Тилерсон неће бити домаћин ифтара

Државни секретар САД Рекс Тилерсон одбио је захтјев да буде домаћин ифтара, вечерњег оброка током исламског мјесеца рамазана.

Свијет 27.05.2017 | 18:41
Тилерсон неће бити домаћин ифтара
Анадолија је пренијела ову информацију Ројтерса добијену од два неименована америчка званичника, уз оцјену да Тилерсон тиме очигледно прекида традицију стару скоро 20 година, уз неколико изузетака.

Наводи се да су од 1999. године и републикански и демократски државни секретари скоро увијек су били домаћини у Стејт департменту или ифтара или пријема којим де обиљежава рамазански Бајрам, празник који означава крај светог мјесеца.

"Тилерсон је одбио захтјев Канцеларије за вјерска и глобална питања Стејт департмента да буде домаћин пријема у оквиру обиљежавања рамазана", саопштила су двојица америчких званичника који су одбили да буду именовани јер нису били овлаштени да јавно говоре о тој теми.

Судећи по меморандуму датираном на 6. април, у чији је увид дошао Ројтерс, канцеларија - која обично иницира таква дешавања - препоручила је Тилерсону да одржи тај пријем. Наводи се да његово одбијање захтева указује на то да у Стејт департменту у овој години нема никаквих планова за обиљежавање рамазана.

Мјесец поста и молитве за муслимане почео је у већини земаља данас. На питање Ројтерса да прокоментарише Тилерсоново одбијање да буде домаћин пријема, портпарол Стејт департмента је изјавио да се "још истражују могуће опције обиљежавања Бајрама којим се окончава мјесец рамазана".

"Амерички амбасадори добили су препоруке да то учине кроз бројне активности, које ми сваке године одржавамо у нашим дипломатским мисијама широм света", навео је портпарол.

Наводи се да муслимански активисти оптужују администрацију америчког председника Доналда Трампа да има непријатељски став према исламу, који је достигао врхунац забраном уласка у САД грађанима неколико већински муслиманских земаља, док Трампова администрација тврди, да иако се снажно противи исламским екстремистима, нема никаквих проблема с исламом, преноси Н1.

(Агенције)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Зике

27.05.2017 19:28

Па и не треба да долази,само це да поквари сво Јело. Бујрум ,ако хоце ако неце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вип-тетка

28.05.2017 11:47

Па није ваљда толико наиван

ОДГОВОРИТЕ