Не може ни сендвич са месом

Грађани који планирају годишњи одмор ове године ван БиХ приликом преласка границе треба да обрате пажњу на прехрамбене производе које носе са собом јер није уопште дозвољено носити млијечне и производе од меса, па чак ни сендвиче са месом, упозоравају надлежни пред љетну сезону.

Босна и Херцеговина 31.05.2017 | 11:02
Не може ни сендвич са месом
Према упутству Царинске управе Хрватске о уносу хране, бх. грађани у пртљагу не смију имати ни изузетно мале количине меса и млијека нити њихове прозводе. Када су у питању воће, поврће, хљеб, колачи, кекс, чоколада и кондиторски, односно посластичарски производи, укључујући и слаткише, могуће је пренијети количине које су довољне за личну употребу.

"Уношење лијекова за личне потребе путника могуће је у количинама потребним највише за лијечење до мјесец дана, уз услов да су одобрени од надлежних тијела земље произвођача и то уз посједовање налаза с историјом болести и потврде љекара", наводи се у упутству хрватске Царинске управе.
У туристичким агенцијама кажу да до сада нису имали проблема са пртљагом путника и да није било случајева да носе недозвољну храну.

"Људи се информишу на вријеме и неће нико ризиковати да се врати са границе због хране, на примјер", кажу у агенцији "Зептер Пасспорт".

Поред уноса хране, бх. грађани треба да знају и да, уколико путују у земље ЕУ и земље потписнице Шенгенског споразума, морају имати биометријски пасош, који важи минимално три мјесеца од планираног датума боравка.

Такође, треба да имају између 35 и 70 евра за сваки дан боравка у земљама ЕУ, мада многи путници који су путовали раније кажу да им та свота није провјеравана.

Што се тиче здравственог осигурања, грађани БиХ имају право на бесплатну здравствену заштиту у Србији, Црној Гори, Хрватској, Македонији, Словенији, Мађарској, Турској, Холандији, Аустрији, Њемачкој, Италији, Белгији и Луксембургу. Са собом морају имати одговарајући ино-образац који издаје Фонд здравственог осигурања РС.

"Осигурана лица Фонда здравственог осигурања РС за вријеме привременог боравка у иностранству могу да користе здравствену заштиту о трошку ФЗО РС ако им затреба хитна, неодложна медицинска помоћ", кажу у ФЗО РС.

Процедура је таква да осигурано лице прије одласка на пут треба да се јави породичном љекару који издаје увјерење о здравственом стању осигураника, односно о његовој способности за пут, а цијена увјерења је различита по домовима здравља.

Како сазнајемо у которварошком Дому здравља, за дјецу је око пет КМ, а у бањалучком бесплатно, док је за одрасле 6,5 КМ. У градишком Дому здравља за дјецу је здравствено увјерење бесплатно, а за одрасле пет КМ.

"На основу здравственог увјерења од породичног љекара добије се бесплатан ино-образац у ФЗО и с њим осигураник треба да се јави здравственом осигурању земље у коју путује, гдје ће на основу њега добити одговарајућу потврду коју ће користити у случају да му за вријеме боравка у иностранству затреба неодложна здравствена заштита. Уколико осигураницима и поред посједовања ино-обрасца буде наплаћена хитна здравствена услуга у земљи која са БиХ има потписан споразум, по повратку у нашу земљу они могу да поднесу захтјев за рефундацију трошкова у ФЗО РС", појаснили су у овој институцији.

(Независне новине)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

компликовано

31.05.2017 09:14

Шта ћемо коме? Шта ћемо гдје?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Парадајз Турист

31.05.2017 09:35

Икако сад пун аутобус Босанаца који дођје ујутру у Заострог да издржи цјели дан до навече док се не укрцају поново назад за Босну.Онако лијепо додју,распакују цегере једу пију папире и флаше побацају по плажи спакују се и кући.Никаква трошка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

31.05.2017 09:35

ЧОКОЛАДИЦЕ "ПИОНИР"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја.

31.05.2017 10:36

Нецу висе да одлазим ,на јадран :само изводе неке спрдацине од нас"и јос да им носим новце "јок брале"код куце је најлепсе.

Name

дабоме

31.05.2017 13:20

Спрдање, дабоме.

Name

ацо

31.05.2017 09:47

колико ја знам смијем понеги 1 килограм меса где год хоцу у ауту по особи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карадоз

31.05.2017 10:25

За разлику од Босанаца, држављани који долазе из земаља Европске уније без ветеринарских прегледа могу унијети месо, млијеко, месне и млијечне производе, до 10 кг по путнику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нисмо исти

31.05.2017 11:11

Кад бисмо ми могли бити исто што и они

Name

грчко море

31.05.2017 12:05

Лијепо у авион па преко хрватске нек онда контролису кога хоце.имају махање из авиона

Name

За дом а против себе

31.05.2017 16:39

Да ли се то овим текстом претпоставља да ће сви овдашњи грађани у Туђманову и Томпсонову државу на море? Па људи моји има и других мора и дестинација. Ко је спреман ици слусати Томпсонове усташке попевке нека само иде. Сретно му било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лике

31.05.2017 17:46

Свиђа ми се.

Name

Црни Груја

31.05.2017 18:01

Која још будала љетује у ко кастој ујкастој држави. Исто важи и за тзв црногорско приморје. Италија, Шпанија и Грчка. Аривидерцхи..

ОДГОВОРИТЕ