РГ: Соуза псовао, па ''окренуо'' Јанка! Рафа убједљив!

Соуза преокренуо против Типсаревића за меч са Ђоковићем! Јанко Типсаревић није успео, елиминисан је у првом колу Ролан Гароса после преокрета.  Соуза псовао па претио прекидом меча са Јанком! Меч Јанка Типсаревића и Жоаа Соузе из Португала прекинут је био у финишу другог сета када је Португалац одбио да настави са игром.  Фуриозни Надал у другом колу омиљеног грен слема! Деветоструки шампион Ролан Гароса убедљивом победом започео овогодишње издање париског грен слема.

Тенис 29.05.2017 | 16:30
РГ: Соуза псовао, па ''окренуо'' Јанка! Рафа убједљив!
Србина је трочасовног маратона савладао Португалац Жоао Соуза са 4:6, 7:63), 6:2, 6:2,

Типсаревић је контролисао меч до финиша другог сета када је Португалац на 6:2 за Србина претио прекидом јер му је судија одузео поен због псовања.

Вратио је брејк предности и изборио тај-брејк у којем лако добија Типсаревића са 7:3 и потпуно преокреће ток меча. Са три брејка добија трећи сет за преокрет на 2-1, док је трећи добио с лакоћом против деморалисаног српског тенисера.

Ово је био први међусобни дуел двојице тенисера који се налазе један до другог на АТП листи, Соуза је пред Ролан Гарос био место иза Типсаревића.

У другом колу Португалац ће да игра са Новаком Ђоковићем, који је уз доста осцилација савладао Марсела Гранољерсаса максималних 3-0.

Соуза псовао па претио прекидом меча са Јанком! Меч Јанка Типсаревића и Жоаа Соузе из Португала прекинут је у финишу другог сета када је Португалац одбио да настави са игром.

При резултату 6:5 и 15:15 судија Седрик Мурије одузео му је поен због псовања.

Соуза је изговорио добро познату реченицу "Де пута мадре", а пошто је неколико минута раније опоменут, кажњен је одузимањем поена.

Моментално је почео расправу са судијом из Француске и у једном тренутку сео на клупу, одбијајући да настави сусрет. Тада је Тиспаревић пришао да види о чему се ради, а потом се обратио свом тиму.

"Дао бих му поен, само да наставимо да играмо, мајке ми", прокоментарисао јеТипсаревић.

Супруга Биљана и тренер су му сугерисали да не коментарише, већ да се смири и сачека одлуку судије.

Португалац је наставио жучну расправу и када је стигао супервизор, али се након неколико минута паузе вратио на терен.

Соуза је успео да врати брејк и избори тај брејк, а потом и да добије у тај брејку за изједначење на 1-1.

Фуриозни Надал у другом колу омиљеног грен слема! Деветоструки шампион Ролан Гароса убедљивом победом започео овогодишње издање париског грен слема.

Краљ шљаке, Рафаел Надал већ у првом мечу на овогодишњем издању Ролан Гаросапоказао је да са њим нема више шале и да је спреман да пригрли рекордни  10. "Куп мускетара".

Бик са Мајорке је у свом, разбијачком стилу послао кући домаћег тенисера, Беноа Пераславивши са 3:0, по сетовима 6:1, 6:4, 6:1. Била је то јошј една у низу класичних представа великог мајстора игре на шљаци пуна спинова, трчања и невероватне издржљивости. Рафа се вратио и гладан је трофеја, а чини се да једини који би могао да му стане на пут је актуелни првак, Новак Ђоковић. Њихов пројектовани дуел, 51. међусобни могао би да се догоди у полуфиналу.

Надал, који је до сада чак девет пута освојио једини грен слем који се игра на шљакастој подлози, у другом колу  укршта рекете са искусним Холанђанином Робином Хасеом који је такоше у три сета био бољи од мало познатог Аустралијанца Алекса Де Минаура.

Ток меча:

Типсаревић је замало направио брејк већ у првом гему, жестоко је притиснуо ривала и стигао до две шансе да му одузме сервис, али је Португалац одолео.

Узвратио је Соуза Србину истом мером, напао је његов сервис, Типсаревић се доста мучио, три пута је спасавао брејк лопту, али је стигао до првог гема (1:1).

Уследила су два мирна гема у којима је Типсаревић био нешто опаснији по сервис ривала, али није било брејкова после четири гема (2:2).

Коначно, у петом гему Типсаревић добија шансу да направи брејк и одмах је користи, а потом сигурним сервисом стиже до првог сета са 6:4.

Уследила је изједначена борба уз другом сету, оба тенисера су била сигурна у првим сервис гемовима, након чега Типсаревић стиже до три брејк шансе, али не користи ни једну (2:2).

Након што је Португалац рутински стигао до трећег гема, Типсаревићу попушта концентрација што Соуза одмах кажњава и без изгубљеног поена прави брејк за 4:2.

Изгледало је да ће Соуза изједначити у сетовима, сигурно је сервирао до деветог гема, када Типсаревић сјајно ритернира и без изгубљеног поена враћа брејк те смањује резултат на 5:4.

Типсаревић користи тренутак и потпуно преузима контролу меча, па након сигурног сервис гема одузима још једном сервис ривалу и стиже до преокрета на 6:5.

Уследила је шестока борба у 12. гему, Соуза је притискао сервис Типсаревића тражећи брејк за останак у сету, да би после више од десет минута игре Португалац искористио трећу брејк шансу и изјеначио на 6:6.

При резултату 6:5 и 15:15 судија Седрик Мурије одузео му је поен због псовања, а Португалац је претио прекидом меча.

У тај-брејку Соуза је искористо налет који је направио те после серије од шест мину-брејкова добија Јанка са 7:3 за 7:6 и 1-1 у сетовима.

Јанко губи ритам после драматичне завршнице другог сета, што користи расположени Соуза и одмах на трећем прави брејк. Међутим, Србин није потпуно посрнуо, узвраћа истом мером ривалу и брзо враћа меч у егал (1:1).

То ипак није окренуо ритам меча на страну Типсаревића, мучио се Јанко и даље на свој сервис, а Португалац није пропуштао указане шансе па прави нови брејк у трећем сету, трећи у низу.

Уследила су два гема у којима тенисери коначно без проблема поентирају на свој сервис, након чега Типсаревић не успева да искористи 40:40 на сервис Соузе и дође до шансе за нову изједначење (2:4).

Већ у наредном гему Португлац је опет угрозио Србинов серив и успео да стигне до нове брејк прилике коју опет одмах користи, а онда је рутински капитализује у 6:2 за преокрет на 2-1 у сетовима.

Соуза је користио моментум и одмах на старту трећег сета направио нови брејк, који је Типсаревић покушао да брзо врати, био је три пута на 40:40 у наредном гему, али је Португалац одолео и повео 2:0.

Није Типсаревић добио нову шансу да врати брејк, Соуза је сигурно сервирао, а онда преломио меч у петом гему трећег сета, искористио је нови пад концентрације српског играча и трећу брејк шансу претворио у великих 4:1.

То је била и тачка на овај меч, јер након што је Типсаревић не користи брејк шансу да врати бар један, Соуза рутински осваја шести гем за 6:2 и коначну победу 3-1 после преокрета.

У следећем колу га чека нови Србин, Новак Ђоковић.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар