Преминуо Бугарин којем је "Марадона уништио живот"!

Историја фудбала не би била иста да су Бин Насер или Дочев били пажљивији и храбрији. Један нас је напустио ове недеље. . .

Фудбал 02.06.2017 | 19:15
Преминуо Бугарин којем је "Марадона уништио живот"!
Више пута за живота, бугарски судија Богдан Дочев у интервјуима истицао је како му је пропуст из 1986. године "уништио живот".

Дочев, човјек који је требало да препозна фудбалску превару вијека и поништи вјероватно најчувенији гол у историји ове игре, преминуо је у понедјељак у отадбжини, 31 годину након што се догодила "Божија рука" у Мексику.

Дочев је био помоћник главном арбитру из Туниса, Алију Бину Насеру, на чувеној утакмици четвртфинала Свјетског првенства '86. у којој је Аргентина головима Дијега Арманда Марадоне побиједила Енглеску 2:1 и пласирала се у полуфинале, а касније преко Белгије и Њемачке стигла до друге и до данас посљедње титуле првака свијета.

Први од два гола, "Ел Пибе" је постигао руком, пребацивши Питера Шилтона и преваривши и Бин Насера и Дочева, који је са заставицом стајао крај аут линије и, можда, имао најбољи увид у ситуацију, послије које је услиједио можда и најљепши гол свих времена - Марадонин слалом са средине до мреже и бесмртности.



Неколегијално, Бин Насер је послије утакмице која се и данас репризира сву кривицу свалио на Дочева тврдивши да је чекао сигнал од Бугарина, али…

"Марадона ми је уништио живот. Он је бриљантан фудбалер, али лош човјек. Он је дно дна као особа", говорио је Дочев касније и покушао да врати лоптицу у Бин Насерово поље.

"Иако ми је од старта било јасно да се догодило нешто нерегуларно, у то вријеме ФИФА није дозвољавала асистентима да разговарају са главним судијама око њихових одлука. Да је ФИФА ставила неког европског судију да води тако важан меч, први Марадонин гол би био поништен", говорио је покојни Дочев.

Снимак меча одиграног 22. јуна 1986. године пред 114.580 гледалаца на "Астека" стадиону у Мексико Ситију, свједочи о томе да је Бин Насер гледао ка Дочеву након што је лопта завршила у мрежи, али у исто вријеме и трчао према центру показујући Енглезима да одатле наставе са игром.



Послије меча говорио је све супротно Дочевовим тврдњама…

"Чекао сам Дочева да ми пошаље сигнал о томе шта се догодило, али није сигнализирао играње руком. Инструкције које смо од ФИФА добили прије утакмице биле су јасне - ако је колега у бољој позицији од моје, морам да прихватим његову сугестију", рекао је Бин Насер, док је Дочев истицао да је комуникација била забрањена у то вријеме.

Дочев је до 1986. имао статус угледног и поштеног судије, стицан дуго током 70-их и 80-их година. Дијелио је правду и на Свјетском првенству у Шпанији 1982, а наредне сезоне водио је прву утакмицу финала Купа УЕФА између Андерлехта и Бенфике.

Нагло је нестао са интернационалне сцене по повратку из Мексика, а ове недеље напустио је и животну сцену...

Извор: мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар