Ердоган и Трамп тешки гости за ЕУ

Два представника Европске уније – Доналд Туск и Жан-Клод Јункер, имали су тешке посјетиоце у виду Доналда Трампа и Реџепа Тајипа Ердогана.

Свијет 27.05.2017 | 11:19
 Ердоган и Трамп тешки гости за ЕУ
И према њима су се исправно понашали, сматра уредник Дојче велеа Кристоф Хаселбах.

"Шта се ради са гостима који исмијавају своје домаћине и пријете им? Доналд Трамп сматра да је излазак Велике Британије из Европске уније "сјајан“, а саму ЕУ сматра само за "возило“ којим управљају њемачки интереси. Реџеп Тајип Ердоган Европу зове "континентом који трули“, и сматра да ЕУ "нема другог избора него да настави приступне преговоре са Турском“. ЕУ већ мјесецима мора да слуша такве и сличне изјаве Трампа и Ердогана. И поред тога, предсједници Савета ЕУ Доналд Туск и Комисије Жан Клод Јункер примили су ту двојицу шефова држава једног за другим. Лијепо – није било", оцењује Хаселбах.

Према његовим речима, самосавладавање, усиљени осмјеси, напетост, све им се видјело на лицима.

"Гостољубивост у интересу државе. Је ли то било исправно? Да ли је требало да Туск и Јункер приме овако тешке госте, и ако јесте, да ли је требало да им кажу шта мисле о њима? Напосљетку, ЕУ није било ко, већ економски најмоћнији блок у свијету", истиче.

Раније се због тога ратовало

Уредник Дојче велеа напомиње да се у 19. вијеку због онаквих испада ратовало.

"Срећом, не живимо више у 19. вијеку, а ЕУ, срећом, питање части не узима тако озбиљно као неки други. Прекид разговора и ћутање нису алтернатива. Сувише тога је у игри. Забрињава то што Доналд Трамп и Реџеп Тајип Ердоган репрезентују двије државе које су заправо најтјешње повезане са ЕУ. Турска није случајно кандидат за приступ ЕУ, иако преговори некима изгледају апсурдно. Није то тако давно било када пут Турске у ЕУ уопште није изгледао тако невјероватан. А политичке, економске и друштвене везе са САД су толико тијесне да представљају нешто што се само по себи разумије. Но, сада је све то доведено у питање. Не мора се бити присталица чланства Турске у ЕУ као ни Уговора о слободној трговини са САД, али тијесна сарадња са тим партнерима је у интересу свих", наводи.

Спречити постзападно уређење

Туск је послије својих разговора са Трампом – и у његовом одсуству – рекао новинарима да постоје велике разлике у мишљењима о разним питањима, али је покушао да своје планове подигне на виши ниво.

"Рекао је да је у овом тренутку најважнији задатак "учвршћење читавог слободног свијета“, да би се "спријечио постзападни свјетски поредак“. А да ли Ердоган своју земљу и поред чланства у НАТО и преговора са ЕУ види као дио слободног свијета, друго је питање. Трамп свакако види тако САД. Туск је у праву. Ако се досадашњи савезници разиђу, препустиће простор другима, на примјер, Кини и Русији. А то не може бити у интересу ни Европљана ни Американаца ни Турака. Када представници ЕУ инсистирају на том убјеђењу, па и у контакту са тако тешким гостима као што су Трамп и Ердоган, онда то вриједи труда, иако је његова цијена понекад – ледена атмосфера", закључио је Хаселбах.

(Б92/ДW)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Вида

27.05.2017 11:04

САМО Нека буде мир, биће пара и посла за сваког ко хоће да ради поштено па ће самити бити непотребни !!

ОДГОВОРИТЕ