Лајт цигарете опасне исто колико и обичне

Такозване лајт цигарете су опасне за здравље као и обичне цигарете и вероватно су допринеле видљивом повећању једног облика рака плућа, показује студија која је данас објављена.

Здравље 23.05.2017 | 10:36
Лајт цигарете опасне исто колико и обичне
Истражитељи из центара за истраживање рака у САД закључили су да лајт цигарете са филтером са отворима за вентилацију, изгледа, довеле до тога да се последњих 50 година повећао број случајева оболелих од једног облика рака аденокарцинома, тумора који се развија дубоко у плућима.

Та врста рака сада је најучесталија међу пушачима. Учесталост других типова канцерогених тумора плућа пала је с падом броја пушача у САД последњих деценија.

Резултати тих анализа потврђују оно што су истражитељи сумњали годинама и супротно је тврдњама индустрије дувана према којима су лајт цигарете мање штетне.

Филтери са рупицама пуштени су у продају пре пола века.

„То је замишљено да привуче пушаче и здравствене званичнике“, открио је доктор Питер Шилдс, помоћник директора центра за истраживање рака на Универзитету Охајо и једног од водећих аутора ове студије, која је објављена у часопису Националног института за рак.

„Анализа наших података јасно указује на везу између броја отвора додатих на филтере цигарета и пораста стопе учесталости аденокарцинома током последњих двадесет година“, додао је он.

Навео је да је посебно забрињавајуће да се ти филтери с рупама налазе практично на свим цигаретама које се данас продају.

Научници мисле да се преко тих филтера с вентилима удише више дима са већом концентрацијом канцерогених материја и других токсина.

„Ти филтери мењају сагоревање дувана који производи више канцерогених материја кроз ситне честице, а које достижу до најдубљих делова плућа где се најчешће јављају аденокарциноми“, рекао је Шилдс.

Према важећим прописима, произвођачи дувана не смеју на паклицама цигарета да рекламирају лајт цигарете и цигарете са малом количином катрана. Међутим, научници сматрају да резултати ове студије треба да убеде америчку регулаторну агенцију да потпуно забрани употребу филтера с вентилима.

РТС
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар