Манчестер Јуњатед је међу ''Пет величанствених''!

Манчестер јунајтед придружио се пробраној групи клубова који су освајали све европске трофеје!

Фудбал 25.05.2017 | 15:15
Манчестер Јуњатед је међу ''Пет величанствених''!
Чак ни један Реал Мадрид, апсолутни рекордер Европе са 11 титула за најбољег на Старом континенту  (ускоро можда дође и 12. ако се 3. јуна у Кардифу савлада Јувентус), није у томе успео. Краљевском клубу, а ипак је он највећи, недостаје Куп победника купова. Не мења то чињеницу да је Реал број 1 на планети, али ни то што је мадридски титан без премца не значи да у комшилуку нема клубова великих попут планина. Манчестер јунајтед већ је одавно у групи највећих, а сада то може и написмено да докаже пошто се вечерашњем победом над Ајаксом у финалу Лиге Европе прикључио пробраној групи клубова која може да се похвали са сва три освојена европска пехара.

И неће моћи много да се шири с обзиром на то да је Куп победника Купова - на нашу жалост - одавно расформиран, па су нам остала само Лига шампиона и Лига Европе као наследник некадашњег Купа УЕФА.

Тренутно их је дакле само пет: Манчестер јунајтед, Јувентус, Ајакс, Бајерн и Челси.

Јувентус је кренуо 1997. освојивши УЕФА куп у финалу против Атлетика из Билбаа захваљујући голу у гостима, 1984. је савладао Порто за пехар Купа победниока Купова, а годину касније и Ливерпул у чувеном мечу на Хејселу за титулу континенталног првака.

Јуве је био први.

Други је кроз циљ прошао Ајакс освојивши Куп европских шампиона 1971. победом над Панатинаикосом, затим је 1987. био бољи од Локомотиве Лајпциг у финалу Купа победника Купова, да би пехар УЕФА купа у трофејну витрину унео 1992. после тријумфа над Торином.

Следи Бајерн: још давне 1967. Куп победника Купова у судару са Глазгов Ренџерсом, па 1974. победа против Атлетика за наслов најбољег на Старом континенту и за крај 1996. и Куп УЕФА у финалу са Бордоом.

Челси је, тек да не кажете да је вештачки клуб, кренуо 1971. савладавши Реал Мадрид у финалу Купа победника купова, да би преостала два трофеја узео под Романом Абрамовичем - 2012. је Бајерну у пенал серији  “украо“ титулу Лиге шампиона, већ следеће сезоне Бранислав Ивановић је у 93. минуту утакмице са Бенфиком у Амстердаму погодио за трофеј Лиге Европе.

И сад Манчестер јунајтед: Безбијеве бебе су 1968. покориле Европу савладавши Бенфику на Вемблију, 1991. су, на повратку енглеских клубова на међународну сцену после одслужене казне због катастрофе на Хејселу, головима Марка Хјуза победили Барселону за пехар Купа победника Купова... И вечерас у Стокхолму против Ајакса рутинских 2:0 за пехар Лиге Европе.

Рекосмо већ, неће се ова листа много ширити. Јер само бивши освајачи Купа победника купова могу да се надају, а међу њима и тимова који баш и немају објективне шансе да се докопају преосталих трофеја који им недостају. Рецимо: Слован Братислава, Магдебург, Динамо Тбилиси, Абердин, Мехелен, па и Сарагоса, Евертон, Фјорентина или Лацио...

Колико толико реалну шансу имају Барселона, Андерлехт, Милан, Борусија Дортмунд, Хамбург... Њима недостаје Лига Европе. Тотенхему, Валенсији и Парми Лига шампиона, Пари Сен Жермену, Манчестер Ситију и Арсеналу обе преостале европске круне...

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар