Светковина у крају свеца

Град Лозница и Црквена општина у овом граду, заједно са мноштвом суграђана и гостију, прославили су славу града, која је и слава нове цркве на Лагатору, некадашњем имању Вука Стефановића Караџића, оца наше писмености и културе.

Србија 25.05.2017 | 16:43
Светковина у крају свеца
Литија је прошла кроз град од старе цркве на бедемима некадашњег шанца на ком је у Првом српском устанку брањена и Лозница, и Србија, и Европа од Османлија, да би стигла код нове цркве. На путу између два храма литију су поздравили многи суграђани радујући се што је поново заживела у овом граду.

"Увек саборно обележавамо славу града са нашим свештенством, монаштвом и суграђанима, али овога пута радост је већа, јер чинимо то у срцу Јадра, чије је чедо архимандрит троношки Стефан Јовановић на управо одржаном Сабору СПЦ проглашен за свеца", рекао је Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника Лознице.

"Овдашњи људи су били и остали верни своме роду, веру, традицији, култури и отаџбини, а канонизација архимандрита Стефана је велико признање, не само за њега, већ и за све генерације људи овог лепог краја, који је вазда држао до најузвишених вредности."

Лозничани су се јуче захваљивали члановима Сабора СПЦ, као и саборске комисије, који су донели одлуку за канонизацију архимандрита Стефана, који је рођен у Текеришу код Лознице, а службовао је у Троноши током 18. века. Осим тога био је и први учитељ Вука Стефановића Караџића.

"Хвала нашем драгом епископу Лаврентију што је поднео ову молбу Сабору СПЦ, као и оцу др Љубомиру Ранковићу, који је годинама зналачки јасно и прецизно указивао на личност и дело архимандрита Стефана и медијима, које су га у томе свих ових година следиле", рекао је Видоје Петровић, градоначелник Лознице, истичући да је то најлепша вест која се икада могла чути у овом делу Србије.

(БН телевизија/В. Митрић)

Коментари / 0

Оставите коментар