"Поступак на нивоу махале"

Дисциплински поступак води се против Горана Салиховића, главног тужиоца Тужилаштва Босне и Херцеговине. У рочиштима је инсистирао да то све буде јавно, а позивао је и на саслушање неких кључних људи из бх. политике.

Босна и Херцеговина 02.06.2017 | 14:03
"Поступак на нивоу махале"
На одобравање није наишао - а за Н1 је објаснио због чега инсистира на јавном поступку?

"Мени је битно тако да кроз овај поступак задовољим члан 6, став 1 Европске конвенције, дакле право на фер суђење и непристрасно. Не желим да ме неко брани тиме што ће то бити тајни поступак. Немам шта да кријем и желим ово да подијелим са вама, новинарима, јавности, народом, да виде какви се поступци воде и под каквим околностима.

Све ове оптужбе које се своде код мене - то је на нивоу махале. Ја сам праћен и прислушкиван, сада видимо одлуку Уставног суда, на основу незаконитих одлука. И једноставно нарушена су ми сва људска права у овом поступку. Вратила ми се вјера када сам сазнао да је донесена оваква одлука Уставног суда, која свим грађанима даје ово право, тако да мислим да ће и моја Комисија уважити ово", Изјавио је Салиховић.

Шта очекује конкретно?

"Очекујем да ће се задовољити правда, да тамо ништа није доказано, једноставно мора се испоштовати Конвенција и биће то сигурно оно што треба да буде, повољно за мене", појаснио је Салиховић у телефонском разговору.

Да ли то значи укидање поступка?

"Наравно, ту би било најлакше да се повуче тужба од тужитељице, јер ту нема ништа".

А шта би добио свједочењем, испитивањем Милорада Додика?

"Добио бих много. Ви као јавности би видјели о каквом се поступку ради, и такви поступци су по мени недопустиви и да се воде против било кога, камо ли против главног тужиоца. Говорим о дисциплинском тужиоцу, и када се њему то може десити - да се прислушкује и прати, онда можете мислити шта се може догодити обичном човјеку", казао је Салиховић - додавши да је то противзаконито.

Да ли у ово вријеме, колико траје поступак, прима пуну плату главног тужиоца?

"Наравно. Ја имам сва права из радног односа, и плату и оно што ми припада, и та законска одредба је у реду док се не докаже нека неправилност".

Говорио је Салиховић да је био међу најчуванијим људима у држави, а да га сада нико не чува. За Н1 је објаснио како се то напрасно промијенило?

"Мене је чувало 12 људи, по том неком основу - ја сам био најчуванији и најугроженији човјек. Значи, сутрадан су ми узели обезбјеђење, и сада сам најсигурнији човјек у БиХ, то је апсурд, а чувају се неки људи који по закону немају то право - ту имамо злоупотребу људи који су то дозволили", објаснио је Салиховић за Н1.

Извор: Н1

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

ааа

02.06.2017 12:14

Ако главни тужилац може бити криминалац или штитити криминалце, шта очекивати од обичног народа?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

02.06.2017 12:52

Све ће објаснити само не ГДЈЕ СУ И КОД КОГА НАШЕ ПАРЕ.

Name

судија

02.06.2017 13:50

ШТА ЈЕ ОН РАДИО ПРИЈЕ ОВОГА.

Name

Мрцевци

03.06.2017 07:22

ДА БАС СРАМОТА ДА ТИ СЕ СУДИ Е ПА ГОСПОДИНЕ ТРЕБА ТЕ И ОСУДИТИ ЗА ПРИМЈЕР ДРУГИМА КОЈИ СЕ БАХАТЕ КАО ТИ ЈЕР МИСЛИТЕ ДА СТЕ БОГОМ ДАТИ ПРИМАТЕ ПЛАТЕ РЕКЕТ УЗИМАТЕ ОД ГЛАВОЊА КАО СТО СИ ТИ И РАДИТЕ СТА ВАМ ЈЕ ВОЉА ОБЕЗВРИЈЕДИЛИ СТЕ ОВАЈ НАРОД ДА ВИСЕ НЕЗНАМО СТА ЈЕ ПОСТЕЊЕ Е ПА ЗАТО ТЕ ТРЕБА ОСУДИТИ ЗАЈЕДНО СА ГЛАВОЊАМА И СТРПАТИ ВАС У ИСТИ ЗАТВОР.

Name

фуј

02.06.2017 12:16

СТОКА ПРИМА ПЛАТУ И КАД НЕ РАДИ - ИМА И ЧУВАРЕ , а ја дао паре на банку на чување (поштено зарађене) и сад - НЕМА појела маца (ФУКАРА) .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.06.2017 12:44

Штитећии Додика и држећи забрану одласка у Америку Слободану Павловићу уништио је Павловић банку???..чуће се за 15 дана..можда банка и преживи.

Name

Брод

02.06.2017 12:21

ЉИГО ЉИГАВИ, треба те затворизи до краја живота, аменови сав велики криминал и сад њему угрожена права боже имали те.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јасно

02.06.2017 12:26

Оцигледно да си без везе цуван и онда. Да си радио свој посао, гањао криминалце прво неби био суспендован, друго убили би те, а посто нису цист доказ да ниси ниста радио и да ти није ни требало обезбједјење. Вецину вас надобудних највисе и зуља кад изгубите обезбједјење, пратњу, слузбена аута итд. Јел вама јасно да неко хоце поцмекао би вас као зецеве и то працком. Следеца ствар јел ти мислис да је пуј пике не вази јер су они мене неовластено прислускивали. Ама људино ти си криминалцина прислускивали те легално или нелегално. Нисам ја убица ако стевто сазнали нелегалним прислускивањем. Гадите ми се сви и то прво Миле да не буде да писем на националној основи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опа

02.06.2017 12:26

Ти идиоту поштен..не знаш написати прекршај....главни тужилац одсједа у хотелу талија штимају му се путерице ...а возач му иде у wц талије да купи лову што су му оставили чије је предмете крио у ладицама...ово ђубре је невиђени рекеташ...неће те бранити ови из Српске јер су ти поштено платили....неће...у затвор ћеш ти..тамо ти је мјесто ђубре.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

хаха

02.06.2017 13:11

Дај се не глупирај, откуд ти у Талији да све ово видиш. Узми лијекове, вруће је данас.

Name

махалаш

02.06.2017 12:31

Велико си махалаш и недорастао ономе што си обављао

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шта каже угрожен

02.06.2017 12:35

Угрожено је 2 милијарде а то је оно само што се зна у вези царинских превара.Угрожени су били од тебе и у случају Бобар банке и још десетине других предмета које си држао у ладици

ОДГОВОРИТЕ
Name

Порука је јасна

02.06.2017 12:36

Никога нема у овој дрзави ко би теби вјеровао.Земљу изједе корупција а твоје тузиластво нема ниједан предмет.И ти хоцес да ти неко вјерује по било ком другом основу....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Салхе

02.06.2017 13:27

Ма нисам ја титами.

Name

007

02.06.2017 14:14

Ех, да је остало бар мало од Титине државе , већ би он навелико туцао камен на Голом отоку и све пропјевао..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сведочење

02.06.2017 14:32

Фер суђење у БиХ не постоји нити правда, нити се поступа у складу са чланом 6 европске конвенције ђжаба вам докази то је на својој кожи осјетио припадник граничне полиције БиХ ,г Палалић Далибор управо пред судом БиХ нажалост судија не разматра доказе нити их уважава а при том не даје јасно образложење зашто.Уставни суд БиХ је још гори тј фарса јер потврђује дамо оно што напише суд БиХ нажалост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Озна

02.06.2017 18:48

Управо ти Салиховичу и Милорад Барашин и Мирослав Д Маркович сте зсташкали и сакрили истрагу једне од нсајвећих афера кријумчарења цигарета из БиХ за Хрватску (СТРМИЦА)гдје ду упетљани шефови граничне полиције високо позицирани незаборави само да дте угрозили живот и безбједност тог полицајца граничара који је све разоткрио и пријавио и Сипа је доставила вам извјештај о свему о том организираном ланцу кријумчарења цигсрета више милионске вриједности.Сипа вам је додтавила извјештај 11.06.2010 године и ви сте из само вама познатих разлога обуставили истрагу злотвори бог ће вас казнити јел сте узели новац да то сакријете и опструирате

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наша посла

03.06.2017 20:57

Судјење ће бити подешено тако да се не заврши док је Драган Мектић министар. Кад Мектићу истекне мандат, тад ће се судјене завршити ослобадјајучом пресудом јер ће суд закључити да нема доказа против дотичног господина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОХР ММФ

04.06.2017 12:07

Уз сагласност странаца, који ће као фол изразити забринутост.