Сјећања: Највећи празник црвено-бијелих...!

Звезда првак Европе – прошло је 26 година! На данашњи дан, пре тачно 26 година, направљен је највећи успех југословенског и српског фудбала, када је Црвена звезда постала првак Европе.

Фудбал 29.05.2017 | 15:15
Сјећања: Највећи празник црвено-бијелих...!
Црвена звезда сваки 29. мај од 1991. године прославља као највећи празник.

На данашњи дан пре 26 година, црвено-бели су у Барију, на стадиону "Свети Никола", у финалу Купа европских шампиона савладали Олимпик из Марсеја после пенала и остварили највећи успех у историји српског и југословенског клупског фудбала.

У регуларном делу меча било је 0:0, а Звезда је била боља у пуцању једанаестераца и славила је резултатом 5:3.

Црвену звезду су до европске титуле одвели тренер Љупко Петровић и играчи Стеван Стојановић, Владимир Југовић, Душко Маровић, Рефик Шабанаџовић, Миодраг Белодедић, Илија Најдоски, Роберт Просинечки, Синиша Михајловић, Дарко Панчев, Дејан Савићевић и Драгиша Бинић.

Занимљиво је да је Петровић за 120 минута игре обавио само једну измену, када је Влада Стошић у финишу регуларног дела ушао уместо Савићевића.

Прецизни извођачи пенала били су Просинечки, Бинић, Белодедић, Михајловић и Панчев.

Црвено-бели су на путу до Барија елиминисали швајцарски Грасхоперс, шкотски Ренџерс, Динамо Дрезден (ДР Немачка) и Бајерн (СР Немачка).



У финалу Купа европских шампиона на стадиону Свети Никола у Барију Звезда је после пенала победила Олимпик Марсељ 5:3 (0:0) и ушла медју "бесмртне" шампионе на Старом континенту.

Капитен и голман Стеван Стојановић одбранио је први пенал у серији Аморосу, из Звезде су сви били прецизни (Просинечки, Бинић, Белодедић, Михајловић и Панчев), па је популарни Дика дигао "ушати трофеј" у ваздух.

Пре финала пред црвено-белима су падали Грасхоперс (1:1, 4:1), Ренџерс из Глазгова (3:0, 1:1), Динамо Дрезден (3:0, 2:1) и минхенски Бајерн (2:1, 2:2).

Тренер Љупко Петровић у историјском мечу одлучио се за дефанзивну тактику која је на крају донела резултат, а играли су: Стеван Стојановић, Владимир Југовић, Душко Маровић, Рефик Шабанаџовић, Миодраг Белодедић, Илија Најдоски, Роберт Просинечки, Синиша Михајловић, Дарко Панчев, Дејан Савићевић (Влада Стошић) и Драгиша Бинић.

Извор: Мондо.рс/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар