Некажњени крвави пир у Ледићима

Служењем парастоса, прислуживањем свијећа и полагањем цвијећа на спомен-обиљежје у селу Ледићи, код Трнова, данас ће бити обиљежено 25 година од крвавог пира муслиманских фаланги које су свирепо ликвидирале 24 српска цивила из овог села.

Босна и Херцеговина 03.06.2017 | 07:38
Некажњени крвави пир у Ледићима
Припадници муслиманских снага су у јуну 1992. године мучки убили српске цивиле у селу Ледићи од којих је најстарија жртва Иконија Васић имала 92 године, а најмлађа Милун Тешановић само 18 мјесеци.

Злочин, који је започео 3. јуна у вечерњим часовима, извршили су припадници такозване Армије БиХ, регрутовани са подручја Сарајева, те комшије муслимани из сусједног села Дејчићи.

У злочиначком походу на своје комшије, убијено је десет чланова породице Васић, комплетна породица Тешановић, која је имала девет чланова, три члана породице Миовчић, те Саво Кењић и Слађана Секулић.

Ледићи су прије рата имали седамдесетак житеља, а већина мјештана страдала је на кућном прагу, док су они малобројни који су покушали да се сакрију по околним шумама пронађени и убијени.

Село је опљачкано, попаљено и разорено до те мјере да се губи скоро сваки траг српског присуства на том простору.

Окупација села Ледићи, које је у међувремену претворено у својеврстан муслимански логор за Србе, трајала је до 10. јуна.

У том периоду, на веома суров начин, убијени су сви мјештани српске националности који нису могли да на вријеме побјегну из својих кућа, али и они који су, накратко, успјели.

Истрага коју је 1994. године спровело Министарство унутрашњих послова Републике Српске показала је да су се становници Ледића приликом бијега подијелили у двије групе. Једна је кренула преко Трескавице ка Војковићима, насељу надомак Сарајева, а друга према Калиновику.

Према резултатима ове истраге, другу групу, која је ишла према Калиновику, пресреле су муслиманске снаге на локалитету Пољице гдје су сви убијени, осим једанаестогодишњег дјечака, који је повријеђен лежао међу тијелима страдалих.

До 2001. године ископани су остаци 24 жртве. Костури су већином били непотпуни, а неке лобање пронађене су одвојене од тијела.

Према извјештају Министарства унутрашњих послова Српске, становници Ледића убијени су на бруталан начин - клањем, вјешањем или гушењем.

Иако су власти Републике Српске предале налазе своје истраге и доказе Тужилаштву БиХ, још нико није оптужен за овај злочин.

Окупљање оних који желе да посјете спомен-обиљежје у Ледићима предвиђено је за данас у 11.00 часова у насељу Крупац, одакле ће аутомобилска колона кренути ка Ледићима, гдје је за 12.00 часова планиран парастос, полагање цвијећа и прислуживање свијећа у помен страдалима.

Извор: Срна
Фото: БН ТВ

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Страшно

03.06.2017 05:55

Сташно је читсти ово,а камо ли на одређен начин бити везана за ово дивљаштво .Страшно је што медији немају снаге да пишу о "злочинима наше стране"јер тад би могли размишљати о неком бољем животу.Политичари и медији држе нас заробљеницима "наше"истине и тиме држе себе на власти и у привилегијсма које користе.Народи су за њих само средство остваривања тих циљева.Народи помажите им и даље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

03.06.2017 06:58

Браво за коментар. Овај ЗЛОЦИН бих прихватио као несто сто треба стално спомињати, али ако се пресуцују ДАН БИЈЕЛИХ ТРАКА овај злоцин није за јавно спомињање.

Name

рере

03.06.2017 07:24

Тзв. бијеле траке су једна у низу подвала и лажи. У исту раван ставити лаж и одузимање живота дјетету од 18. мјесеци и баби од 92 године, може само онај који нема нити грама људскости. Злочин у Ледићима је, само један у низу злочина муслиманског режима, са јасним елементима геноцида. Ко у то не вјерује, нека оде у Ледиће, данас и види исту слику као оног 4. јуна 1992 године, када су злотвори у свом геноцидном походу, пуни мржње, побили и уништили све што је Српско. Осим неколико кућа и шест старих мјештана, село је пусто, порушено, без знака живота.

Name

075

03.06.2017 07:32

Милина је читати ваше коментаре и схватити да у овој држави ( БиХ ) има још увијек нормалних људи који размишљају својом главом јер допустимо да живи "преживе мир"!!Сваке године комеморације на три стране,жао ми је свих НЕВИНИХ на свим странама,али мора се увести неки "мораторијум" јер се "мржња подгријава" стално,а и комеморације коштају а редови пред јавним кухињама за гладне су све већи и већи !!

Name

Ис

03.06.2017 08:32

Што мало детаљније не описете овај злоцин. замислите дијете које је загрлило око ноге крвника и моли га плацуци да не убије њеног тату.

Name

ре 075

03.06.2017 10:07

Никакав мораторијум неће избрисати сјећање на дане када су злотвори уживали у свом геноцидном походу. Једино што може ублажити бол породицама невиних жртава је правда, које у овом случају, као и у многим другим случајевима страдања Срба, нема. Зашто, 25. година послије злочина, злотвори слободно живе у околним муслиманским селима, у комшилуку, без казне? Зашто је Српска жртва мање вриједна од друге? Зашто је мали Милун, у главама неких, био само ''агресорско дијете'', и самим тим је осуђен да нестане? Ко је тај ''газија'' који је своју храброст и ''војничку снагу'' испољи на баби Иконији која је имала 92. године.? Само правда и казна, једнака за све злотворе, може донијети бољитак у животу једних поред других.

Name

Истина

03.06.2017 13:44

Колико ти мозак мора бити испран или стварно безобразан па да хладно напишеш да су бјеле траке лаж, па јели онда и Томашица лаж највеца масовна гробница од другог свјетског рата на овамо,јели и она можда лаж.И наравно да се сви злоцини требају обиљежавати али док је оваквих будала ко овај рере" тешко да има напретка..

Name

ап

03.06.2017 15:04

Зар не видите да нема договора и саосећања ни са једне стране.Треба да се раздвојимо што прије па свако са својом причом нека живи јер кад толике године нико са никим не може вријеме је.У осталом,не би ни било рата да смо могли заједно.

Name

ре ''истина''

04.06.2017 14:27

Много је било подвала и лажи а мало истине.

Name

Ре Рере И Ис

03.06.2017 09:18

Дзаба је будалама покушати смањити тензије и говорити им да су злоцини страсни без обзира на којој су страни .Поента коментара је била да се указе да политицари и медији злорабе муку и страдања НАРОДА-у мнозини.Вас двојица ко мутави навалили на тарабу на којој је неко нацртао ону зенску ствар.Док је таквих будала теско це се стс овдје промјенити. Узивајте у свом национализму,а ја одох окопат кромпир.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ис

03.06.2017 12:51

Не мозес друзе оцекивати да се смање тензије кад су судови процесуирали 1000 злоцина над босњацима а 13 злоцина над србима. судови не процесуирају злоцине над србима и јос само треба да "смирујемо тензије" и не прицамо о злоцинима над србима.

Name

Ре

03.06.2017 12:51

Иди копај кромпир боље ти је.

Name

Анонимна, тада имала 12г.

20.10.2017 20:22

Имала Сам 12г, избјеглица, цивиле из Ледица Сам ја открила, јер Сам зивјела у једној бараци СА својима на Трескавици зване Пусине. Пробудила Сам СЕ и изасла напоље, видјела Сам ватру Како Гори у близини. Пробудила Сам маму И показала ватру он ниста није видјела. Натјерала ме да идем назад да спавам. Ујутро Сам отисла на мјесто гдје Сам видјела ватру. Билл је доста грања, пањева видјела Сам да је несто закопано. Одбацала Сам набацано колико Сам могла. Досла до пањева које нисам могла склонити сама. Отисла Сам куци И зовнула Тетку она је имала 17г. Заједно смо откопавале. Видјеле смо да су људи убијени. Били су у распадном стању. Нисмо смјели никоме говорити , на врху је био поп сјецам СЕ преплетеног каиса. Извинула Сам СЕ попу Ал Сам му морала стати на ледза да подупрем пањ који нисам могла само тако подици. Русак на ледзима зене СА тамном косом. Русак на врху отворила Сам Као дјете да видим ста И'ма у дзепу. Документ Ленке којег СЕ имена добро сјецам. Млада. Година моје Маме. Плакала Сам И поред Ленке је била мала лобањица бебе. Која ми никада није из мисли изасла. Срамите СЕ толико година је просло никога нисте окривили. Гдје ЦЕ вам дуса. Имате ли ви дјецу или унуцад. Ста су Они богу скривили. Нисам даље истразивала покрила Сам само грањем, да зивотиње не разнесу. Беба, Ленка И поп су ми толико урезани да цесто на то мислим.. Као дјете незнам коме да казем. Исламске Сам вјероисповијести. Злоцинце осудити, нека поцивају у Миру. Људи моји то су стварно цивили који су посли према Калиновику. Правду лицно тразим за Ленку, бебу И попа..

ОДГОВОРИТЕ