Дата предност возилима хитне

Представнички дом парламента БиХ данас је у Сарајеву усвојио у првом читању Приједлог закона о измјенама и допунама закона о основама безбједности сабораћаја на путевима у БиХ, којим се законски регулише да возила хитне помоћи и ватрогасне службе имају предност у односу на возилима под пратњом.

Босна и Херцеговина 31.05.2017 | 18:42
Дата предност возилима хитне
Посланици нису усвојили приједлог закона о осигурању депозита у банкама БиХ, који је предложио Савјет министара БиХ, а којим се предвиђају могућност реструктурисања банака и формирање фонда за реструктурисање. Посланици Савеза за промјене сматрају да се овим законом преносе надлежности с Републике Српске на ниво БиХ, док је влада дала сагласност за то.

Представнички дом усвојио је извјештаје за 2016. годину Институције омбудсмана за људска права БиХ те Управног одбора Извозно-кредитне агенције БиХ, као извјештај о активностима Канцеларије за ревизију институција БиХ.

К знању су примљени дописи шест институција БиХ, министарстава иностраних послова, комуникација и транспорта те одбране БиХ, Агенције за идентификациона документа, евиденцију и размјену података, Управе за индиректно опорезивање и Регулационе агенције за радијациону и нуклеарну безбједност БиХ, чије је пословање оцијењено ревизорским "мишљењем са резервом" и "мишљењем с резервом уз истицање предмета".

Посланици су усвојили Извјештај Канцеларије за ревизију институција БиХ о финансијској ревизији БХРТ за 2015. годину, као и Извјештај о раду и пословању БХРТ-а у 2016. години, док програмски планови БХРТ-а за 2017. годину нису добили подршку парламентараца.

К знању су примљене информације Министарства за људска права и избјеглице БиХ о реализацији закључака Парламентарне скупштине БиХ и Правобранилаштва БиХ о покренутим арбитражним поступцима против БиХ и њених институција.

Усвојен је закључак да Савјет министара сачини информацију у вези са арбитражним поступцима.

На приједлог Момчила Новаковића из НДП-а одгођено је изјашњавање Представничког дома о давању сагласности за ратификацију Споразума о статусу и функционисању Међународне комисије за нестала лица.

Због недовољне већине гласова из Републике Српске, на усаглашавање Колегијуму Представничког дома упућено је давање сагласности за ратификацију Меморандума о разумијевању о образовној и научној сарадњи између Савјета министара БиХ и Владе Саудијске Арабије те Протокола о сарадњи у области образовања између Савјета министара БиХ и Владе Републике Српске.

Посланици су дали сагласност за отказивање Конвенције Међународне организације рада о подземном раду /жене/ број 45 из 1935. године.

Посланици СНСД-а били су присутни, али нису гласали о тачкама дневног реда.

За 14. јун планирано је одржавање двије сједнице Представничког дома - тематска о стању у правосуђу БиХ са акцентом на борби против корупције, након које би требало да буде одржана редовна сједница овог дома. 

(Срна)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Младен

31.05.2017 17:39

Напросто човјек да не повјерује да се може и нешто нормално усвојити (мислим на Закон о безбједности саобраћаја). Просто не могу да замислим да ће наши вајни функционери у црним затамњеним лимузинама и силни им шофери морати да се уклоне са цесте када наиђе хитна са неким безвезњаковићем који се бори за живот.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смртник

31.05.2017 19:26

Ово правило не вази ако је у хитној баба или дјед преко 70 година.

Name

борац ВСС

31.05.2017 19:00

Каква предност возилима под пратњом? Мозе само у ситуацијама пратње предсједника из иностранства, а ови наси немају никакаву потребу за пратњом па ни за предносцу. Обицни паразити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин бл

31.05.2017 19:16

А кад то возила хитне помоци и ватрогасна возила нису имала предност? Лупате глупост, возаци стицених лицности врло добро знају ста раде и врхунски су професионалци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Младен

31.05.2017 20:38

Пријатељу, не знам гдје си ти видио тај "професионализам". Начин на који возе возачи штићених личности више личи на насилничко понашање у саобраћају него на професионализам. Да сад не улазимо у појмовну анализу и моралну оправданост "штићења", ко ту кога и од кога "штити": министра који као и сав нормалан свијет иде на посао или с посла, с тим што се подразумијева да његов аутомобил иде 150 на сат и да полицијска претходница рашчишћава пут, тјерајући на банкину и у шамац и оне које претичу и који им долазе у сусрет. При томе нормално користећи све могуће звучне и свјетлосне ефекте, стоп-лизало кроз прозор и сл. Знам да ћеш ти рећи да је то све у складу са релевантним прописима (јер си вјероватно из тог миљеа), али је ипак много бахатости коју од тих "професионалаца" виђамо на путу сваки дан, а што иритира сваког иоле нормалног човјека.

Name

Гојко

31.05.2017 20:51

Ови сто млате глупости прво да се распитају,увјек возила под пратњом пустају хитну помоц и ватрогасце,и немогуце је са оваквим расправљати као ни са овима сто предлазу и дају глупе изјаве на тв.Прво све провјерити па паметовати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Младена

31.05.2017 20:56

Прво се мора видјети ко има блинкере,затамљена стакла и стоп таблицу,поуздано знам да их око 80% немају право на то,звуцну и свјетлосну сигнализацију мозе користити само ОСЛ (овластено слузбено лице-полицајац),а користе их ВКВ возаци,ту је проблем,постоји закон и саобрацајна полиција мора им скинути и одузети блинкере.

ОДГОВОРИТЕ