Те фашисте ви требате да казните!

Предсједник Владе такозване Хрватске Републике Херцег-Босне Јадранко Прлић, првостепено осуђен за ратни злочин, у исказу датом хашким истражитељима 14. децембра 2001. године нагласио је да су ХДЗ БиХ и ХВО током рата и након тога имале снажне примјесе клерофашистичких елемената. - Те фашисте ви треба да казните, поручио је тада Прљић хашким истражитељима.

Босна и Херцеговина 26.05.2017 | 12:19
Те фашисте ви требате да казните!
Он им је том приликом појаснио разлоге због којих се придружио ХДЗ-у БиХ.

"Било је то онда када су се ХДЗ и Република Хрватска јавно и међународно обвезали да ће се градити етнички сношљива БиХ. Зато сам се придружио тој странци", рекао је Прлић.

Он се осврнуо и на тадашње натписе у медијима, устврдивши да се истражитељи баве селективно пресс цлееппингом, бирајући оно што, како је навео, није тачно, те да се не помиње оно што је истовремено рекао.

"Објашњавајући због чега сам напустио ХДЗ, по први пут сасвим јасно сам јасно рекао да су те снаге у току рата и након рата имале врло снажне примјесе клерофашистичких елемената, свјестан чињенице да сам одмах против себе добио цркву и остало, али то ме не интересује. Ја желим у тој борби не побиједити, него желим извести и мој народ и БиХ на онај пут који је могућ. Те фашисте ви треба да казните и ја ћу рећи које су то снаге", рекао је Прлић.

Даље, говорио је о томе како је изгледа спирала злочина у рату у БиХ, устврдивши да он није био политички вођа, нити да је припадао војној власти, те да није имао никакву улогу у цивилној извршној власти. 

"Када је ријеч о војној власти и овоме, сматрам да је све тако јасно написано да не требају било каква додатна објашњења", рекао је он. 

Цитирајући познатог професора уставног права у Београду да се правне одредбе могу тумачити на различите начине све до једном, осим ако то није јасно написано, Прлић је потвукао да је све у вези са војном влашћу и његовој улози у цивилним органима извршне власти све врло јасно написано.

"Како је настао рат у БиХ и у којој матици су почињени злочини? Рат су водиле политичке вође у својим странкама у БиХ, а које су побиједиле на вишестраначким изборима и које су су формирале вјештачку коалицију у Влади након тих избора", казао је, између осталог, Прлић.

Подсјећамо, Јадранко Прлић био је војни командант ХВО-а током сукоба са Армијом Републике Босне и Херцеговине, те предсједник Владе такозване Хрватске Републике Херцег-Босне, а осуђен на Међународном суду за ратне злочине почињене на подручју бивше Југославије за злочине над бошњачким становништвом.



(Вијести)

Коментари / 0

Оставите коментар