Анализа - ЛШ: Два тима без слабог мјеста! Е, то је финале!

По већини параметара, нико више од играча Јувентуса и Реала није заслужио да истрчи на терен стадиона Миленијум.

Фудбал 03.06.2017 | 17:45
Анализа - ЛШ: Два тима без слабог мјеста! Е, то је финале!
Чести губитници или стални победници? Застрашујућа одбрана или силовити напад? Италијанска препреденост или још доказ шпанске фудбалске моћи? Круна каријере Ђанлуиђија Буфона или наставак голгетерског, па и тријумфаног низа Кристијана Роналда? Ове дилеме су само неке од којих је централна: Јувентус или Реал Мадрид?

Ко је играо најбољи фудбал у сезони 2016/2017 сазнаћемо у вечерас (20.45, РТС 1), под затвореним кровом стадиона Миленијум у Кардифу. Удариће једна на другу екипе које су стварно показале да су најбоље. По више основа. Стара дама је одбранила титулу у Серији А, узела шести узастопни Скудето, подигла ниво игре у односу на претходне сезоне, а у летњем прелазном року направила тим за освајање Европе. Довела је Миралема Пјанића иГонзала Игуана, што јој се већ исплатило, јер је узела два трофеја (титулу и куп), али би Триплета представљала врхунац.

Плус, црно-бели из Торина уопште не играју фудбал уназад како многи сматрају. Напротив, то је машина која је увек гладна голова, на 57 досадашњих утакмица дала је најмање по гол на чак 54 меча. Једино је заказала против Севиље у групној фази Лиге шампиона, на гостовању Милану, те у реваншу с Барселоном, кад је демонстрирала уметност одбране (0:0). Јуве уме да „умртви“ игру и то је његова предност у великим утакмицама. Има и предаторе попут Игуаина и Дибале, има и Манџукића у новој улози левог крила, ресурсе да запрети из прекида. Наравно, ту је и одбрана која је све до поготка Мбапеа у реваншу са Монаком везала 689 минута без капитулације. Генерално, у елитном такмичењу ове сезоне примила је само три гола.

Е сад: Јувентус има и статус губитника. Освојио је тек две титуле првака Европе. А изгубио чак четири финала.

Зато, Реал Мадрид кад догура до завршне представе онда обично у њој слави. Краљевски клуб је освојио 11 титула, изгубио је само три финала, а има шансу да постане први тим у историји Лиге шампиона (у овом формату) који је одбранио наслов.

Највише захваљујући убитачном нападу и Кристијану Роналду, који је експлодирао у нокаут фази. Званично најбољи играч је са два хет-трика малтене сам елиминисао Бајерн и Атлетико у минуле две рунде и ако неко може да зада ударац Буфону онда је то баш Роналдо. Али Мадриђани - који су после пет година освојили Примеру - не зависе само од једног играча, генерално играју нападачки фудбал и изузев последњег лигашког гостовања у Малаги везали су 11 утакмица на којима је дошло 3+. Осим тога, на сваком мечу ове сезоне, у сваком такмичењу, тим Зинедина Зидана дао је макар један гол. Чак 68 таквих сусрета.

Због свега наведеног, чини се најреалније – и најпоштеније – да се меч заврши 1:1 (кад већ умеју да постижу голове), а да првака Европе добијемо у продужецима. Можда и пеналима.

МЕЂУСОБНИ СКОР

18           8              2              8              21:18

ЗАНИМЉИВОСТИ

* Ово ће бити 19. међусобни сусрет Јувентуса и Реала, засад имају по осам победа и два ремија
* Четири од последњих пет мечева Јувентуса ушло је у ГГ3+
* Јуве је дао најмање по два гола на минула три меча
* Главни судија финала, Феликс Брих, трипут у каријери водио је дуеле Јувентуса и на њима никад није пробијена граница 0-2 гола
* С друге стране, Немац је шест пута свирао Реалу и никад Мадриђани нису поражени (четири тријумфа, два ремија)
* Што у квалификацијама, што касније у такмичењу, Брих је досудио три пенала на пет мечева Лиге шампиона ове сезоне
* Свака Реалова утакмица у нокаут фази  ЛШ ове сезоне ушла је у 3+
* Мадриђани су примили бар по гол на 11 од 12 сусрета Лиге шампиона ове сезоне
* Реалов напад постигао је 32 гола на последњих десет мечева

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар