Анализа: Крај једне ере? Пијетловић напушта Про Реко!

Филиповић се ломи! Италија губи трку са Мађарском! Питање је и да ли ће Гаврил Суботић остати у Посилипу, а Брешу је већ капицом будимпештанког ОСЦ заменио Немања Убовић.

Остали спортови 01.06.2017 | 22:45
Анализа: Крај једне ере? Пијетловић напушта Про Реко!
Европски клупски ватерполо дефинитивно доживљава тектонске промене ових дана и наравно да су српски играчи поново у центру пажње. Италија полако, али сигурно пада у други план, а сада је њено место преузела Мађарска. Чека нас бурно трансфер лето, а главна данашња вест стиже из Про Река чије редове ће како сада стоје ствари напустити два вероватно најбоља играча Филип Филиповић и Душко Пијетловић.

То је последица више ствари. Про Реко ни ове године није успео да освоји Лигу шампиона, титулу  првака Европе узео је мађарски Солнок и потврдио да слава, а богами и капитал иду у панонску низију. Друга важна ствар, како преносе италијански медији, када је у питању Филиповић, жеља српског аса је да игра константно, а прошле сезоне био је регистрован само за наступе у Лиги шампиона.

Да би то урадио тренер Про Река Владимир Вујасиновић, морао би неког другог да скине са списка играча за наступе у иги, Ивовића или Мандића, а питање је колико је то реално. У сваком случају, локални извори наводе да ће све бити много јасније наредних дана, али делује да ће Про Реко доживети озбиљне промене, а на све то требало би имати у виду да се у Италији и даље води рачуна о квоти странаца.

Филиповић је за Про Реко играо од 2009. до 2012, потом је уследила двогодишња епизода у Радничком из Крагујевца и повратак у италијанске базене. Без дилеме, ради се о ватерполисти који носи игру гиганта из околине Ђенове и његов одлазак представљаће велики ударац за Реко. Попут Филиповића, и Пијетловићу је ово други мандат у италијанском клубу, такође га је започео 2014.

Ако заиста напусте садашњи клуб, не би било превелико изненађење да обуку капицу неког од најбољих мађарских клубова. Истовремено, то ће бити и крунски доказ да су сада Мађари шефови у европским базенима, барем када су у питању клубови. Не би требало заборавити ни да је мађарски Солнок прошле године направио велики посао довођењем Андрије Прлаиновића такође из Про Река.

Селидбу из Италије у Будимпешту обавио је још један српски ватерполиста Немања Убовић који је из Бреше прешао у ОСЦ и зато сада клуб из Ломбардије тражи замену. А могао би да је нађе опет у Србији, јер према тврдњама локалних медија, Бреша озбиљно снимаРадомира Драшовића из Партизана, који је ове сезоне уз Николу Јакшића био најзаслужнији за дуплу круну црно-белих. А Јакшић је, погађате, завршио у Мађарској, тачније у редовима Ференцвароша о чему смо недавно писали.

Али ни овде није крај приче о прелазном року и српским ватерполистима, Италији и Мађарској. Гаврил Суботић, члан Посилипа из Напуља, такође је занимљив појединим клубовима из мађарске лиге. Међутим, Наполитанци желе да задрже некадашњег играча Партизана, али питање је да ли е успети у тој намери. 

Мађарски ватерполо је, јасно је то, у великој експанзији, Солнок и Егер су ове сезоне играли завршни турнир Лиге шампиона, а Ференцварош је освојио Еврокуп. И, према ономе што су нам недавно рекли и Прлаиновић и Живко Гоцић, не намеравају наше северне комшије ту да се зауставе. Очигледно нас чела врело ватерполо лето, можда и најзанимљивији прелазни рок у историји европског клупског ватерпола. 

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар