Социјалне накнаде под лупом

Број корисника социјалне накнаде за туђу његу и помоћ посљедњих пет година значајно је повећан, због чега је Министарство здравља и социјалне заштите покренуло ванредну контролу у свим центрима за социјални рад.

Република Српска 01.06.2017 | 10:24
Социјалне накнаде под лупом
Драган Богданић, министар здравља и социјалне заштите РС, рекаои је да контрола центара за социјални рад мора бити боља, због чега је и покренут ванредни надзор у овим установама.

"Стручна контрола ће бити извршена и у вези са додјелом средстава за туђу његу и помоћ и неких других права јер је очигледно да су средства која се издвајају за туђу његу и помоћ енормно повећана од примјене новог Закона о социјалној заштити", рекао је Богданић.

Он је додао да су основни циљеви контрола унапређење рада центара за социјални рад, боља организованост и ефикасније циљање социјалне заштите. На накнаду за туђу његу и помоћ ове године право имају укупно 24.432 корисника, док је 2012. године то право остваривало 17.219 лица, што значи да је у периоду од пет година број корисника повећан за 7.213.

Законом о социјалној заштити РС дефинисано је да је износ додатка за помоћ и његу другог лица 20 одсто од просјечне нето плате у РС из претходне године за прву групу корисника и 10 одсто за другу групу корисника, па у овој години корисници за прву категорију добијају 167, а за другу 83 марке.

Према Закону о социјалној заштити РС, средства за туђу његу и помоћ у износу од 50 одсто обезбјеђује Влада РС, а других 50 одсто локалне заједнице. Чињеница је и да све већи број општина касни у исплати ових средстава па социјално угрожено становништво које има право на ове накнаде чека на исплату по годину и по у неким локалним заједницама.

Нада Симић, директорица Центра за социјални рад у Братунцу, гдје исплата социјалних накнада касни, каже да је одобравање захтјева корисника код њих ишло увијек по плану.

"Одобравање ради комисија, која је независна, и они на основу неопходне документације и увида одобравају или одбијају те захтјеве за накнаду за туђу његу и помоћ", рекла је Симићева.

Бојана Гајић, директорица Центра за социјални рад Ново Горажде, каже да имају велики проблем с испалтом наканда корисницима, али да немају пуно повећања захтјева.

"Од почетка године смо имали десетак захтјева за накнаду за туђу његу и помоћ. Комисија то разматра и одобри ко испуњава услове, а ко не испуњава буде одбијен", истакла је Гајићева.

У Центру за социјални рад Приједор кажу да су прошле године имали 17.159 захтјева за социјалну помоћ.

"Највећи број захтјева се односио на новчану помоћ, једнократну, затим за додатак за помоћ и његу другог лица, здравствену заштиту и за субвенцију електричне енергије", навели су у приједорском Центру за социјални рад.

Из бањалучког Центра за социјални рад нисмо успјели добити изјаву за колико је повећан број корисника накнаде за туђу његу и помоћ.

"Мора бити повећање захтјева кад је и све више сиротиње. Погледајте само редове испред народних кухиња", рекао је један Бањалучанин.

Број корисника туђе његе и помоћи у РС Година

Година     Корисници

2012.        17.219
2013.        17.841
2014.        20.270
2015.        23.048
2016.        24.348
2017.        24.432

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

боро

01.06.2017 08:39

Шта је ово чудо , па тренутно је пола становништва у стању социјалне потребе, поготову старије особе и већина демобилисаних бораца. Ово нам је наша борба дала да имамо дезертер(а)е за маршала .

ОДГОВОРИТЕ
Name

центар

01.06.2017 08:41

Да ли су ухапсили Сладојевицку због оно двоје сироцица ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрцевци

01.06.2017 08:42

ТО ЗНАЦИ ДА НАМ НИЈЕ ТАКО ДОБРО КАО СТО ТВРДИ ДОДИК И ТЕГЕЛТИЈА ЊИХ ПРЕИСПИТАЈТЕ КОЛИКО СУ УЗЕЛИ СЕБИ СОЦИЈАЛНИХ ДАВАЊА ПА САД ТРЕБА ДА ОД УГРОЗЕНИХ ОДУЗИМАТЕ СРАМ ДА ВАС БУДЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нема проблема

01.06.2017 09:14

Богданиц це лагано укинути сва преостала социјална давања, као сто је укинуо и обавезно здравствено осигурање за старије од 65 година, па сада народ умире, а не мозе да се лијеци. Једноставно, ... Богданиц потписује све сто затреба!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАЈНА

01.06.2017 11:24

Тачно. На сцени је укидање права по Закону о социјалној заштити РС , зато што смо ми " богато" друштво. Након других права која су укинута дошао ред и на туђу његу. Тужно је то кад се друштво труди да својим грађанима укине и оно мало право што им припада , право на туђу његу које је најхуманије право које постоји, али ће и то црвена секта да укине , пуно им је дати за људе који су стари, болесни, поремећени, непокретни, одузети. Износ који се тим људима исплаћује у односу на степен оштећење је 85КМ и 160КМ је износ који је најнижи у окружењу, али то је износ од којих многи стари и болесни живе, прво су укинули право на рад, онада су ограничили право на новчану помоћ , онда су малољетну дјецу из социјалних породица додјели назови хранитељским породицама којима исплаћују по 600,00КМ -700,00КМ , а хранитељи норамално радници центра и даља и ужа родбина, умјесто да се родитељи те дјеце новчано помогну, те на крају и туђа њега. На сцени су људи попут Богданића, Сладојевићке из министарства , Жељке , и других лоших људи , као да се снима филм Зона сумрака. Само могу рећи друштво које не поштује своје грађане који нису у могућности ни да се сами о себи брину је друштво које је охоло и зло, које не поштује како националне законе тако ни међународне конвенције, јер је социјална заштита уставна категоријаи заштићена Уставом у који се СНСД куне.

Name

Матриx

01.06.2017 09:44

И паљевине аутомобила под лупом....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добаји Амалиј

17.09.2017 10:25

Оне које су имају 100%/ оцно вид хубитака да ли моземо да овекујемо повецанyе пррко Социјалну централа ја према таоју сестру питам се

ОДГОВОРИТЕ