Тиха поскупљења пустоше новчанике

Потрошачке цијене у БиХ у просјеку веће су за 1,4 одсто у односу на период од прије годину дана, а у удружењима за заштиту потрошача кажу да су поскупљења много већа него што се приказује у статистичким подацима.

Босна и Херцеговина 30.05.2017 | 07:11
Тиха поскупљења пустоше новчанике
Подаци Агенције за статистику БиХ показују да су храна и безалкохолна пића у просјеку скупљи за 0,7 одсто, а алкохолна пића и дуван за 4,1 одсто. "Највише су поскупјели превоз - 8 одсто, затим становање и режијски трошкови 2,1 одсто, рекреација и култура један одсто, образовање 0,9 одсто, ресторани и хотели 0,6 одсто, а здравство 0,5 одсто", наводе у Агенцији.

Марин Бего, предсједник Удружења за унапређење квалитета живљења "Футура" Мостар, каже да институције које се баве праћењем цијена примјењују неке другачије методологије, њима нејасне, али да је према подацима њиховог удружења цијена хране далеко више порасла.

"Само у прва два мјесеца ове године воће је било скупље 10, а поврће 15 одсто у односу на исти период прошле године. И остале прехрамбене намирнице су поскупјеле и и даље стално поскупљују", каже Бего. Он сматра да су намирнице и хигијенска средства у посљедњих пет година поскупјели и дупло.

"Сваки дан када уђемо у продавницу видимо да су цијене више. Није то велика разлика у цијени која нас шокира, али то су она тиха, што би рекли пузајућа поскупљења, која се за годину дана наберу", појашњава Бего, додајући да у та тиха поскупљења улази и смањење грамаже на паковањима па се килограмска паковања врло брзо претварају у паковања од 750 и мање грама.

Адмир Арнаутовић, предсједник Удружења "Клуб потрошача средње Босне" Травник, казао је да су у Травнику цијене катастрофално високе и да посла нема, а и грађани који успију пронаћи посао раде за тако мале плате да не могу само храну да купе. Он је навео и да сматра да ће усвајање акциза довести до вала поскупљења.

"Одмах ће доћи до поскупљења брашна, уља, меса и оних намирница које сваки грађанин мора имати у кући сваки дан", истакао је Арнаутовић. Гордана Булић, предсједница Удружења грађана "Клуб потрошача Тузланског кантона", казала је да нема оправдања за поскупљења, посебно превоза, јер они нису вратили цијене када је пала цијена горива, већ су задржали исти ниво. Булићева је навела и да храна стално поскупљује полако, али да то након неког дужег периода може примијетити и обични грађанин који купује исте производе.

"Та поскупљења су много већа него што то показује статистика, али мислим да се прикупљање тих података и цијена ради на један сумњив начин", казала је Булићева. Она је навела да многи трговци прибјегавају смањењу грамаже производа, а остављају исту цијену, чиме су потрошачи веома оштећени.

"Сви смо навикли да флаша уља има литар, а сада врло често видимо да имају паковања и од 900 милилитара. Тако је и с рижом, која умјесто килограм тежи 800 грама, или чоколадама, које умјесто 100 имају 80 па чак и по 70 грама", навела је Булићева.

Извор: Независне новине

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Јаста

30.05.2017 06:08

Поскупљења су добра метода за уцење како треба да се стеди. А стедња је велика врлина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АГНОСТИК

30.05.2017 07:05

Коме ће на крају продавати робу и вршити услуге, питам се?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

!!!

30.05.2017 07:43

Код нас вода поскупила 30% ни мање ни висе! Срамота!!!

ОДГОВОРИТЕ