Свијет саосјећа са Британцима

Након вијести о бомбашком нападу у Манчестеру, огласили су се бројни свјетски званичници и изразили саучешће због жртава.

Свијет 23.05.2017 | 10:44
Свијет саосјећа са Британцима
Предсједник Европске комисије Жан Клод Јункер упутио је ријечи саучешћа британском народу и премијерки Терези Меј поводом напада у Манчестеру.

- Данас ми тугујемо са вама. Сутра већ ћемо заједно са вама да радимо у борби против оних који покушавају да униште наш начин живота. Они су потцијенили нашу отпорност. Ови кукавчики напади ће само ојачати нашу преданост да заједно побиједимо починиоце таквих злодјела - поручио је предсједник Европске комисије.

Немачки канцелар Ангела Меркел рекла је да је шокирана и тужна због самоубилачког напада и обећала да ће се борити против људи који чине тако незамислива дјела.

- Овај напад само ће појачати нашу ријешеност да наставимо да сарађујемо са нашим британским пријатељима против оних који планирају и проводе оваква нехумана дјела - рекла је она.

Руски предсједник Владимир Путин осудио терористички напад у Манчестеру, истакавши да је Русија спремна за још ближу антитероистичку сарадњу са британским партнерима.

- Одлучно осуђујемо тај цинични, нечовјечни злочин. Вјерујемо да налогодавци неће остати некажњени - рекао је Путин у телеграму британској премијерки Терези Меј.

Он је изразио саучешће породицама погинулих, преноси Тасс.

Амерички предсједник Доналд Трамп који се налази у Израелу осудио је напад и рекао да су одговорни за напад "губитници" и "зли".

- Стојимо у апсолутној солидарности са народом Велике Британије - рекао је он.

Пре Доналда Трампа огласили су се његова супруга Меланија, као и портпарол Беле куће Шон Спајсер, који је рекао да је Трамп обавијештен о свему што се дешава у Великој Британији.

- Моје мисли и молитве су са породицама у Манчестеру - објавила је она преко Твитера.

Француски предсједник Емануел Макрон разговарао је телефоном са британском премијерком Терезом Меј поводом напада у Манчестеру и изразио саосјећање и солидарност са Британијом, саопштила је данас Макронова прес служба.

- Предсједник Републике наставиће са Владом и са британским снагама борбу против теророризма - наводи се у саопштењу и додаје да ће Макрон наставити телефонску конверзацију са британском премијерком поводом дешавања у истрази, преноси Ројтерс.

Француски премијер Едуард Филип позвао је данас грађане Француске да буду опрезни, поводом експлозије у Манчестеру, коју је назвао "гнусним злочином".

- Најкукавичкији облик тероризма поново се десио, циљајући, као и у Паризу прије нешто више од годину дана, мјесто концерта - навео је Филип у саопштењу, преноси Ројтерс.

Он је позвао грађане Француске да буду опрезни, јер се "суочавамо са претњом присутнијом више него прије".

Аустралијски премијер Малком Турнбул изјавио је данас да је напад у Манчестеру "бруталан напад на младе било гдје", преноси АП.

- Овај напад, посебно је подло, посебно криминално, посебно страшно дјело јер изгледа да је директно усмјерен био на тинејџере. Ово је напад на невине. Сигурно не постоји злочин који је више увредљив од убиства дјеце - рекао је Турнбул у аустралијском парламенту.

Своје саучешће је изразио и премијер Шпаније Маријано Рахој.

- Осуђујемо овај напад, моје мисли су уз породице жртава и желим брз опоравак повријеђенима.

Портпарол јапанске владе Јошихиде Суга осудио је напад и изразио саучешће породицама жртава.

- Уколико је ово терористички напад, он не може бити оправдан ни на који начин и Јапан чврсто осудјује такав терористички акт. Јапан се солидарише са народом Велике Британије - навео је он у саопштењу.

У Манчестеру према посљедњим подацима у самоубилачком нападу погинуле су 22 особе, а повријеђено је 59. Исламска држава је преузела одговорност за овај напад.

(Агенције) 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

КОМШИНИЦА

23.05.2017 09:19

Терориwстички напади и било која врста насиља..... немогу то разумјети, немогу о томе више ни читати, када нешто тако објаве само кажем боже сачувај и недо бог никоме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако некако

23.05.2017 09:57

Зидови су инвестирали милијарде да пребаце терористичке нападе у Европу . У Израелу се висе и не дешавају напади који су некад били. Звуци вам ово познато?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворник

23.05.2017 12:21

Бас тако цудна ствар ови фанатици исламисти нападају цијели свијет а не Израел а знамо да њих нај висе мрзе.

Name

Ја

23.05.2017 13:15

Да ли је ико икада саосјећао са породицама оних 12 беба. Ко је њима ускратио право да дишу? Жао ми је дјеце. Али и ово су била нечија дјеца!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цица

23.05.2017 20:08

Управо тако,да ли неко осудјује нато зликовце 1995 год,па поново 1999год.А да не прицамо о другом св рату.И ми смо народ и код нас су гинули недузни људи,и све то захваљујуци овим сада,сто је код њих поцело.Тако да је то њихова брига.

Name

КЕКО

23.05.2017 13:17

Зао ми сваке зртве која страда ал имам осјецај да људи који страдају од терориста у Русији и Турској да их запад и Америка гледају некако другације те зртве,нема оно сви смо ми Париз ил Брисел,једноставно не третирају исто те страдале са страдалим на западу

ОДГОВОРИТЕ