахал, Рамос (Ц), Варан, Марсело – Каземиро, Крос (од 89. Мората), Модрић – Иско (од 82. Асенсио), Роналдо, Бензема (од 77. Бејл)

Јувентус (3-4-2-1): Буфон (Ц) – Барзаљи (од 66. Квадрадо) Бонучи, Кјелини – Алвес, Кедира, Пјанић (од 71. Маркизио), Сандро – Дибала (од 78. Лемина), Манџукић - Игуаин

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар