Мртвац двије год. под истрагом

Тужилаштво БиХ двије године је истраживало мртвог човјека. Скоро деценију истраживали су ратне злочине над Србима у Босанском Броду, да би, на крају обуставили истрагу јер је осумњичени умро.

Босна и Херцеговина 27.05.2017 | 16:11
Мртвац двије год. под истрагом
Журно је омиљена ријеч првих људи Тужилаштва БиХ. Али неажурност је ријеч која их описује.

Журнал је, наиме, у посједу документације која доказује да  је Тужилаштво БиХ двије године истраживало мртвог човјека. Неажурни државни тужиоци скоро деценију су истраживали ратне злочине над Србима у Босанском Броду, да би на крају обуставили истрагу јер је осумњичени умро.

„Обавјештавамо Вас као оштећеног да је Тужилаштво БиХ, дана 26.4. 217. године донијело наредбу о непровођењу истраге против Бризић Ивана, а због смрти пријављеног“, пише у акту Тужилаштва БиХ од 3. маја ове године.

Допис је упућен Марку Грабовцу, предсједнику Удружења заробљених и несталих цивила из Брода, који је прије петнаест година поднио пријаву због ратних злочина том граду.

„Пријава је прво била у Хагу, а онда је 2008. године документација прослијеђена Тужилаштву БиХ. Документацију је преузео тужилац Давид Сцхwендиман“, каже за Журнал Марко Грабовац.

РОКОВИ СУ НЕУМОЉИВИ

Из документације Тужилаштва јасно је да наредба о провођењу истраге никад није ни донесена. Предмет је заведен под ознаком КТА. Формално је био у раду, суштински – није ни отворен. Скоро деценију касније, државни тужиоци одлучили су се ажурирати. Но, тада су добили обавјештење.

„Из извода матичне књиге умрлих, од 13. марта 2017.  године, утврђено је да је пријављени Бризић Иван преминуо 23. јуна 2015. године“, пише у акту који је потписала тужилац Дика Омеровић.

Оштећеном је понуђен правни лијек који би, поједностављено, могао гласити - због смрти пријављеног може се жалити главном тужиоцу, и то у року од осам дана од дана пријема. Јер рокови су неумољиви. За провјере је потребна деценија, за утврђивање смрти – двије године, а за жалбу – седмица.

(зурнал.инфо)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Апсурдистан

27.05.2017 14:47

Судство најкорумпиранији дио друштва!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

27.05.2017 15:44

Највеце зло и најслабије правосудје од како постоји бих као дрзава, а по ентитетима је јос и горе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кум Ил

27.05.2017 17:22

Знам сви предмети са КТА су само формално заведени и никад није било истраге или наредбе о провођењу истраге.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вирус

28.05.2017 15:16

Прво нема дрзаве па логицно ни судства, зато за самосталну РС.

ОДГОВОРИТЕ