Регионални лидери у Словенији

У Словенији ће се у суботу одржати нови годишњи састанак лидера држава југоисточне Европе које учествују у процесу Брдо-Бриони, који су га покренуле Словенија и Хрватска ради стабилизације и јачања сарадње земаља тзв. западног Балкана, а посебан гост скупа, који се одржава на Брду код Крања биће предсједник Њемачке Франк-Валтер Штајнмајер.

Регион 01.06.2017 | 13:55
Регионални лидери у Словенији
На позив да учествују на значајном скупу, хрватска предсједница Коклинда Грабар Китаровић и словеначки предсједник Борут Пахор, средином маја пренијели на међународној безбједносној конференцији у Будви у Црној Гори, одазвали су се нови предсједник Србије Александар Вучић, предсједник Црне Горе Филип Вујановић, чланови предсједништва БиХ - Драган Човић, Младен Иванић и Бакир Изетбеговић, затим Хашим Тачи, Ђорђе Иванов те албански предсједник Бујар Нишани, преноси Хина писање словеначких медија.

Према најавама из Канцеларије словеначког предсједника, циљ је новог у низу сусрета лидера из регије, који се већ низ година одржавају на свим нивоима, јесте жеља да се ојачају међусобно повјерење, приврженост стабилности и европским вриједностима у регији југоисточне Европе.

Словеначки предсједник, за којега је сусрет значајан и зато јер долази при крају његовог успјешног првог мандата, у посљење вријеме је дао више изјава у којима је упозорио на потребу јачања сталних контаката и политичког дијалога у окружењу и сусједству Европске уније, што према његовој оцјени укључује и трајни рад на рјешавању неких још отворених питања, посебно у свјетлу актуалне безбједносне и политичке ситуације у Европи која то захтијева.

Као и обично, уз самит лидера југоисточне Европе и овај ће се пут на маргинама регионалне конференције, према очекивањима, одржати и више билатералних сусрета.

Очекује се да ће и њемачки предсједник изнијети став Њемачке о потреби приближавања држава у регији Европској унији и европским вриједностима те јачању међусобне сарадње, како су то на сусретима лидера из југоисточне Европе и раније чинили посебни гости из најутицајнијих земаља Европе и свијета.

На досадашњим сусретима лидера држава из југоисточне Европе као посебни гости учествовали су француски предсједник Франсоа Оланд (2013.), њемачка канцеларка Ангела Меркел (2014.), аустријски предсједник Хајнц Фишер (2015.), потпредсједник САД-а Џо Бајден и предсједник Европског савјета Доналд Туск (2015.), те италијански предсједник Серђо Матарела (2016.).

(Фена)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Карадоз

01.06.2017 12:21

Јел це да буде и ова Хрватска Барбика?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трге

01.06.2017 12:52

Који це к.рац тамо. Словенија се издвојила и развалила Југославију, циме је отпоцео крвави градјански рат. Да не би сад опет неку другу да Емона буде глави град. Нема ниста од тога, Долењска це Италији,а Горењска Аустрији.

ОДГОВОРИТЕ