Шта треба урадити када дође до повреде?

РИЦЕ метода примењује се код повреда попут уганућа, нагњечења и свежих подлива. Подразумева одмор (Рест), хлађење (Ице), компресија или притисак (Цомпрессион) и подизање повређеног екстремитета у виши положај у односу на тело (Елеватион).

Здравље 30.05.2017 | 10:58
Шта треба урадити када дође до повреде?
По настанку повреде потребно је одмах престати са физичком активношћу, да не би дошло до још веће повреде. Лед одмах треба ставити, али не дуже од 15-ак минута. Лед смањује болове и упалу те ограничава стварање отока, али га увек га треба примењивати преко слоја суве тканине (газе или пешкира), да не би дошло до оштећење коже.

Након хлађења повређено место треба обмотати еластичним завојем, јер се тако смањује оток и убрзава опоравак. Повређени екстремитет треба барем неколико сати да буде у повишеном положају што доприноси смањењу отока.

Крема које хладе и облоге могу се примјењивати након што примене РИЦЕ методе. Код већих, изразито болних отока, потребно је затражити помоћ лекара, пошто је се можда ради о напрслој или поломљној кости.

Мање посекотине треба исперити физиолошким раствором, ставити стерилну газу и завој, и вазелинску газу јер се не лепи на рану. Плитке ране очистите и превијте, док код дубљих лекар мора одлучити да ли је потребно ушивање.

Уколико дође до случајног засецања прста ножем, или одсецања његовог дела, потребно је да повређена особа буде смирана. Ако је део прста ампутиран, приоритет је побринути се за повређеног. Тканином треба притиснути рану, па подигнути руку изнад висине срца.

Прст замотати у тканину, ставиту у пластичну кесицу и на врећицу са ледом. Лед не сме да дође у директан контакт са ампутираним делом да не би настала промрзлина.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

цупс

30.05.2017 22:24

Углавном како год поступите кад одете послије код љекара он це вам реци да бас тако није требало

ОДГОВОРИТЕ