ИQ: Највећи мит о интелигенцији

Да ли сте се икада запитали како је оно бистро и препаметно дете које сте некада били, које је остваривало врхунске резултате у школи, завршило заглављено у бесмилслу свакодневне рутине "кућа-посао"?

Свијет 24.05.2017 | 22:25
ИQ: Највећи мит о интелигенцији
Изгледа да коефицијент интелигенције и није тако битан предсказатељ успеха. Према тврдњама психолога Анђеле Дакворт, тајна успеха лежи у истрајности, односно у ономе што она назива "снага карактера".

Даквортова је више година проучавала људе, да би на крају дошла до потврде пословице "Напоран рад побеђује таленат, када таленат не ради напорно".

Академске вештине или коефицијент интелигенције нису, сами по себи, оно што може да предвиди будући успех, већ је комбинација страсти и истрајности оно што чини успешне људе посебнима.

"Просто речено, они имају снагу карактера", објашњава она.

Уз флексибилност и вредноћу, страст је неопходна да би се истрајало у ситуацијама када смо суочени са невољама. Даквортова каже да је пут до успеха једнако важан као и крајњи резултат.

"Чак иако су неке од ствари које такви људи морају да раде досадне или фрустрирајуће, или чак болне, они не би ни сањали да од њих одустану. Њихова страст је трајна."

"Таленат је то колико брзо ваше вештине напредују када у њих уложите одређени напор. Постигнуће је оно што се догоди када употребите те стечене вештине", тврди Анђела Дакворт и додаје да је уложени напор двоструко важнији од талента или вештина.

Људи са израженом "снагом карактера" имају изражене четири особине: интересовање, практичност, сврху и наду, закључује она.

(Индy100.цом)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Дартх Инвадер

24.05.2017 22:01

Може се напорним радом и упорношћу остварити циљ, али по мени је интелигенција битна, јер интелигентни људи улазе у суштину проблема, брже разумију ствари од ових других. Самим тим на радном мјесту не морате им стално говорити уради ово или оно јер они већ знају шта треба урадити. Овим мање интелигентим увијек треба показивати пут, провјеравати их и контролисати, а то кошта и новца и времена. У данашњем времену ови потоњи владају и у огромној су већини, тако да тренутно глупост царује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сад она измислила топлу воду

25.05.2017 06:54

А наси стари давно рекли НЕ ЈЕ*Е ЛИЈЕП НЕГО УПОРАН. И онда додје неки психолог и прави се паметна. Разради истину коју су доказалу наси дједови и кна науцник. Правда за старе умотворине!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вида

25.05.2017 07:19

лнтелект, моћ организације посла И снага карактера предуслови за сваки успјех у послу било ком !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вида

25.05.2017 07:20

лнтелект, моћ организације посла И снага карактера предуслови за сваки успјех у послу било ком !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Интелигенција

25.05.2017 09:01

Мој отац је подуцавао математику оне који су студирали математику. Његов брат је имао заврсена 4 основне и управљао је с њим док није умро 2009. Тата му је преписао све сто је имао ' да не плаца порез' онда му је наставио слати сваког мјесеца преко 40 година да он као једини власник плаца порез. Послије смрти његова 2 сина су све распродали без да су помислили да дадну један новциц мом оцу. Он то види као у реду и казе да је сретан јер су они све потросили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Погресно

06.01.2018 14:36

Па сви знамо да лијен цовјек или неки мекусац који цека да га други сами виде и награде не мозе успијети. Али погресно вам је поредјење. Поредите цланове МЕНСА јаког карактера који знају ста зеле у зивоту и оне који то нису исто јаког карактера па цете видјети да ли је интелект битан и колико ови први брзе и лаксе савладавају препреке

ОДГОВОРИТЕ