Меркелова љута: Европа је сама

Немачка канцеларка Ангела Меркел жестоко је критиковала САД и Велику Британију у говору на предизборном скупу у Минхену, истакавши да "Европа мора да узме ствар у своје руке након незадовољавајућих разговора на састанку Г7".

Свијет 29.05.2017 | 11:22
Меркелова љута: Европа је сама
"Сада је постало јасно: Европа више не може да се ослони на своје дугогодишње партнере из Велике Британије и САД. Наша судбина је сада искључиво у нашим рукама", поручила је канцеларка на скупу у Баварској.
 
Након очигледно турбулентних разговора на састанцима групе Г7 и НАТО алијансе током викенда, немачка канцеларка је подвукла да је послератна западна алијанса жестоко пољуљана након два ударца: изласка Британије из ЕУ и избором Доналда Трампа за председника САД.

"Прошла су времена када смо морали да се ослонимо на друге. То сам јасно искусила у претходних неколико дана. Европљани су сами", истакла је Меркелова пред око 2.500 људи на скупу у Баварској.

Она је истакла да ће Немачка и цела ЕУ "природно стремити ка добрим односима са САД, Великом Британијом, па чак и Русијом", а затим додала:

"Упркос томе, за своју будућност морамо се борити потпуно сами. Судбина Европљана зависи од тога!"

Дводневни самит Г7 у Италији донео је сукобљавање Доналда Трампа са једне, и лидера Немачке, Француске, Италије, Канаде и Јапана у неколико ствари.

Лидери тих земаља апеловали су на борбу против изолационизма и протекционизма, истичући на "фундаменталну потребу за очувањем слободног тржишта".

Оно у чему су се сложили са Трампом јесте додатни притисак на Северну Кореју, потреби за већом сарадњом у борби против тероризма, као и у подизању санкција против Русије.

Међутим, када је било речи о обнављању обавеза потписаних 2015. у Паризу, а које се тичу борбе против климатских промена, шест земаља је потписало, док је Доналд Трамп у име САД рекао да му је "потребно мало више времена да размисли".

"Шест против једног"

Ангела Меркел је разговоре описала као "врашки тешке и веома незадовољавајуће", али и "борби шесторо против једног". С друге стране, Трамп је био задовољнији, што је исказао на свом Твитер профилу:

"Само што сам се вратио из Европе. Пут је био велики успех за Америку. Рад је био тежак, али су резултати били велики!"

Трамп је током НАТО самита у Бриселу у четвртак поново осуо паљбу по НАТО, оптужујући све оне чланице које не издвајају минимум 2% БДП на одбрану да "исисавају новац америчких пореских обвезника".

Након тога, у посебним разговорима описао је трговинску политику Немачке као "веома, веома лошу", жалећи се да Немачка, највећа економија ЕУ, "продаје превише аутомобила у Америци".

Извор: Блиц

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

29.05.2017 09:59

Пробајте мало улагати у ауто индустрију,а не само у орузије и обарање власти у другим дрзавама,мозда и ви продате које ауто.Правите смеце од аута,а кукате на Њемце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

29.05.2017 11:58

Сто бих ја некад волела да разумем коментар на текст ако је вец омогуцен. Ста ли је са овим коментаром рецено ја ни помоцу трикова не могу да откријем. Ако YУ инаце познаје тематику о којој се овде писе?