Титов рођендан и Дан младости

Данас је 25. мај, дан који се некада широм бивше Југославије масовно славио као Дан младости и рођендан Јосипа Броза Тита.   Централна манифестација увијек је организована на тадашњем стадиону ЈНА у Београду, гдје су пионири, омладинци и припадници свих родова војске и морнарице изводили слет.

Регион 25.05.2017 | 10:24
Титов рођендан и Дан младости
Иако је Тито званично био рођен 7. маја, 25. мај је обиљежаван као његов рођендан.  

Титу је том приликом уручивана штафета младости, која је полазила сваки пут из другог мјеста и из друге републике, али је увијек масовно дочекивана широм градова некадашње Југославије.

По правилу, штафету младости Титу су, уз пригодну честитку са жељама за дуг живот и добро здравље, уручивали најбољи омладинци и омладинке. Ношење штафете трајало је пуне 42 године, до 1987. године.

Послије Титове смрти, штафету су примали председници тадашњег Савеза социјалистичке омладине Југославије.



Сама идеја потекла је 1945. од омладине Крагујевца, чије је Одјељење за спорт и фискултуру осмислило масовна омладинска штафетна трчања широм Југославије. Прву штафету Титу је предао Мика Трипало, тадашњи предсједник ЦК Народне омладине Југославије. 

(Агенције)

 

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Ј.бо вас лидер висе

25.05.2017 08:31

Мозете ли се икад поцети нормално понасати и вјеровати у себе и позитивне вриједности, или це вам увијек требати нека референца у коју цете се клети? Наравно да нецете јер не мозете, јер сте искомплексирани да не казем болесни. Како сте се клели у Тита тако се сад кунете у Додика. Тито није био исправан, а о Додику не треба тросити ријеци. Тито је био нарцис, али сте ви ти који сте то подстицали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

брат Ђуро

25.05.2017 08:56

Тито је био нарцис, а ти си тотални идиот, ако си живио имало у том добу. Тито ни једном свом дјетету није наштелио ни један посао, а могао је све. Нити им је оставио паре по рачунима широм свијета.. Фашисти га и мртвог мрзе. И фашисти ће опет бити поражени. И ко може поредити Тита и Додика? Само будала.

Name

Додатно појасњење

25.05.2017 09:21

Брате Дјуро, ти си уствари будала, ниси разумио ниста. Ниси у стању уоцити детаље а детаљи су све. Просли пост није изједнацио Тита и Додика у потпуности. Систем мора владати а не лидер, само г.вна требају лидера. Исправни људи, поставе ствари на своје мјесто, дакле успоставе систем, дакле не треба им лидер. Послије лидера потоп. То је онај страх којим неисправни људи које зову лидери, оптерете г.вна и г.вна онда вјерују само у лидера у толикој мјери да мисле да ујутро неце сванути ако лидер није одобрио. А огроман проценат овог народа је бас такав, од Триглава до Дјевдјелије.

Name

брат Ђуро

25.05.2017 12:22

Сам си потврдио да управо ти ниси нити разумијеш ишта. Систем је прије свега привреда, одбрана и управа ( све постојало и функционисало ), па школство, здравство, култура и да не набрајам. Ничега ту бајног није било али бих волио да сва дјеца и млади људи доживе то што је пружао тај "тотализаризам". Ствар је у томе што сте ви неспособни и нешколовани једва дочекали систем у коме се не цијене вриједности и у коме је принцип што горе то боље. Прије више од 35 година тај систем је учеснике завршног такмичења из математике водио на концерт Дееп пурпла у Беч ето колико су били нарцисоидни. Али кад се прочита пар Алана Форда и погледа пар емисија риалитија које воде неписмени новинари онда се баш има подлога за размишљање. Овдје је потоп дошао да би се показало да тако нешто не може функционисати и то присилно, уз убилату помоћ домаћих болесника који би да се играју богова.

Name

Мф

26.05.2017 16:36

Титив родендан славити 25 мај највеца глупост на свијету јели он није роден 25 маја него он је то измислио како њему одговара из неких других разлога

Name

марија

25.05.2017 08:34

Нека пишу и прицају ста хоће али то је било једно не заборавно вријеме.Лијепо био си слободан да се шета гдје желиш ма све све... А сад катастрофа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

25.05.2017 08:38

Да ми је сада да живим у " диктатури бравара " , када се сјетим његове " диктатуре " , његова " диктатура " ми дође као најљепши сан !!

