Комисија за рад Црнатка и Инцка?!

У Сарајеву ће данас бити конституисана привремена истражна комисија Дома народа Парламентарне скупштине БиХ за прибављање информација о спољнополитичком статусу БиХ која би требало да, између осталих, саслуша и министра иностраних послова БиХ Игора Црнатка.

Босна и Херцеговина 29.05.2017 | 08:28
Комисија за рад Црнатка и Инцка?!
Чланови комисије биће делегати Огњен Тадић, Бариша Чолак, Сакиб Софтић, Небојша Радмановић, Фахрудин Радончић и Марио Караматић.

Комисија би, осим Црнатка, требало да саслуша и високог представника у БиХ Валентина Инцка, специјалног представника ЕУ Ларс-Гунара Вигемарка, те све важније особе које учествују у креирању међународне позиције и имиџа БиХ.

Тадић, који је и замјеник предсједавајућег Дома народа, нагласио је да је из самог назива комисије јасно да је њена надлежност утврђивање тренутног међународног положаја БиХ.

Он је рекао да је делегат из реда хрватског народа Марио Караматић збунио јавност у БиХ представљајући на погрешан начин задатак привремене истражне комисије за прибављање информација о спољнополитичком статусу БиХ.

"Делегат Караматић има лични негативни однос према Црнатку, а Дом народа није донио одлуку о формирању комисије да би саслушавао само министра иностраних послова БиХ, нити да би се бавио питањем службених путовања", рекао је Тадић.

На питање Срне како коментарише чињеницу да је на службена путовања у МИП-у БиХ потрошено више од два милиона КМ, он је рекао да то треба упоредити са неким ранијим периодима и мандатима других министара, са министрима земаља из окружења и нивоа активности МИП-а, поготово када је ријеч о интензивираном европском путу земље, и на основу тога процијенити оправданост трошкова.

Делегат Караматић је раније рекао да ће први пут у историји Парламентарне скупштине БиХ бити формирана комисија за саслушање једног министра на нивоу БиХ.

"Више од два милиона КМ потрошено је на путовања, кредитни рејтинг нам је у смећу, БиХ никада лошије није стајала на међународном плану, тако да ће морати и на то да одговори. Ако сте министар иностраних послова не значи да цијели мандат морате боравити ван земље", рекао је Караматић за РТРС.

Министар иностраних послова у Савјету министара БиХ Игор Црнадак обавијестио је у петак, 26. маја, чланове Колегијума Дома народа да је спреман да одговори на сва питања из области за коју је надлежно Министарство иностраних послова /МИП/ БиХ.

"Желим да вас обавијестим да и МИП БиХ, од како сам на његовом челу, инсистира на пуној транспарентности свог рада и да се са посебним уважавањем односи према Парламентарној скупштини БиХ и свим активностима њених тијела, као и посланика и делегата појединачно", истакао је Црнадак.

Он сматра да је своју, као и посвећеност институције којом руководи принципу транспарентности доказао и редовним састанцима са Комисијом за буџет и финансије Дома народа Парламентарне скупштине БиХ, а посљедњи састанак одржан је 6. априла.

У ранијем одговору на питање делегату Дома народа Марију Караматићу, Црнадак је навео да је од почетка мандата реализовао укупно 97 службених путовања у БиХ и иностранству.

Црнадак је навео да је ово министарство од почетка мандата реализовало укупно 1.697 путовања. Податак укључује, осим највиших тијела Министарства, представнике свих сектора, служби, савјетнике и преостале особе. Укупни трошак за ова путовања, како наводе, у складу је са буџетским ограничењима, што је потврдила и служба ревизије.

По годинама, у Министарству иностраних послова највише се путовало прошле године када је потрошено нешто више од милион КМ.

Годину прије, на путовања је потрошено скоро 740.000 КМ. У овој години потрошено је нешто више од 192.000 КМ.

"Сва путовања реализована су на принципима афирмисања кључних спољнополитичких циљева, процеса интеграција БиХ у ЕУ, развоја регионалних и добросусједских односа, економске дипломатије, те побољшања општег имиџа БиХ у свијету", навео је Црнадак у одговору.

Извор: СРНА

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Карадоз

29.05.2017 06:33

Само процитах имена цланова комисије и би ми све јасно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милија

29.05.2017 07:54

У комисији само јос фале Дусанка Мајкиц, Никола Спириц и Клосарац да би била комплетна. Бас ме занима како це Радмановиц сједити поред Сакиба Софтица јер се СНСД тобозе љути на његово противзаконито понасање.

Name

ре

29.05.2017 08:11

Прво бих требало саслушати те чланове комисије који роваре 20 година. Ах, ја чланова ??

Name

Босњак

29.05.2017 08:34

Исти закљуцак..

Name

ре

29.05.2017 09:28

Мајкићку за предсједника...

Name

Перица

29.05.2017 06:36

А јест се разлетио, земљу не додирује!

ОДГОВОРИТЕ
Name

доменгини

29.05.2017 08:07

Тај не 'лади табана..

Name

Милија

29.05.2017 09:47

Да сједи, ти би рекао: какав је то министар иностраних послова који нигдје не иде.

Name

Истина

29.05.2017 06:49

Чиме се бавите људи? Народ гладује и одлази а ви правите циркус.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др Кадзија

29.05.2017 07:07

Када се саберу сви чланови комисије дођје се до цифре од 120 година робије и они некога и нешто да испитују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

врло занимљива тема

29.05.2017 08:02

Избаците тога Марија караходзица и небојсу радмановица и комисија је океј.Њих двојица це усмрдити сву околину где будете заседали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лингуа мендум

29.05.2017 08:07

Господину Црнадку ни презиме правилно не изговарају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Киро

29.05.2017 16:15

Црнадак је толико путовао,да би му предлозио,да сам га видио,да купује мјесецну карту код Луфтханзе.

ОДГОВОРИТЕ