Пробијање рокова води у нову кризу

Агенција за идентификациона документа, евиденцију и размјену података (ИДДЕЕА) БиХ дала је 3. марта француској компанији "Џемалто" писану гаранцију којом је прописан рок у коме ће бити расписан нови тендер за избор фирме која ће штампати пасошке књижице, али то није испоштовала, наведено је у писму које је "Џемалто" послао Савјету министара БиХ и директору ИДДЕЕА Арифу Нанићу и које је у посједу "Гласа Српске".

Босна и Херцеговина 30.05.2017 | 12:35
Пробијање рокова води у нову кризу
"Џемалто" се жалио на тендер којим је ИДДЕЕА тражила фирму која ће испоручивати пасошке књижице током једне године, али је послије нагодбе са властима у Сарајеву и ИДДЕЕА повукла жалбу и одустала од тендера, послије чега је изабрана њемачка фирма "Милбауер".

Једногодишња набавка пасошких књижица уговорена је у посљедњи час како не би дошло до потпуне блокаде у издавању пасоша. Тада је одлучено да буде расписан нови тендер за избор добављача са којим би уговор био потписан на четири године.

''Након што су ранији тендерски поступци за набавку пасоша обустављени искључиво због незаконитости и пропуста у ИДДЕЕА, 22. фебруара објављен је позив за преговарачки поступак на који је "Џемалто" поново уложио жалбу јер није био законито расписан.

Након састанака са министрима у Савјету министара "Џемалто" је пристао да повуче жалбу, уз писане гаранције ИДДЕЕА од 3. марта. ИДДЕЕА је преузела обавезу да ће нови поступак расписати 30 дана након потписивања уговора. Уговор је потписан 20. марта, што значи да је обавеза била да тендер буде расписан до 20. априла, а тендер још није расписан'', наводи "Џемалто".

Француска компанија упозорава да кашњење фаворизује садашњег добављача јер ниједна фирма неће моћи у кратком року да испоручи високо безбједносне пасоше.

''До окончања важећег уговора остало је око девет мјесеци. У том периоду је скоро немогуће провести поступак и отпочети издавање пасоша јер су рокови краћи него прошле године када је дошло до проблема. Ове рокове је немогуће достићи за све изузев за постојећег добављача. Сходно преузетим обавезама, молимо да се хитно покрене поступак јавне набавке пасоша '', пише у писму "Џемалта", у којем истичу да су свједоци да грађани дуго чекају пасоше, али да и поред тога институције БиХ не почињу нови поступак.

"Глас Српске" објавио је да "Џемалто" припрема тужбу против ИДДЕЕА јер тендер није расписан. Извор близак ИДДЕЕА рекао је да је "Џемалту", осим рока за расписивање тендера, обећано и да ће добити посао добављача пасошких књижица.

ИДДЕЕА је недавно саопштила да је издавање путних исправа отежано јер "Милбауер" не испуњава уговорене обавезе и да ће посегнути за казненим мјерама дефинисаним уговором. Нанић и портпарол ИДДЕЕА Бранимир Гојковић јуче нису одговарали на телефонске позиве.

Заштита

"Џамалто" у писму наводи да очекује да ће бити задржан постојећи ниво заштите, поликарбонатска страница са подацима са фотографијом у боји у тијелу поликарбоната, а да ће остали тендерски захтјеви бити дефинисани у складу са чињеницом да вријеме истиче.

Наглашено је да је "Џемалто" заинтересован за тржиште БиХ због захтијеваног изузетно напредног пасоша.

Извор: Глас Српске

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Истина

30.05.2017 11:45

Што народу отворено не кажете да је и за ово крив Предсједник Републике Српске и Влада Републике Српске!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милош

30.05.2017 12:46

Зашто не казу да Гемалто не прави у својој држави пасоше. Шта су му обећали Министри из Сарајева ! Зашто БиХ не прави сама пасоше.

ОДГОВОРИТЕ
Name

па

30.05.2017 15:26

ОВО ЈЕ ЗАЈ**АНЦИЈА ;КАО ДА НАМ БЕСПЛАТНО ДАЈУ ПАСОСЕ ;намјерно праве кризу да би гурали "БРЗЕ" пасосе и добили доста висе новаца - најгори смо !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈАСТРЕБ

30.05.2017 15:52

Алл уплатис 100 еура добијес пасос за два дана сто знаци да пасоса има него ово је пљацка да се узме сто висе пара.

ОДГОВОРИТЕ