Интервју - Кокеза: Оштећени су и Звезда и Партизан!

Председник Фудбалског савеза Србије Славиша Кокеза рекао је да га не занимају негативне ствари које се говоре о њему, већ само репрезентација Србије.

Фудбал 31.05.2017 | 22:30
Интервју - Кокеза: Оштећени су и Звезда и Партизан!
Генерални директор Црвене звезде Звездан Терзић оптуживао га је да је помогао Партизану да освоји титулу, да навија и да је неформални газда црно-белих, да је "непријатељ број један" и да ће црвено-бели кренути у његову смену.

"Спреман сам, ако треба сваког дана, да будем у негативном контексту у свим медијима само да Србија победи Велс, па макар само са 1:0. Као председник ФСС морам да водим подједнако рачуна о свим клубовима. Шта се дешава у клубовима и како функционери раде посао, то није питање за ФСС и за мене. Могу да говорим о раду ФСС, акцијама и резултатима свих селекција. Резултати су мерило успеха", рекао је Кокеза за Блиц.

Кокеза је казао да су за време његовог мандата ФСС успео да обезбеди терене са вештачком травом у више градова, што је назвао "конкретним резултатима", а истакао је и да је много клубова добило рефлекторе од спрпске фудбалске организације.

"Обишли смо све делове Србије и помагали смо свима. У очима људи сам видео радост јер у последњих 15-20 година нису добили ништа од Савеза. Фудбал се не игра само у Београду и у Суперлиги", казао је Кокеза.

Он је захвалио спортском директору ФСС Горану Буњевчевићу и селекторима А и младе репрезентације Славољубу Муслину и Ненаду Лалатовићу.

"Та три човека су у претходном периоду била под великим притиском различитих менаџера, структура у нашем спорту, који су покушали да наставе да раде по старом и да промовишу играче који не заслужују да играју у националном друсу. Некада су то успевали, али не више. Елиминисали смо све мешетаре и то је један од разлога што смо дошли на позицију да А селекција има велику шансу да се пласира на Светско првенство, као и што млада репрезентација игра на европском у Пољској. Такође, доста радимо и на развоју женског фудбала", рекао је председник ФСС.

"И судије су људи..."

Када је реч о оптужбама на рачун судија, као и притисцима на њих, Кокеза је рекао да није бивши арбитар, нити довољно компетентан да анализира њихове грешке.

"Сведоци смо да су клубови вршили притисак на судије. Они су се периодично смењивали, у зависности од резултата и позиције на табели. У првом делу првенства имали сте велике притиске из Партизана и то је било свакодневно у медијима и на различите начине се вршио притисак. У наставку првенства је то преузела Звезда. То је недопустиво јер су и они људи од крви и меса и могу да погреше", рекао је Кокеза.

По његовим речима, нормално је да буде грешака у 37 кола и 196 утакмица.

Кокеза је казао да "вечити" дерби привлачи највише пажње и да су зато судијске грешке тада највеће, а да су се задужени за то трудили да дуеле Звезде и Партизана суде најбољи српски арбитри.

"Грешиле су судије и на страни Партизана и на страни Црвене звезде, што су потврдиле и анализе комисија. Мишљења сам да су у дербијима ове сезоне судије једном оштетиле Партизан, а два пута Црвену звезду, али ја нисам неко ко би требало да се бави оцењивањем судија. То је само моје мишљење. Грешке се дешавају и на утакмицама Лиге шампиона и Лиге Европа када судија свира пенал за који се касније испоставило да није постојао. Имамо част да је Милорад Мажић део екипе која ће судити финале Лиге шампиона у Кардифу", казао је Кокеза.

Председник Савеза је истакао да га тренутно највише занима А репрезентација, која ће 11. јуна играти против Велса у квалификацијама за Светско првенство у Русији.

"Не желим о нападима на моју породицу"

Кокеза је оценио да је то "можда најважнија утакмица" у квалификацијама. Он је честитао репрезентативцима Србије на до сада постигнутим резултатима и изразио уверење да ће наставити у истом ритму.

"После пет кола први су на табели и сигуран сам да ће ту и остати до краја. Нас занима само победа. Сигурни смо да неће бити лако иако Велс игра без најбољег играча Гарета Бејла. Верујем у селектора и репрезентативце предводјене Ивановићем, Матићем, Коларовим... То су момци који понашањем и залагањем дају прави пример како треба фудбалер да се понаша", навео је Кокеза.

На питање да ли страхује од потенцијалних нереда на дуелу са Велсом на стадиону "Рајко Митић", кокеза је рекао да "страх увек постоји", али да је то "неприхватљиво".

"Увек постоји појединац који може нешто да уради и да нанесе штету нашој држави и нашем фудбалу. Искористио бих прилику да апелујем да на цивилизован начин бодре екипу. Држава и државни органи ће обезбедити све што је потребно да меч протекне у лепој атмосфери, без инцидената", рекао је Кокеза.

Говорећи о Етичкој комисији ФСС и када се очекују њени први резултати, Кокеза је казао да не би да говори о томе пре него што се предмети реше.

"Формирана је пре две недеље и почела је са радом. Постоје већ три-четири предмета, али не бих говорио о њима пре него што се реше. Комисија има задужења да отклони све неправилности и да се омогући да се домаће такмичење одигра у регуларним условима. Етичка комисија постоји и при ФИФА", казао је Кокеза.

Кокеза је рекао да су тачни наводи појединих медија да је нападнута његова породица, али није желео да говори о томе јер се ради о теми која му "лично тешко пада".

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар