Сви разумјели, региону треба мир

У Бриселу завршена је неформална вечера високе представнице ЕУ Федерике Могерини са премијерима западнобалканске шесторке.

Регион 25.05.2017 | 01:03
Сви разумјели, региону треба мир
Сви присутни на неформалној вечери у Бриселу су потврдили пуну посвећеност наставку рада у правцу процеса евроинтеграција, као што је то потврдила и ЕУ у марту ове године на Европском савету, наводи се у саопштењу објављеном на сајту Могеринијеве.

Присутни су поновили своју ријешеност и снажан заједнички интерес за јачање сарадње и остваривање опипљивих резултата у животима грађана региона, наводи се у саопштењу.

Они су нагласили и своју посвећеност добросусједским односима и продубљивању регионалног разумијевања, кроз узајамно поштовање и сарадњу.

Могерини је охрабрила шест премијера да убрзају рад неопходан како би се испунила очекивања нијхових градјана и да би се приближили будућности у ЕУ, наводи се у саопштењу.

Неформалној вечери су, поред председника Владе Србије Александра Вучића, присуствовали премијер Црне Горе Душко Марковић, Косова Иса Мустафа, предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић, премијер Албаније Еди Рама и мандатар за састав нове македонске Владе Зоран Заев.

Премијер и изабрани председниик Србије Александар Вучић изјавио је да је вечерашњи састанак у Бриселу показао да су сви разумјели потребу за одржањем стабилности и мира у региону те да је са своје стране поновио идеју царинске уније.

Вучић је, након састанка Федерике Могерини са премијерима Западног Балкана, како преноси РТС, указао да је то тржиште од 20 милиона становника, али да наравно то није замјена за чланство у ЕУ и додао да ће се састанци у оваквом и сличном формату наставити и у Бриселу и на другим мјестима.

Он је одговарајући на питања, рекао да је разговарао са македонским мандатаром Заевим, који му је пришао и да је у коректном разговору на неки начин дошло до разјашњења неких изјава које су дате у току кампање у Македонији, као и да су се сложили да ће јачати односе двије земље.

"Заев је био коректан вечерас. Ја не желим да говорим о приватним односима. Желимо да имамо добре односе са Македонијом и имаћемо их", поручио је Вучић и додао да није чуо да је радник српске амбасаде у Скопљу који се појавио у Собрању "учествовао у организовању или починио кривично дело".

Упитан за европску перспективу региона, премијер Србије каже да је већи скептик од црногорског премијера који је вечерас изјавио да Црну Гору види у ЕУ за пет година.

Вучић каже да регион мора да буде на европском путу и јача првенствено владавину прва и економију, али и да се међусобно сарађује на Западном Балкану.

"Не мислим да регион треба да чека, већ мора да иде напријед политички и економски и да се избјегну сви проблеми, несугласице и евентуални сукоби. Ако то урадимо онда да ли ћете бити у ЕУ 2020. 2022. или 2024. и није више апсолутно најважније питање", закључио је премијер Србије Александар Вучић послије сатанка са премијерима земаља Западног Балкана у Бриселу.

(Б92/Тањуг)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Премијер Денис?

25.05.2017 00:49

Миле вели ко бива БиХ нема премијера? Посто БиХ није суверена дрзава? Ста цемо сада?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тигар

25.05.2017 04:36

Па и Црндак састанци у Италији дзаба ви прицате он сто рекне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

25.05.2017 06:12

Звиздић није премијер БиХ. Савјет министара није Влада БиХ, него помоћни орган Председништва.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре драган

25.05.2017 06:59

Управу си требо је Баја ици у Турском одјелу....

Name

Зоx Попули

25.05.2017 10:24

Њих 6 се састало и за вечером закључили како региону треба мир и стабилност. Генијалан закључак! Можда ће на сљедећем састанку закључити да је храњење најбољи начин да људи не буду гладни или да је киша најбољи лијек против суше.

ОДГОВОРИТЕ