Америчка бомба убила 100 цивила

Истрага Пентагона утврдила је да је више од 100 цивила погинуло када су Сједињене Америчке Државе у марту бациле бомбу на зграду у Мосулу, препуну експлозивних материја које су тамо поставили џихадисти Исламске државе.

Свијет 25.05.2017 | 20:04
Америчка бомба убила 100 цивила
Војска је саопштила да су секундарне експлозије изазвале рушење бетонске зграде, преноси АП. Истрагом је руководио бригадни генерал Ер форса Метју Ислер кој је рекао да је у згради убијен 101 цивил, као и још четворо у сусједној згради.

Још 36 цивила воде се као нестали.

Ипак, амерички званичници за главног кривца сматрају Исламску државу, чији су припадници поставили експлозивне направе у зграде. Осим тога, ни америчке ни Ирачке снаге нису имале информације да се у зградама налазе цивили, као ни подметнуте експлозивне направе.

Ислер је рекао да је напад почео након што су снајперисти Исламске државе отворили ватру на антитерористичке ирачке снаге. Ирачани су затражили ваздушне нападе, а коалиција предвођена Америком је одговорила око 8.30 сати. Циљ бомбардовања је био да експлозија уништи само горњи спрат зграде на којем су се налазили снајперисти терористичке организације.

Стручњаци тврде да бомба те снаге не би могла да сруши зграду, али је експлозија активирала бомбе које су се налазиле у грађевини, што је проузроковало њено урушавање. Ово је вјероватно највећи појединачни инцидент у којима су настрадали цивили од почетка америчке ваздушне кампање против Исламске државе 2014. године.

Овај трагичан биланс представља скоро четвртину свих цивилних жртава од почетка америчке кампање.

(Независне новине)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Драгутин

25.05.2017 18:18

Хумана демократија и људска права на амерички начин! Ирак има нафту,али нема нуклеарно оружје ни ракете ко Северна Кореја...Нема са чим да заштити своју НАФТУ?!После нам кажу како је Северна Кореја фактор нестабилности у свету???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грго

25.05.2017 18:42

Гдје бомба падне, ту трава расте тек за три године.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АСАД

25.05.2017 19:05

Тако су регуларне Сиријске снаге бомбардовале складисте наорузања терориста,медјутим ту је било и бојних отрова које се ослободило и погусило доста цивила а Амери су одмах распалили по Сирицима.На залост ,за сада нема ко да распали по Америма.

ОДГОВОРИТЕ