Томпсон драг гост у Мостару

"Концерт усташког певача Марка Перковића Томпсона одржаће се у Мостару и то на месту које је за време рата представљало једно од најстрашнијих мучилишта за Србе и Бошњаке", пише београдски Блиц у тексту најављеном на насловној страни листа под насловом "Томпсон пева на месту где су клали Србе".

Регион 27.05.2017 | 22:10
Томпсон драг гост у Мостару
Блиц у тексти наводи да су према подацима удружења логораша и жртава рата из РС и бошњачког дијела ФБиХ, на мостарском стадиону под Бијелим бријегом, гдје би Томпсон 8. јуна требало да одржати концерт подршке Хрватима из БиХ осуђеним за ратне злочине, регуларне јединице Хрватске војске и ХВО 1993. године формирале логор за српске и бошњачке цивиле из цијеле западне Херцеговине.

"Према истим подацима, кроз просторије некадашњег стадиона ФК Вележ, које су биле претворене у затворске ћелије и ужасна мучилишта, прошло је више од 10.000 Срба и Бошњака од којих многи, према речима наших саговорника, нису преживели стравичну тортуру", пише Блиц.

Лист цитира предсједника Савеза логораша Републике Српске Бранислава Дукића који је рекао да је према подацима те организације на стадиону под Бијелим бријегом било заробљено 1.720 Срба, међу којима су највећим дијелом биле жене, дјеца и старци.

''Од укупног броја српских затвореника који су у Мостару, Коњицу Стоцу и другим херцеговачким мјестима били заробљени и пребачени у тај логор, било је око 900 жена. Планирано усташко оргијање на том мјесту, које би својим наступом требало да употпуни усташки пјевач Томпсон, представља монструозно изругивање жртвама тог стравичног мучилишта'', рекао је Дукић.



"Најављено одржавање мостарског концерта пјевача који се “прославио” монструзним стиховима о “Јасеновцу и Старој Градишци”, као и узвикивањем усташког поздрава на својим наступима, изазвало је огромно огорчење и у удружењима која окупљају бошњачке жртве", пише даље Блиц, па цитира предсједника Удружења логораша Херцеговачко-неретванског кантона Суљу Кметаша који је рекао да је стадион под Бијелим бријегом, гдје би Томпсон за десетак дана требало да одржи “родољубиви” концерт у част шесторице некадашњих војних и политичких лидера тзв. Херцег-Босне, вјероватно био највећи концентрациони логор за Бошњаке и Србе у БиХ.

''Кроз тај фудбалски стадион, који су ХВ и ХВО 1993. претворили у логор за цивилне заробљенике, прошло је најмање 10.000 људи. Заробљенике су доводили са свих страна, највише из мјеста у западној Херцеговини. Људи су тамо брутално премлаћивани и мучени на најсвирепије начине. Вјероватно се никад неће сазнати тачан број оних који су из логора одведени у непознатом правцу, а за чију судбину се до данас ништа не зна. Таквих случајева је било на десетине'', тврди Кметаш.

Лист даље наводи како до закључења овог броја нису добили одговор од надлежних из Федералне управе полиције, којима се Блиц обратио прије два дана с питањем да ли разматрају могућност забрањивања концерта пјевача "којем су због величања усташтва затворена врата широм Европе".

Лист наводи да је предсједник Хрватске републиканске странке Славен Рагуж "жестоко стао у одбрану Томпсоновог концерта који би под покровитељством Хрватског народног сабора требало да се одржи на месту некадашњег логора за Србе и Бошњаке".

''Морамо прихватити чињеницу да живимо у демократском друштву. Ако је концерт уредно пријављен надлежним институцијама, не видим у чему је проблем. Коме смета, нека се не појављује'', поручио је Рагуж.

Директор Документационо-информационог центра “Веритас” Саво Штрбац рекао је данас да није изненађен најавом концерта хрватског пјевача Марка Перковића Томпсона у Мостару, него га је чак и очекивао.

“Шта друго очекивати од Хрвата у том граду, као и Херцеговини уопште, гдје је поникло, а и данас цвијета усташтво, које он велича у својим пјесмама”, рекао је Штрбац Срни.

Он је додао да Томпсона и његове концерте, "на којим се велича усташтво и мржња према Србима, подржава сам врх власти Хрватске – предсједник Колинда Грабар Китаровић и премијер Андреј Пленковић".

“Сјетите се да су се Китаровићева и Пленковић правили као да не знају зашто је отказан концерт Томпсона у Марибору. Отишли су и корак даље, па су од Словеније тражили да писаним путем и службено наведу разлоге који су довели до отказивања концерта”, рекао је Штрбац.

(Слободна Босна)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Др

27.05.2017 20:44

Сметају ми сви националисти зато сто увек вредзају оног дриугог.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

29.05.2017 05:31

НА ТРГУ МАЈОРА ЗОРАНА КАРЛИЦЕ ЗА ДАН ОПШТИНЕ ПЈЕВАО ХАРИС ЏИНОВИЋ. КАКВА ЛИ ЈЕ ТО ОПШТИНА ИЛИ ГРАД ПИТАМО СЕ НЕКИ.

Name

Свој на свом

27.05.2017 22:08

Додик це да буде драг гост брата Цовица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Комшо.

28.05.2017 06:26

ТРЕБА ЗАБРАНИТИ НАСТУП ТОГ НАЦИОНАЛИСТЕ ЈЕР ВРЕЂА НЕВИНЕ ЖРТВЕ КОЈЕ СУ ТУ СТРАДАЛЕ.

Name

Мирољуб

28.05.2017 04:53

Латини, латини хмм. Најкварнији народ на планети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре мирољубе

28.05.2017 09:35

Зар нису сви кварни пробај кад убијес неку зивотињу не закопати мене занима дали це мирисати или воњати о цему ти писес

Name

Ре За Ре Мирољуб

28.05.2017 10:56

Или не знас ти о цему прицас или ти је хитно потребан конзилиј психоаналитицара!!

Name

Миле

28.05.2017 06:10

И ја иде ВИП лоза....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сустина

28.05.2017 08:03

Перковици су Срби. Неки си пресли на католицанство па се упорно доказују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мила

28.05.2017 09:23

Тацна информација !

Name

X

28.05.2017 10:53

Ако су Перковици Срби ста је проблем?

Name

у Посавини

28.05.2017 08:25

Кад је јесенас СИПА у Орашју похватала оних 10 ратних злочинаца просвједници су на протестима против хапшења истих пјевали пјесму од Томпсона "Суде ми". У тој пјесми Томпсон жали Анту Готовину што му је суђено у Хагу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

градјанин

28.05.2017 09:23

Нема висе постовања ни према цему ни према кому. Погледајте само младе нарастаје како се односе према својој земљи, граду, селу, куци/стану. Погледајте им фризуре, облацење. Муски ко криминалци обуцени, дјевојке ко .урве. Нема постовања трунке према зивима а камоли према мртвима. Историја/повијест се искривљује и свако је тумаци на свој нацин. Једни о антифасизму а рехабилитирају злоцинце. Други о западној цивилизацији а понасају се као примитивци. Треци говоре о вјековној босни а обалце се као вјековни истоцњаци. И ста вас цуди онда тхомпсони, книндје, непознати језици пјесама, иконографија најмарацнијег људског доба, 2 свјетског рата...

ОДГОВОРИТЕ
Name

драган

28.05.2017 09:37

А кад Баја мали Книнџа пјева нитко се небуни. Ако је тхомсон усташа и националиста онда је Баја Четник, националиста и издајица

ОДГОВОРИТЕ
Name

јоки

28.05.2017 09:46

Доце нама главе и турци и цетници и устасе, све је то исто национализам је исти само другацији дресови.

Name

Драган

28.05.2017 09:44

Полиција треба да забрани овај концерт као и онај у Марибору јер је то једино исправно у овом моменту зато сто Томсон сири и велица устаски покрет у цему му свесрдну помоц пруза публика која уз устаске поздраве пада у делиријум.Бице огромна стета направљена ако се дозволи одрзавање концерта.Нека он лијепо пјева у својој тј. њиховој лијепој насој када га толико обозавају...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вип-тетка

28.05.2017 10:55

Ја сам ромкиња из Обреновца а Томсона обозавам стета сто ми није муз

ОДГОВОРИТЕ
Name

Томпсон

28.05.2017 20:09

Дојди тетка имас бесплатну улазницу на концерту у Сплиту

Name

мрзим босну

28.05.2017 12:40

Зивио Баја Мали Книндја 2000 год свака пјесма боља од боље ал она 'Збогом босно готово је 'нај боља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

28.05.2017 21:03

ЈА САМ СРПКИЊА АЛИ ВОЛИМ СЛУШАТИ ТОМСОНА СГОДАН ЧОВИЈК ПРАВА ФАЦА НАРОДУ НЕ СМЕТА САМО ПОЛИТИЧАРИМА ЕКСТРА ПЈЕВА ЕКСТРА ИЗГЛЕДА ИМАМ ПРАВО НА ТО ЈА НЕ ПРИМЈЕЋУЈЕМ НАЦИОНАЛИЗАМ ТО МЕ НЕ ЗАНИМА ВЕЋ ЗДРАВ И РАЗУМАН ЖИВОТ.

ОДГОВОРИТЕ