Почео састанак Г7 на Сицилији

Премијерка Велике Британије Тереза Меј, према изворима Ројтерса из британске владе, састаће се с америчким председником Доналдом Трампом на самиту Г7 у Таормини на Сицилији, дан након што је скренула пажњу на "цурење" обавештајних информација о самоубилачком бомбашком нападу у Манчестеру.

Свијет 26.05.2017 | 18:07
Почео састанак Г7 на Сицилији
Ројтерс наводи да је ова информација стигла након првог састанка Мејове са новоизабраним председником Француске Емануелом Макроном на маргинама самита у Италији, на којем се председница британске владе држала захтева везаних за преговоре о Брегзиту.
 
Наводи се да је Мејова казала Макрону да жели да у исто време утврђује услове изласка Британије из ЕУ и разговара о будућим аранжманима Лондона с европским блоком.

Туск позвао лидере Г7 на наставак санкција према Русији

Председник Европског савета Доналд Туск позвао је данас лидере Г7 да и даље спроводе санкције према Русији због сукоба у Украјини, али је Бела кућа саопштила да још нема став о том питању.

"Од нашег последњег самита Г7 у Јапану, нисмо видели ништа што би оправдало промену у нашој политици спровођења санкција према Русији", изјавио је новинарима у Сицлији Туск, који координише политику 28 лидера Европске уније, пренео је АФП.

"Апеловаћу на друге лидере Г7 да потврде ову политику", додао је Туск пред почетак самита Г7.

Туск се већ састао са америчким председником Доналдом Трампом и рекао да, иако две стране немају исти став о Русији, чини се да су на истој линији када је реч о украјинском сукобу.

Амерички Стејт департмент саопштио је у марту да ће санкције Вашингтона везане за Крим остати на снази док Русија не врати конторлу над Кримом Украјини.

Трампов главни економски саветник Гери Кон је, међутим, изјавио новинарима у тренутку док је Трамп путовао на Сицилију, да тренутно САД нема став о том питању.

"Он (Трамп) има већи број опција", рекао је Кон не износећи друге детаље.

Трамп разговарао са Абеом

Председник САД Доналд Трамп састао се данас са јапанским премијером Шинзом Абеом у сицилијанском граду Таормини уочи састанка Г-7 индустријализованих земаља, да сањим разговара између осталог о Северној Кореји.

Северна Кореја у последње време учестало спроводи ракетне пробе, чиме крши међународне санкције и узнемирива суседе у Пацифику.

Амерички председник је рекао да Северна Кореја представља "светски проблем" али "да ће бити решен, можете да се кладите на то". Абе је рекао да ће њих двојица разговарати о економским питањима и нашалио се да овог пута неће моћи да играју голф као приликом њиховог последњег састанка на Флориди.

Јапански премијер придружио неколицини светских званичника у јавној похвали Трампа, поздрављајући његову посету Блиском истоку и јучерашње обраћању на састанку НАТО у Бриселу. Трамп ће у Таормини данас и сутра, учествовати на састанку Г-7 индустријализованих земаља. То је последња станица његовог првог иностраног путовања током кога је још посетио Блиски Исток, Рим и Брисел.

Трамп ће имати низ састанака са лидерима земаља Г7 (САД, Канада, Француска, Немачка, Италија, Јапан и Велика Британија).

За лидере Г7 акробације на небу, протести на земљи



Док је је акробатски тим "Фрече Трицолори" поздравио лидере Г7 на Сицилији, еколошки активисти су организовали протесте на обали.

Летачку акробацију лидери седам најразвијенијих земаља посматрали су из баште елитног хотела Сан Доменико Палас у Таормини где се одржава самит Г7.

Активисти еколошких организација Гринпис и Оксфем протестовали су против климатских промена што је једно од најпроблематичнијих питања на агенди дводневног састанка.

Активисти Гринписа су у осам кајака на мору раширили транспаренте са порукама међу којима и "Планета Земља на првом месту", преноси АП.

На обали су открили своју Статуу слободе високу четири метра са појасом за спасавање као симболом патњи мигранта и претњи од повећања нивоа мора што је, како упозоравају, последица климатских промена.

Активисти Оксфема су носили маске са ликовима седам лидера и транспарент на којем је писало "Споразум из Париза" чије напуштање је најавио преседник САД Доналд Трамп.

Извор: Агенције

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ЖУЋО

26.05.2017 16:23

МАФИЈА НА ОКУПУ, КАКО НЕМА НАШЕГ ДОН ДОДИКОНЕА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вито Корлеоне

26.05.2017 19:16

Има симболике,свјетска мафија се састала на сицилији.Једино се Јапанац не уклапа ако га ови нису искварили.

Name

xxл

26.05.2017 19:46

ЈГ...НИЈЕ ПОЗВАН ЈОШ..

Name

Мој

26.05.2017 19:42

Све мој до мога

ОДГОВОРИТЕ