Терористички напад у Лондону: 7 мртвих

Британска полиција је данас саопштила да је најмање седам људи убијено синоћ у нападу на Лондонском мосту, који су извеле три особе убијене потом у обрачуну са полицајцима.

Свијет 04.06.2017 | 12:40
Терористички напад у Лондону: 7 мртвих
Начелница лондонске полиције Кресида Дик изјавила је да је преминула и седма жртва синоћњег напада у британској престоници који су извела тројица нападача на Лондонском мосту и пијаци Бороу. Они су касније убијени у окршају са полицијом, преноси АФП.

УХАПШЕНО 12 ОСОБА

Британска полиција ухапсила је 12 особа осумњичених за повезаност са синоћњим терористичким нападом у центру Лондона, јавља Анадолија.  Лондонска полиција саопштила је како је акција хапшења проведена на истоку Лондона у кварту Баркинг.

Најмање седам особа је погинуло, а 48 повријеђено. 

Наведено је да су нападачи улетели возилом међу пешаке на мосту, а потом ножевима напали људе на подручју пијаце Бороу. Према наводима лондонске Хитне службе, 48 рањених је примљено у пет болница широм британске престонице, а лакше повређенима је помоћ пружена на лицу места.



"Наоружани полицајци су веома брзо и храбро реаговали и сукобили се са тројицом осумњичених мушкараца који су упуцани и убијени на пијаци Бороу. На жалост, поред тога је преминуло још шест људи", казао је шеф британских антитерористичких јединица Марк Роули.

Он је навео да су "полицајци упуцали осумњичене осам минута након првог примљеног позива (за помоћ)", као и да су "осумњичени носили нешто налик на прслуке с експлозивом за које се касније испоставило да су лажни".

Власти су путем Твитера објавиле да су током ноћи три лондонске болнице биле блокиране како би "пацијенти, родбина (рањених) и особље били безбедни".

Лодонска полиција саопштила је да су инциденти на Лондонском мосту и пијаци Бороу проглашени за терористичке нападе, док трећи инцидент који се догодио у делу града Воксхол са њима није повезан, преноси Ројтерс.



Полиција наводи да је у трећем инциденту реч о убадању ножем, али се не доводи у везу са тероризмом.

Они су инцидент на Лондонском мосту, као и убадање ножем које се догодило на пијаци која је позната по ноћном животу, прогласили за тероризам.

ББЦ наводи да су присталице Исламске државе поздравиле ноћашње инциденте на друштвеним мрежама, али још нико није преузео одговорност за нападе.



Лист „Дејли мејл“ објавио је видео-снимак на којем се види новинар Џеф Хо који је повређен у терористичком нападу у Лондону у ноћи 4. јуна. Раније су његови пријатељи ставили његову фотографију на Твитер са молбом да им се помогне у потрази за несталим пријатељем на подручју пијаце Бороу.

На снимку се види како он тетурајући иде ка колима хитне помоћи у пратњи лекара. Човек покрива врат мајицом, а груди, стомак и панталоне су му прекривени крвљу.



ОЧЕВИДАЦ: КОМБИ ЦИЉАО ЉУДЕ НА МОСТУ, СКАМЕНИО САМ СЕ

Очевидац Марк Робертс, који се нашао на Лондонском мосту током синоћњег напада у којем је убијено најмање шест особа, изјавио је да је деловало као да је комби циљао људе на мосту.

"Изгледало је као да је циљао групе људи. Скаменио сам се јер нисам знао шта да урадим. Било је страшно. Размишљао сам: Куда да трчим како бих побегао?" рекао је 53-годишњи Робертс.

Он је казао да је комби након тога кренуо на другу страну моста, пре него што је ударио девојку и да је у том тренутку "помислио да се изнова дешава вестминистерски напад".

"Видео сам шест особа да леже на земљи и не померају се. Било је група људи који су помагали онима на земљи. Након тога чуо сам нешто што је звучало као пуцањ из правца пијаце Бороу", рекао је он.



МЕРКЕЛ: ОДЛУЧНО УЗ БРИТАНИЈУ, МАКРОН:РАЊЕНО ДВОЈЕ ФРАНЦУЗА

Немацка канцеларка Ангела Меркел изјавила је данас да је Немачка "одлучно на страни Британије" након синоћњег напада у Лондону у којем је убијено шест људи и рањено скоро 50 особа, преноси АФП.

"Данас смо уједињени преко граница у осећају ужаса и жалости, али такође и у одлучности. Што се Немачке тиче, понављам да смо у борби против свих облика тероризма одлучно на страни Британије", поручила је Меркелова.

Из кабинета француског председника Емануела Макрона саопштено је да је у нападу у Лондону рањено двоје држављана Француске, од којих једна особа има тешке повреде.

МЕЈ:ИНЦИДЕНТ У ЛОНДОНУ ПОТЕНЦИЈАЛНИ АКТ ТЕРОРИЗМА

Британска премијерка Тереза Меј рекла је да се инцидент у Лондону третира као потенцијални акт тероризма.

