Томас Тухел није више тренер Борусије!

Борусија Дортмунд саопштила је данас да Томас Тухел више није тренер тима са Сигнал Идуна Парка.  Тухел се опростио од Дотрмунда: Штета што више не идемо заједно… „Захвалан сам вам за две прелепе, бурне и узбудљиве године“, рекао је темпераментни стратег.

Фудбал 30.05.2017 | 17:15
Томас Тухел није више тренер Борусије!
"Желимо да захвалимо Томасу Тухелу и његовом стручном штабу на спортском успеху у Борусији, који је доживео врхунац у суботу у Купу. Желимо му све најбоље у будућности", пише у саопштењу.

Тухелов одлазак је, како се наводи, резултат његовог разговора са извшним директором Борусије Ханс-Јоахимом Вацкеом и спортским директором Михаелом Цорком.

Борусија је саопштила да неће коментарисати детаље разлога разласка, а поводом медијских нагађања да је Тухел у сукобу са Вацкеом од експлозије 11. априла.

"То је резултат дугог процеса који су подржали сви клупски одобри. Придајемо велики значај чињеници да узрок није неслагање двоје људи. Добробит клуба Борусија Дортмунд, што представља много више од спортског успеха, увек ће бити важнија од појединаца и могућих разлика међу њима", наводи се у саопштењу.

Тухел (43) је имао уговор до лета 2018. године, а клуб је напустио три дана после освајања Купа Немачке, победом над Ајнтрахтом у финалу у Берлину.

"Хвала навијачима, тиму, особљу, као и свима који су нас подржавали. Желим све најбоље Борусији", написао је Тухел на друштвеним мрежама.

Тухел је Борусију преузео 2015. године, после одласка Јиргена Клопа.

Још је непознато ко ће га заменити на клупи Дортмунда, а немачки медији су пренели да је главни кандидат тренер француске Нице Лусијен Фавр.

Британски медији су у марту пренели да је Арсенал наводно звао Тухела да замени Арсена Венгера на месту менаџера 'Тобџија', што је касније демантовано, али је та опција и даље могућа.

Томас Тухел је напустио Борусију из Дортмунда. Наследник Јиргена Клопа се у клубу задржао само две године, али за то време није успео да угрози доминацију Бајерна из Минхена, док је од трофеја освојио само Куп Немачке пре неколико дана. Премало за очекивања амбициозне управе Милионера.

Темпераментни Немац је водио клуб на укупно 108 утакмица и забележио 68 победа, уз 23 нерешена резултата и 17 пораза.

„Захвалан сам вам за две прелепе, бурне и узбудљиве године. Штета што више не идемо даље заједно. Захвалан сам навијачима, тиму и клупском особљу који су нам давали подршку све време“, поручио је темпераментни Немац.

За његово место се протеклих дана помињао тренер Нице Лусијен Фавр, па остаје да се види да ли ће доћи до конкретизације тих преговора.

Са друге стране, Тухел је био већ виђен као нови тренер Арсенала, али од тога неће бити ништа пошто је извесно да ће Арсен Венгер остати на Емирејтсу још две сезоне.

Како су пренели поједини немачки медији, споразумно је раскинуо уговор са Борусијом јер се није слагао са управом клуба, а за одлазак добио 2.900.000 евра одштете.

У њемачким медијима већ дуго се шушкало о разлазу Тухела и Борусије, а он је данас и потврђен.

Томас Тухел састао се са челницима Борусије Дортмунд и након 21-минутног разговора озваничен је раскид уговора са најуспјешнијим тренером Борусије.

Упркос освајању Купа Њемачке сезона ће се тешко памтити по добром јер је екипа завршила на трећем мјестуса 18 бодова за највећим ривалом, Бајерном, уз лоше односе између играча и тренера.

О њима се тек нагађало, међутим кулминација је услиједила и Тухел напушта Борусију Дортмунда послије двије године током којих је освојен само трофеј Купа Њемачке ове сезоне.

Борусија се ткаође опростила од свог бившег тренера захваливши му се на свему што је учинио за клуб и пожељевши му срећу у наставку каријере.

Раскид уговора са Тухелом коштаће Борусију 2,9 милиона евра, преноси "Билд", а занимљиво је да је он најуспјешнији тренер Борусије у историји са освојених просјечно 2,09 бодова по утакмици.

Већ се спекулише о његовим насљедницима, а "Билд" наводи да ми то могао бити Лусијен Фавр из Нице, међутим, проблем је што би Француз тражио пет милиона евра по сезони.

У игри је наводно и тренер Келна Петер Штегер, али питање је да ли ће он хтјети да напусти клупу "јарчева" који су направили велики успјех и пласирали се у Лигу Европе. 

Извор: Б92/мондо.ба/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар