Превише захтјева за њемачке визе

Почетком прошле године држављанима земаља Западног Балкана олакшано је запошљавање у Немачкој, чиме се у амбасадама смањио број захтева за азиле, али драстично повећао број захтева за визу.

Босна и Херцеговина 25.05.2017 | 22:07
Превише захтјева за њемачке визе
Највише је радника из БиХ заинтересирано за одлазак из земље, због чега је, Амбасада Немачке у БиХ обуставила давање термина за подношење захтева за визе.

Бројне су жалбе грађана БиХ који већ седмицама чекају термине. Како кажу казали, забринути су јер би им немачки послодавци могли ускоро раскинути уговоре због чекања.

- Услед олакшица за приступ немачком тржишту рада за грађане земаља Западног Балкана, које су ступиле на снагу 1. јануара 2016. године, број захтева за визе је драстично порастао. На основу те велике потражње, знатно је продужено време чекања на термине. Амбасада у овом тренутку, упркос кадровском појачању одела за визе, не може понудити више термина - казала је портпаролка Немачке амбасаде у Сарајеву Наташа Гарлоф-Јонкерс.

Из Агенције за рад и запошљавање БиХ казали су како нису добили обавештење од амбасаде о обустављању давања термина за визе.

- Амбасада нас није званично обавестила да планира обустављање давања термина. Ако је истина да је дошло до обуставе давања термина, највероватније је разлог да су термини за подношење захтева за визе већ заузети до краја 2017. године - рекли су нам из Агенције, пише Клиx.

Агенција за рад и запошљавање БиХ и Савезна агенција за запошљавање Немачке већ неколико година шаљу медицинаре из БиХ у Немачку путем Договора о запошљавању медицинских радника из БиХ.

- Кандидати који иду у Немачку путем овог договора имају свој термин за подношење захтева за визу - додају из агенције.

Последњих година хиљаде држављана БиХ отишло је да ради у Немачкој, а међу њима је највише медицинских и грађевинских радника. Прошле године немачка министарка за рад и социјална питања Андреа Нахлес открила је како би Немачка у наредних 5 година требала издати дозволе за 20.000 радника из БиХ, Србије, Косова, Црне Горе, Македоније и Албаније.

Тренутно су у Немачкој најтраженија занимања везана за медицинску струку, од доктора медицине, специјализаната, медицинских сестара, до неговатеља, за ИТ сектор и програмирање траже се инжењери електротехнике, мехатроничари, као и занимања везана за грађевинарство, услуге превоза, транспорта и слично.

Због немогућности да добију термин за подношење визе, највише ће испаштати они који чекају на одлазак из БиХ у сврху спајања породице. Није познато кад ће Амбасада Немачка у БиХ почети давати нове термине.

(Клиx)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Тито

25.05.2017 20:32

Најлакше је побјећи имам посла и овдје никуд не идем

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.05.2017 20:56

Цим добијемо валидне пасосе остат цес саам са својим узивањем

Name

Мрцевци

25.05.2017 22:50

Остацес ти И пензионери е па дзаба вам таква дрзава узивајте паметни одлазе а криминалци остају.

Name

Геограпхy

25.05.2017 22:30

Ма каква обустава виза па како ће Бакир испунити обећање од 100.000 радних мјеста ако не можемо у Њемачку. Амбасада није рекла да је обуставила издавање виза већ једноставно људи су затрпани послом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

В

26.05.2017 07:27

Бјежи па тамо њемачким бабама пери гузице, или ринтај на грађевини . Само идите нема пара нигдје награбити. Тешко је .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бубулеја

26.05.2017 12:58

Бас тако 100 Посто си у праву.

Name

Пробајте у Енглеској амбасади

27.05.2017 05:46

Тамо не можете ни као туриста! Узлалуд глупи Срби ратовали за Енглезе против Сваба у два рата. Сад нам Швабе испадосе највећи пријатељи. Трчимо код њих! А све је могло бити другачије да смо били паметни у прошлости. Боље гроб него роб! Робови у властитој земљи бјеже Швабама. Свака част за "борбу"! Бас смо се изборили.

ОДГОВОРИТЕ