"Након нових информација добијених од полиције и безбедносних званичника, могу да потврдим да се ужасни инцидент у Лондону третира као потенцијални акт тероризма", казала је Меј, само нешто више од четири дана уочи избора заказаних за 8. јун, преноси Ројтерс.

"Ово је истрага која се брзо креће", додала је Меј.

"Желим да изразим огромну захвалност полицији и службама за хитне интервенције које су на лицу места. Наше мисли су са онима који су се нашли усред ових ужасних дешавања", рекла је британска премијерка.

Она ће данас председавати састанку владиног безбедносног комитета Кобра.

ГРАДОНАЧЕЛНИК ЛОНДОНА: НАМЕРАН И КУКАВИЧКИ НАПАД

Градоначелник Лондона Садик Кан изјавио је јутрос да је синочњи напад у центру британске престонице био "намеран и кукавички", као и да ће данас имати састанак посвећен безбедности са премијерком Терезом Меј, преноси Ројтерс.

"Још увек не знамо све детаље, али ово је био намеран и кукавички напад на невине становнике Лондона и посетиоце. Најснажније га осуђујем. Не постоји било какво оправдање за оваква варварске акције", рекао је Кан.




ТРАМП ЛОНДОНУ: СА ВАМА СМО, ЗАБРАНА ПУТОВАЊА ЈЕ ПОТРЕБНА!

Председник САД Доналд Трамп путем Твитера је прокоментарисао синоћње терористичке нападе у Лондону, исказавши солидарност са становницима британске престонице, а истовремено је промовисао сопствену Уредбу о забрани путовања авионом из појединих муслиманских држава као додатну меру која штити Американце, преноси Ројтерс.

"Шта год да САД могу да учине како би помогле Лондону и Уједињеном краљевству, бићемо ту. Са вама смо. Бог вас благословио", написао је Трамп на овој друштвеној мрежи.

Он је навео и да "морамо да будемо паметни, опрезни и јаки".

"Судови морају да нам врате наша права. Потребна нам је Уредба о забрани путовања као додатна мера безбедности", поручио је шеф Беле куће.

Ројтерс наводи да је Трамп овај твит написао након што је упутио хитни захтев америчком Врховном суду да ова институција врати на снагу његову извршну уредбу о забрани уласка у САД људи из шест већински муслиманских земаља, а коју је блокирало више судова ниже инстанце.

ОБУСТАВА НАЦИОНАЛНЕ ПРЕДИЗБОРНЕ КАМПАЊЕ ЗБОГ НАПАДА

Британски политичари обуставили су националну кампању за превремене парламентарне изборе 8. јуна након синоћњег напада у Лондону у којем је убијено шест људи.

Ројтерс је пренео да је то прво на Твитеру објавио уредник политичке рубрике ИТВ Роберт Пестон, да би потом стигла саопштења владајуће Конзервативне партије премијерке Терезе Меј и главне опозиционе Лабуристичке партије, као и Шкотске националне партије (СНП) тамошње прве министарке Николе Стерџон.

"Од овог тренутка политичари ће данас обуставити националну кампању, али ће локална кампања бити настављена", твитовао је Пестон.

Конзервативци су потврдили да је та странка данас обуставила националну предизборну кампању.

"Конзервативна партија неће данас водити кампању на националном нивоу. Размотрићемо то током дана, како буде пристизало више детаља", рекао је портпарол Мејове.

Лидер лабуриста такође је објавио да та странка до вечерас обуставља националну предизборну кампању.

Портпарол владајуће шкотске странке навео је и да је и СНП опозвао кампању.

"Акјтивности у националној кампањи су обустављене", рекао је портпарол.

(Агенције)

Коментари / 29

Оставите коментар
Name

Зоран

04.06.2017 08:42

Е ви Британци колонијалисти,зао ми је тих недузни људи,али само размислите колико је зена и дјеце у арапским и другим дрзавама изгубило зивоте бонбардовањем које сте ви изводили.Страх је најаци и теско је побједив.Треба осудити сва насиља и немјесати се у тудју куцу о тудје проблеме,као сто сте се Ви са САД умјесали и бонбардовали Србију,онда сто мозете друго оцекиват..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.06.2017 12:53

Највјероватније "бонбардовањем" и премало их бомбардују већ је мен жао шта нас Србе бомбардоваше два пута због бас багре

Name

мрзим босну

04.06.2017 09:09

То британцима врацају за услугу они које су они били подрзавали у бивсој беиха.нек И они мало осјете како је кад гину недузни цивили ко код нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нн

04.06.2017 11:11

Лијечи се !!!

Name

доктор за вугла

04.06.2017 15:09

Ајд ти у ред код мене да ти доктор преписе терапију .Изгледа и теби није добро а за боље и не знас.Какав си псеудоним ставио потрајат це твоје љецење.Ако мрзис вец онда иди скоци с моста.

Name

Труе

04.06.2017 09:27

"Нису све вехабије терористи, али су сви терористи вехабије."