Name

Тама

25.05.2017 08:48

И титу је супер било..

Name

Браво Брате Дуро

25.05.2017 10:54

Тацно овом народу треба тиранија.Он незна да је зив ако га неко не зајарми!

Name

Ме

25.05.2017 08:47

Никад висе Оног доброг цовјека, никад висе онаквог мира,слободе,слоге,среце,никад висе оне радости сто смо се радовали,. Многи зале И залице за оним времанима, И ја који Сам МОРАО, отици из своје земље,у потраги за миром давне- 88.год. Нек вам је бог на помоци народе који сте остали на балкану.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соме отхер оне

25.05.2017 09:24

Ј.бо те он, извлацоли су ме из сколе и водили на зељезницку станицу, да се у сред зиме, мрзнем тамо цитав дан и цекам да наидје плави воз. Просли систем није био лос али људи нису всљали, тај систем није за стоку. Зато га је стока и сјебала.

Name

Додо

25.05.2017 08:52

Имао сам част и срећу живјети у Титово доба.То немојте да ми крадете, све остало сте свакако уништили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

25.05.2017 08:55

То нам је и направио он моро си славит и веселити се да би њему зељу испунио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Киклоп

25.05.2017 09:11

НИКАД ,у историји , они наси простори неце имати зивот, као у време Тита. Нити су кад имали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко и Славко

25.05.2017 09:26

Вријеме када смо учили "пази Мирко ето метка". "Хвала Славко". Вријеме када је из Српских подручја први регрути одлазили у војску 1964 г. Вријеме када су нас учили "сваком према раду сваком према потребама" Е моји Срби ово су ваше поруке о зликовцу из Кумровца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

yугословен

25.05.2017 09:33

ЗИВИО ДРУГ ТИТО БИЛИ СМО НАЈБОЉА ДРЗАВА У СВИЈЕТУ ЈОС УВИЈЕК ЦУВАМ ПАСОС СА КОЈИМ СЕ МОГЛО ПУТОВАТИ НА СВЕ СТРАНЕ СВИЈЕТА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МАДЈАРИЦА ИЗ ВОЈВОДИНЕ, КОЈА ЖИВИ В СЛОВЕНИЈИ

25.05.2017 11:25

Ми смо Тито, Тито смо ми. Родила сам се за време Тита, поносна сам на то да сам живела у његово време. То је био најбољи део мог-нашег живота. Јесте да нико није смео да носи пиштољ, као што се мој један пријатељ жалио, јесте да није било пребогатих, али ни пресиромашних. Јесте да се нисмо свађали међу собом због народности, није било ни допуштено, ни лепо. Знали смо кога треба персирати, с ком смо на ти. Имали смо ред. Јесте, комунисти нису смели бити верници, али ко им је крив? Свако је могао бирати, или фотеља или црква, јер и црква се своди на своју политику. Ако погледамо уназад колико ратова је било због вере. Не треба да се жалимо на Титово време, били смо познати широм света. Где год смо ишли сви су нас славили и знали због Тита. Данас се жале они који су хтели да раде ствари који нису били поштени и допуштени. Јесте да нисмо били богови али.. Бог не живи на земљи него у небесимо, тако да то није могуће. И код нас смо чекали на железничкој станици да прође плави воз. Имали смо част видети га и живети за његово време. И данас су најлепше, најбоље песме које су нас држали заједно : Од Вардара па до Триглава, и све тадашње песме који се и дан данс певају у свим бившим републикама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МАЂАРИЦА ИЗ ВОЈВОДИНЕ КОЈА ЖИВИ В СЛОВЕНИЈИ

25.05.2017 11:31

И ко је имао тако масовну рођенданско славље као ми : Дан младости 25.5., рођендан Тита, штафету

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сустина

25.05.2017 11:45

Свака стока треба цобана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

миро

26.05.2017 03:35

Нема се ту што рећи, титово доба било је најбоље доба у повијести народа југославије, остварен је страховит напредак, од заостале до средње развијене земље.и ми смо вољели тита, јер је и он волио нас.нитко ме није тјерао да га идем чекати кад је долазио, нитко ме није могао спријечити да одем.сви они који причају друго, нека се сјете када су саграђене творнице у којима су им радили баке и дједови, маме и тате, када су добили станове у којима су живјели или куће које су саградили јефтиним кредитима, када су саграђене викендице или одмаралишта гдје су љетовали.било је част живјети с титом.

ОДГОВОРИТЕ