Помјерање граница Балкана?

Балкану ће, прије или касније, доћи до мијењања граница, изјавио је бивши замјеник шефа ЦИА за Балкан Стивен Мејер.

Регион 28.05.2017 | 10:41
Помјерање граница Балкана?
Нове међе ће највјероватније бити повучене у Македонији, али и на Косову, каже Мејер. Сматра, да Европска унија нема рјешење за Балкан, а да Сједињене Државе Балкан више не интересује превише. Говорећи о Србији, он је оцијенио да је избор Александра Вучића за предсједника Србије очекиван.

"Он је паметан и ефикасан политичар и направиће кредибилан посао. Српски народ данас је у потрази за великим достигнућима, посебно за економским реформама" - рекао је Мејер у интервјуу за Новости.

На питање да ли је 5. октобар био демократска револуција или преврат, Мејер који је радио на Балкану, одговара: " Петооктобарска револуција у Србији била је, у суштини, збацивање владе. То је учињено јер су многи политичари у Србији били убијеђени да земља неће моћи да крене напријед и да неће бити прихваћена од Запада док је Милошевић на власти. Јасно је да су западне владе жељеле да виде промјену и да су аплаудирале збацивању Милошевића".

Говорећи о ситуацију у региону, он каже: "БиХ је данас даље од тога да буде јединствена држава него у било ком тренутку у прошлости. Питање Косова постаје озбиљније, а Македонија је у озбиљном пропадању већ мјесецима. У исто вријеме, ЕУ нема одговоре на питања која муче Балкан" - каже Мејер.

Како наводи, евентуална промјена граница између Албаније и Македоније може довести до стварања веће Албаније, али то не би имало подршку САД. "Ипак, важно је имати на уму да Вашингтон више није превише заинтересован за Балкан. Трампова администрација неће посебно реаговати ако се ове промјене догоде мирним путем, слично начину на који је, рецимо, Црна Гора дошла до независности" - каже политички аналитичар.

На питање каква судбина очекује Македонију, Мејер одговара: Ако Црна Гора и Косово могу да тврде независност, смањена Македонија би могла такође. Али, то можда није најбољи правац дјеловања за ту мању Македонију. У том случају би за њих било мудро и да размотре федералну заједницу са Србијом".

На питање како би америчка администрација реаговала у случају формирања тзв. војске Косова, он каже да америчка влада није наклоњена томе, али да се то може лако промијенити. "Трампова администрација има мало експертског приступа у односу на Балкан. Србија треба веома пажљиво да прати промјене у политици САД" - истиче он.

Према његовим ријечима, та војска, ако би била формирана, додала би још један запаљиви елемент у ситуацији која је нестабилна. То се посебно односи на опасност од могућих сукоба на сјеверу Косова, додао је он.

Говорећи о ситуацији о БиХ, Мејер каже да би она, послије одбацивања тужбе против Србије могла да постане нестабилнија.

"Бошњаци су сада разочарани и љути, а Срби задовољни. Ово посебно отежава однос између Федерације и Републике Српске" - сматра Мејер. Он такође сматра ће бити тешко остварити боље односе између Републике Српске и Вашингтона.

Према Мејеру, односи између Русије и САД су веома лоши и то прије свега због неслагања око Сирије и Украјине, али и због оптужби да је Москва била умијешана у предсједничке изборе у САД.

"Није неопходно да се САД и Русија воле, најважније је да могу да успоставе прихватљив радни однос. Али то ће бити веома тешко урадити због агресивне спољне политике Русије и неспособности Трампове администрације" - закључио је Мајер.

Извор: Тањуг

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Хахаха

28.05.2017 08:53

Ој Бозе...бах..ста реци на ово осим хахахаххаахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

тузлак

28.05.2017 09:05

Јел мајкети имате нешто паметније. Турате нос гдје вам није мјесто. Боље је да се запитате имате ли иједног сусједа за пријатеља. Памет у главу јер ћете ускоро имати орбрачун са Албанцима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

исток

28.05.2017 09:12

Путко це владати свијетом.Па над његовом земљом сунце излази и залази, па ви контајте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгутин

28.05.2017 09:31

Ако може да се да шиптарима да направе државу какву хоће на Балкану,тзв. народ који није свету никад дао ништа осим пекара,посластичара,наркодилера и трговаца људским органима,зашто се то право ускраћује данас српском народу на Балкану који је много учинио за овај свет и дао много у науци ,спорту,култури и борби за ослобођење територија и европских народа од разних окупатора...Зашто Србима не може да се дозволи да тамо где су већина на Балкану направе своју државу која би то све обухватила?БиХ-а је најбољи пример тога, где је српском народу на простору целе БиХ то ускраћено да се повеже са Србијом у једну државу?Зашто нпр. Гламоч и Дрвар са већинским српским становништвом нису у оквиру Србије,а не неке тамо Федерације БиХ која је јуче малтене настала и која је кроз историју била сарадник трећег рајха и свих окупатора?Зашто???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика...

28.05.2017 10:00

За Драгутина... Зато.

Name

Драгојло

28.05.2017 10:07

Да ли по твом размисљању треба да Бујановац и југ Србије заједно са Косовом припадну Албанији. Забога па албанци су тамо вецина. Или да се Сандзак припоји босни јер ду Босњаци вецина. Не будалите висе са мијењањем граница јер сви знамо да то не мозе без рата и хиљада убијених на свим странама.

Name

@..

28.05.2017 10:20

Гламоц и Дрвар со даље од Србије него Владивосток од Калининграда. Засто? У Пребиловцима код Цапљине зиви 100% српско становниство а у федерацији је. Книнска крајина је пуста, док протјерани срби пјевају носталгицне пјесме из Србије и свијета. Зато јер су мислили као и ти. Погресно.

Name

скендер

28.05.2017 10:22

Засто би Косово било дио Србије ако су Албанци вецинско становниство???

Name

Ре.Драгутин

28.05.2017 10:27

Глуп си ти да то разумијес. Пусти паметније да о томе расправљају а ти мозес само цитати али не и коментарисати

Name

Милан

28.05.2017 10:41

Е Драгутине, те своје жеље нису ни за кућну употребу, па не мисле сви као ти. Ко Србима брани да праве шта хоће али дипломатијом и без тенкова, као до сада и знао се крај.. Треба се прво остварити свјетска подрска неком пројекту а не хо - рук систем.

Name

Вип-тетка

28.05.2017 10:54

Само да не дирају ЛИПУ НАСУ ДОМОВИНУ а за остале ме ни брига

Name

Зоки

28.05.2017 12:42

Е мој Драгутине,ако тако то гладас да Гламоц и Дрвар припадну Србији,а не РС,а сад су у оквиру Федерације,онда ми остасмо без Посавине гдје је хрватско становниство било вецинско.Зато мој друзе треба све реално гладати јер свако је на свој нацин несто допринијео овој цивилизацији.

Name

реЗоки

28.05.2017 15:33

А које су то посавске опстине већински хрватске биле осим Орасја и Оџака који су и сад у Федерацији?

Name

@ре зоки

28.05.2017 21:11

Пошто имаш интернет информиши се, не проваљуј се! Босански Брод и Босански Шамац, Хрвати били већина. У Дервенти Срби били већина за 1.000 становника испред Хрвата, али не заборави Бошњаке, њих и Хрвата преко 60%; у Модричи Срби били већина испред Бошњака, али са Хрватима било их је преко 60%. У Брчком Бошњаци били убједљива већина, њих самих готово 50% плус Хрвати....

Name

Боснае

28.05.2017 21:49

@Драгутин- зато што си ти глуп!!!!!! Као магарац

Name

јоки

28.05.2017 09:39

Границе су промјењене села су празна, све је збијено у градове.Београд це да пране колико је накрцан пола Србије је у Београду и сто има земље народ напуста.и коме је сада у интересу територија када нема људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

28.05.2017 10:33

Производјачи и трговци оружјем И даље потпуцавају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

стресно

28.05.2017 10:35

Оно помјерање граница на Балкану 1991-1999 је трајно измијенило нас и наше животе и нашу имовину па смо сада ми измијењена генерација.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анђелија

28.05.2017 11:39

Ако ЦИА зна, да ће бити опет рата на Балкану- то значи: да га она припрема... као и све досадашње ратове по свијету: од Вијетнама даље...па со YУ, Сирије, Либије , Ирака.... Оружје се мора прадавати-

ОДГОВОРИТЕ
Name

затрпано

29.05.2017 04:13

И не само оружје него и сумњива храна, вода, пића, лијекови,остало (ко зна какве све отрове садрже рецимо фаст-фоод, цоца-цола). На земљи сада има 8 милијарди људи што је превише и за кисеоник у атмосфери и за све остале природне ресурсе. Кад би сад у земљу пропало 6-7 милијарди људи који су најомраженији бјелосвјетским моћницима (комитет 300, администрације ВБ и САД) можда би преосталих 1-2 милијарди људи живјело с миром до даљнег док се поново не накоте. У егзотичним земљама у којима њихова дјеца умиру од глади и жеђи људи опет рађају много дјеце. Ко их са запада воли?