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

04.06.2017 12:15

Јао генијално си то сроцио.

Name

РЕ

04.06.2017 16:18

ИСТИНА

Name

Патриота

04.06.2017 09:29

Дали је Блер и нато убијали недузне ЈЕСУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

боро

04.06.2017 09:35

Енглези су највећи терористи на свијету , ови само мрвице враћају .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ФРАНЦУЗ

04.06.2017 11:05

Висе боли иглица у срце него песница у нос .. нисам за убијање недузни и зао ми је за све сто се догадја јер народ није крив .. био он енглез или арапин или друго .. народ је постао велесветска слуга за потросњу .. позз свима

Name

Игор

04.06.2017 10:04

Зао ми је невиних људи... Али искрено, нико висе зла није нанио цовјецанству од тих Британаца. Како сијес, тако цес и зњети....

ОДГОВОРИТЕ
Name

#

04.06.2017 10:54

Ја се не слазем с васим мисљењем да су Британци наносили зло по свијету. Ја сматрам да су они будале јер су дивљацима доносили цивилизацију а најгоре сто су могли урадити по себе је да дивљаке приме у велику Британију. Сад це морати наци нацина да их врате у земље одакле воде поријекло. То је једино рјесење, Инаце бице велико зло.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карадоз

04.06.2017 12:02

Тако паметн цес сигурно неког убједјивати да су Спанци донијели цвилизацију народу Инка ... или рецимо Британци донијели цивилизацији Индијцима, Кинезима или Египцанима

Name

#

04.06.2017 12:23

Зато је данас Кина економска сила, а о Тајвану и Хонг Конгу да не прицам.

Name

ре карадзоз

04.06.2017 12:24

Добро си му одговорио

Name

ре #

04.06.2017 12:49

Наравно да Енглеска олигархија (!) није нањела највеће зло на свијету. Они су само на другом мјесту. На првом је мала држава на десној страни ријеке Тибар. (Унутар Рима, почиње са В)

Name

Демократа

04.06.2017 11:07

Ко год не осуђује исламски тероризам подржава га!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

04.06.2017 11:43

А друге тероризме?

Name

Рере

04.06.2017 12:56

Друге тероризме Крсташи не изводе над вама него ви исламисти над Хришћанима

Name

Зоки

04.06.2017 13:56

Питање за ДЕМОКРАТУ." Знас ли ти ста је тероризам,кад је поцео исламски тероризам,због цега је поцео тај тероризам,а ста је за тебе бонбардовање Србије,добра констатација од РЕ,постоје и други тероризми а не само Исламски,који односе много висе зивота мислим на САД и Британиу као и друге напр.Израел који неда да дисе Палестинцима узели им њихову куцу,треба гледати реално и сироко.

Name

ибро

04.06.2017 12:45

Залосно коме ово треба ко има појене у свему овом а све је кренуло од 11 септембра

ОДГОВОРИТЕ
Name

милос

04.06.2017 13:52

Досло вријеме да се рацуни плацају

ОДГОВОРИТЕ
Name

милос

04.06.2017 13:55

Ах замало заборави ! Одма назват ону роспију хиларију клинтон и онојега милосрдног андјела

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГБ

04.06.2017 14:07

Замислите сад какву це подрску у народу имати за слање јос висе војске на Блиски Исток, све у циљу "борбе" против тероризма, а уствари це да краду ресурсе и јос висе окрузују Русију са свих страна. Доказали су они висе пута да су спремни да зртвују цак и сопствени народ зарад новца и нафте. Мада мене висе брине сто у Сарајеву подрзавају домаце терористе, једино се у Републици Српској упорно указује на тај проблем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

04.06.2017 14:30

Немојте бити наивни.Ово је дијело њихових слузби које су најјаце на свијету.Циљ је наравно да се појаца ниво репресије унутар система.Класицан примјер је француска..Било је пар напада, војску послали на улице (гдје је и данас), а слузбе су добиле одријесене руке сто се тице унутрасње спијуназе и репресије.Исти сценарио се и у Енглеској одиграва.Како објаснити да су напади у Француској нагло стали?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зулу

04.06.2017 14:43

Британија убила 1.000.000 цивила у свом пројекту освајања свијета и сви шуте, Зулу племена истребљена, Индијска итд.. битно да се прича од 6 становника Лондона наредних 20 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анти империјалист

04.06.2017 15:26

Засто тзв. "исламски тероризам" није постојао прије уводјења "демократије" у Ирак,Либију,Тунис,Сирију итд.Ујдурма западних обавјестајних слузби и центара моци и прављење алибија за нова арапска прољеца.Наравно да се у овом диригованом хаосу надју и оригинални лудаци који мисле да се боре за Ислам а у ствари само су орудје у рукама запада...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Беркан

05.06.2017 09:56

Ајде бре доста више сатанистичких масонских лажи и застрашивањем јадног и напаченог божијег народа.

ОДГОВОРИТЕ