Прича: Династија из Торина - најбољи Јувентус у историји!

Никога није изненадила нова титула Јувентуса у Серији А, али шеста узастопна круна доводи до питања да ли је ова генерација "Старе даме" најбоља у историји Италије?

Фудбал 27.05.2017 | 23:40
Прича: Династија из Торина - најбољи Јувентус у историји!
Јувентус је 2012. године окончао монопол миланских ривала и узпоставио династију која суверено влада Калчом већ шест сезона у низу.

Иако поглед на табелу показује да су Рома и Наполи били вероватно никад ближи, нико није довео у питање останак Скудета у Торину.

У међувремену, тим Масимилијана Алегрија је одбранио и Куп, а фантастичну сезону моћи ће да заокружи на савршен начин – титулом шампиона Европе.

Кроз историју је Јувентус имао неколико спектакуларних генерација, "Стара дама" је имала периоде доминације од 1930-их, преко 70-их и 80-их до 90-их и прве деценије новог миленијума.

Све оне су донеле укупно 62 трофеја – 33 Скудета, 12 Купова Италије, седам Суперкупова, две титуле првака Европе, три Купа УЕФА, један Куп победника купова, два УЕФА Суперкупа и два Интерконтинентална купа.

Ове генерације су главне конкуренте у борби за звање "најбоље свих времена" имале у "Великом" Торину из 40-их која је трагично прекинута авионском несрећом, те неколико генерација Милана из ере Силвија Берлусконија и Интера из 60-их подвођством Хеленија Херере.

Многи ће подсетити и на доминацију Ђеное с почетка прошлог века, али је тада фудбал био далеко од игре која је постао средином истог миленијума.

Међутим, без обзира на све ове величине, актуелна генерација Јувентуса без проблема претендује на статус историјске. Само један клуб је имао сличан низ у лигама "петице", незаборавна ера Олимпика из Лиона 2001-2008, али ниједан клуб није успео да доминацију код куће пренесе и на међународну сцену.

Тим чији је темеље излио садашњи менаџер шампиона Енглеске Челсија Антонио Конте је од успостављања "диктатуре" у Италији постепено напредовао и на европској сцени, па су тако у последње три године играчи Јувентуса два пута дошли до финала Лиге шампиона.

Конте и његов наследник Масимилијано Алегри су освојили по три Скудета, па су испред њих у историји само Ђовани Трапатони, Фабио Капело и Марчело Липи.

Алегри није био прва жеља Јувентуса када је отишао Конте, али је пресудила жеља навијача. То се испоставило као "џекпот" с обзиром да је током три сезоне донео клубу седам трофеја.

Његова тактичка флексибилност, детаљна припрема за сваки меч, те неке помало и неочекиване и врло храбре одлуке погурале су Јуве на корак од трипле круне ове сезоне. Без обзира на учинке играча индивидуално, који су свакако понели највећи терен, јасно је да је кључни фактор успеха "Старе даме" управо Алегри.

Он није много мењао систем који је успоставио Конте, само га је унапредио и подигао на већи ниво створивши од Јувентуса нову европску силу.

Немогуће је не приметити занимљив "рецепт" који је Алегри применио. Одбрамбени бедем носе Италијани – Ђорђо Кјелини, Леонардо Бонучи и Андреа Барзаљи, на бековским позицијама су Бразилци – Дани Алвес, Алекс Сандро, док напад предводе Аргентинци – Пауло Дибала, Гонсало Игуаин.

Алегри је од Барселониног "технолошког вишка" 35-годишњег Алвеса учинио једним од кључних играча тима, пронашао савршену позицију за Миралема Пјанића после пет година у Роми, а нашао савршено место и за Марија Манџукића, којем је позицију центарфора преузео Игуаин.

Вратио је Хрвата на место левог крила, позицију која га је довела до Бундеслиге, на којој је опет експлодирао и огромним доприносом тимској игри био можда и кључни фактор у борби за финале ЛШ.

Иако је летос остао без Пола Погбе и Алвара Морате, Алегри је опет створио тим који је био без конкуренције на Апанинима, па и шире.

Продају Погбе за рекордних 105 милиона евра искористио је за долазак нападача као рођеног за овај тим – Игуаина. "Рупу" у средини одласком Француза је затворио са још једним искусним играчем из Калча Пјанићем, а одбрану "ојачао" довођењем Мехдија Бенатије.

"Ширину" тима је обезбедио потписивањем Марија Лемине и Хуана Квадрада, па се није ни осетио одлазак Симонеа Зазе, Маурисија Исле, Ернанеша и Роберта Перејре.

Алегри је већ имао решено питање одбране – Буфон, Кјелини, Бонучи и Барзаљи су већ представљали доминантан квартет који је само "освежио" долазак Бенатије и Алвеса. Јуве се није ослањао искључиво на одбрану у Италији и ЛШ, али је она без обзира на то представљала кључ.

Најважнији део тима који је Алегри морао да доведе на висок ниво је везни ред, с обзиром на одлазак вишегодишњег "мотора" екипе Погбе. Долазак Пјанића је био логичан потез, али се БиХ репрезентативац није одмах уклопио.

То је омогућило ривалима да контролишу врха табеле у првим месецима, док се бивши везиста Роме није "пронашао". Постепено је преузимао контролу игре у своје руке и ускоро постао креатор Јувентусове игре на нивоу Погбе или чак Пирла из ранијих година. Са пет голова и осам асистенција је био један од најзаслужнијих за нови Скудето.

Међутим, оно што је Јувентус опет учинили европском велесилом је аргентинска веза у нападу. Дибала и Игуаин су врло брзо постали један од најбољих нападачких тандема у Европи, који је на скоро сваком мечу сламао ривале. Заједно су били практично незаустављиви, а постигли су комбиновано 34 гола уз десет асистенција.

Током шест сезона Јувентус је оборио неколико рекорда – направили су низ од 33 узастопне победе, а у свакој од шампионских сезона су освојили бар 84 бода.

Такође, у свакој од шест сезона су "бјанко-нери" су имали најбољу одбрану, на чак 121 утакмици у том периоду нису примили гол, а следећи најбољи резултат је 79 утакмица.

Јувентус је током ових шест година забележио 166 победа уз 41 реми и тек 20 пораза у 227 мечева у Серији А. За Контеа и Алегрија је играло укупно 66 фудбалера, а они су постигли 441 и примили тек 137 голова.

"Стара дама" је постизала 1,9 голова по утакмици, а примала само 0,6, те освајала 2,4 бода по мечу.

Алегри је већ постао легенда Јувентуса, а уколико његов тим 3. јуна савлада Реал Марид у финалу Лиге шампиона у Кардифу, постаће и бесмртан, јер “Стара дама” чека на европску круну од 1996. године.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар