Опасан ујед зараженог крпеља

Са појавом првих љетних дана сви се трудимо да што више времена проведемо у природи, на свјежем ваздуху, али иако нам свима тај свјеж ваздух и природа годе, ипак смо изложени опасности јер вребају многи инсекти, крпељи и комарци који могу узроковати одређене неугодности, алергије или заразне болести.

Република Српска 03.06.2017 | 12:36
Опасан ујед зараженог крпеља
О томе како препознати да ли је инсект заражен и када треба потражити помоћ, али и о савјетима како да се заштитите, разговарали смо са Јагодом Балабан, начелницом Клинике за кожне и полне болести Универзитетског клиничког центра РС, која нам је рекла да се у ово доба године најчешће јављају пацијенти са уједом крпеља, јер су они преносници болести која се назива Лајмска болест или борелиоза.

"Ми сваког љета па до јесени имамо повећан број пацијената који се јављају са уједом крпеља, а он, уколико је заражен, може изазвати много проблема у самом организму човјека", истакла је она.

Појашњава да његов ујед може изазвати не само различите кожне промјене, већ оштетити срце, мозак, а у посљедњем стадијуму може изазвати атрофију коже, која може изгледати врло драматично.

"Практично се истопи поткожно ткиво и остане само кожа кроз коју се виде крвни судови и то изгледа врло ружно. Због тога је јако битно препознати да ли је тај крпељ био заражен или није, а ми то можемо препознати на мјесту убода крпеља, јер се код зараженог крпеља на том мјесту до мјесец дана од уједа крпеља јавља црвенило које се периферно шири", објаснила је Балабанова.

Према њеним рјечима, то црвенило може бити јаче или слабије изражено, јако широко, али је битно да ли има наглашен црвени руб, који је знак да је крпељ био заражен и да је вријеме да се пацијент јави доктору. "Болест коју крпељ преноси може изазвати унутрашње компликације и врло је битно препознати рани стадијум ове болести и лијечити пацијента, а он се лијечи и до мјесец дана разним антибиотицима", казала је она.

Уколико пацијент има више мјеста са црвенилом на кожи, онда он мора да прима и одређене ињекције, а све да би се спријечили проблеми који могу настати након уједа крпеља.

"Али није сваки крпељ заражен. Довољно је извадити га и то мјесто намазати одређеном антибиотском машћу или кремом која у себи има мало антибиотика да се смири то црвенило", истиче докторица.

Наглашава да се доста пацијената јавља из истог мјеста које се налази код Челинца са великим бројем уједа крпеља.

"Осим крпеља, убод осе, стршљена и пчеле може код алрегичних особа бити велики проблем. Ујед изазива копривњачу, гушење, отицање усана и капака, а у најтежем случају особа може да умре", казала је она.

Зато истиче да пацијенти који имају алергију на инсекте би требало љети свакодневно да носе са собом имунолошке пенове у облику инсулинских пенова за самодавање.

"Наши суграђани кад их угризу инсекти често користе синопен маст, али та маст, ако се намаже на мјесто угриза инсекта, те потом изађу на сунце, могу добити алергијску реакцију на ту маст јер је сам тај препарат високо алерген", истакла је она.

Уједи комараца на овим просторима, каже Балабанова, најчешће изазивају локалне алергијске реакције.

"Особе које су алергичне на комарце склоне су убодима комараца и љети. Најчешће када оду на море могу имати огроман број убода и то може правити велики проблем", тврди она.

Ако су особе алергичне, те имају екцем, астму или бронхитис, онда те особе мало бурније реагују на убод комарца него особе које немају та обољења.

Иако код нас нема отровних паукова каквих има у друугим земљама, и код нас има реакција на угриз паука који су најчешће локални, али код осјетљивих особа сви угризи могу дати алергијску реакцију.

Најбољи начин да се заштитите је да, уколико идете на мјесто гдје има већи број комараца или других инсеката, носите мајице дугих рукава и хлаче, и на тај начин се заштитите, обавезно поставите мреже на прозоре како бисте спријечили улазак комараца или инсеката у просторију, а када су у питању крпељи, најбоље је избјегавати сједење на трави те се одмах треба обратити љекару уколико откријете крпеља на свом тијелу.

Извор: Независне

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

лаз

03.06.2017 10:50

Не знате ниста о крпељима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xy

03.06.2017 12:10

Крпеља је увијек било.

ОДГОВОРИТЕ