Смјене Влада Српске и ФБиХ

Готово у исто вријеме опозиционе странке у Републици Српској и Федерацији БиХ су упутиле у парламентарну процедуру захтјеве за смјену влада.

Босна и Херцеговина 22.05.2017 | 22:28
Смјене Влада Српске и ФБиХ
У Републици Српској о тој теми би се требало расправљати 31.маја, док је судбина захтјева Социјалдемократске партије (СДП) и Демократске фронте (ДФ) у Федералном парламенту још увијек на чекању.

У оба случаја основни мотив је катастрофална економска ситуација у оба ентитета.

Бранислав Бореновић, предсједник Партије демократског прогреса (ПДП) каже како је у протеклих десет година, према анализи коју је провела опозиција, укупан дуг у Републици Српској удвостручен, да је шест пута порастао сервис дуга у односу на изворне приходе у ентитетском буџету, те да је седам пута порастао износ за отплату кредита у годишњем буџету.

"Да је чак десет пута порастао дуг здравтсвених установа према пензијском фонду за доприносе које требају да уплаћују, да је животни стандард Републике Српске мањи за тридесет посто, да је негативна стопа природног прираштаја у Републици Српској у 2016. години износила чак 35%, три банке су пропале за ових годину и по дана, три пута су порасли губици скоро свих јавних предузећа. Мислим да су ово довољни показатељи за опозив Владе", поручује Бореновић.

Захтјев за смјену Владе Федерације БиХ упутиле су опозиционе странке - СДП и ДФ. Један од разлога је, како су навели, што је Федерални парламент оборио извјештај о раду, а затим и о извршењу буџета.

"Та заправо два акта показују да се парламентарна већина игра са Владом Федерације, јер су два кључна документа оборили", каже Ђенан Џонлагић из ДФ-а.

Прање руку или протести

Челни људи у обје ентитетске владе негирају проблеме у функционисању извршних институција, тврдећи да разлога за смјену нема.

Истовремено, и аналитичари су подијељени у мишљењу о томе да ли је прави тренутак за смјену влада, с обзиром да ће за мање од годину и по бити одржани парламентарни избори.

Економиста Дамир Миљевић оцјењује како се чуди да опозиција и раније није постављала питање смјене владе, јер су економски показатељи то захтијевали.

"Мислим да је овај тренутак изабран из једног врло једноставног разлога, јер сви економски параметри, почев од просјечне нето плате која је за 20 марака мања него што је била прије пар мјесеци, до стања у буџетским фондовима, социјалних бунтова жељезничара или радника у шумарству, је био пресудан окидач да се то уради сада. Уколико приједлог не прође, опозиција има двије варијанте - или да 'опере руке' или да грађане изведе на протесте", наводи Миљевић.

За разлику од Миљевића, економистица Светлана Ценић тврди како сада уопште није тренутак за тражење смјене ентитетских влада.

"По мени, логичније би било да је опозиција, ако хоће већ нешто да учини, кренула на терен од врата до врата, од човека до човека, разбијала страх код људи од власти, едуковала их, заступала њихове конкретне проблеме. Ове иницијативе мислим да се могу претворити у своју супротност и да власт, с обзиром да има већину, арогантно дезавуише било какву иницијативу. То ће се десити и у Републици Српској и у ФБиХ. То довољно говори какви ће исходи иницијатива бити", поручује Ценић.

Каква ће бити судбина иницијатива у Парламенту Федерације БиХ у овом тренутку тешко је прогнозирати.

Но, уколико 31.маја на дневном реду Скупштине Републике Српске не буде опозив постојеће владе, из опозиције најављују да од захтјева не одустају ни у периоду након тога.

Извор: РСЕ

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Хе хе

22.05.2017 20:32

Дуг је здравства јер су се Скрбиц и остали намирили за толикп.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма шта

23.05.2017 04:49

Нема ту шта више причати , није могуће и није нормално да Шкрбић није ухапшен , послије силних афера који су изнешене у којима је Шкрбић учествовао он је још на слободи ,овај савез за промјене никад неће доћи на власт ако га не ухапси јер не ради ништа конкретно! Ето им само случај Шкрбић и Шпирић и за сада ништа ......

Name

Ре

23.05.2017 06:29

Све док су наси ухљупи и у суду и у тузиластву све и један криминалац и лопов це бити на слободи. Бунимо се сто су странци у Уставном суду да су којом срецом у свим судовима и тузиластву. Овог лоповлука би било тродупло мање.

Name

дијаспора

22.05.2017 20:45

Предсједници који се баве криминалом и прањем пара. Министри привреде без стратегије развоја. Судство које не зна одакле да поцне. Деградација знања и диплома. Одлазак младих у рад ван БиХ. Незапосленост око 60%. Фаворизација партијске припадности са лајтмотивом супље прице. Да ову власт треба смјенити је јасно. Или сам заборавио набројати знацајне успјехе владе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Друзе

22.05.2017 22:36

Народ хоце тако. Ту лијека нема. Народ је гори од ових назови политицара. Необразовани, покварени, подли, лијени, неце да уце додусе немају ни циме, мозак к'о у телета, склони лоповлуцима, корупцији, организованом кримналу, преварама, отимацина им најсладја,

Name

Ре Друзе.

23.05.2017 06:51

Ти си ме изненадио,тамо где влада тортура ,нрод мора бити пазљив.другације власт ти главу скида "на примитиван нацин.асто говорис о лоповлуку; јос вама банди није јасно :због цега цовек краде , не лапрдај "друзе " тиси обуцен за неке друге ствари.

Name

ннн

22.05.2017 21:03

Ако тврдите да се врси странацко запосљавање предлазем да се сви уцланите у СНСД и да вас странка запосли! Од смјене владе нема ниста зато сто опозиција нема план нити предлазе било каква економска рјесења!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖУЋО

23.05.2017 12:35

РЕ,ННН, ЋУТИ ДЕБИЛЧИНО, У ТУ СЕКТУ КО УЂЕ ГОТОВ ЈЕ, ПРОДАО ЈЕ ДУШУ ЂАВОЛУ АЛИ БОГ СВЕ ВИДИ, БЛИЖИ ВАМ СЕ КРАЈ. НИ ИРИНЕЈ НИ ГРИГОРИЈЕ ВАМ НЕЋЕ ПОМОЋИ.

Name

Ре Никола

23.05.2017 14:16

Ста це предлозити опозиција када су Бајини све унистили. Једина борба опозиције треба бити да се недозволи подизање кредита.

Name

СЗП лафо

22.05.2017 21:30

Овој је висе него смијесно сто цитам, овај Бореновиц јако пуно ради али све сто ради то је погресно. Бореновицу, грађани све ово знају али не знају ста им ти нудис осим овог нарицања? Ова опозиција само иде и прица Додик не ваља , лопов итд... , ста ви господо конкретно нудите, то је питање. Једном кад сватите да народ од вас оцекује конкретна рјесења за привреду, здравство, образовање тад цете и побиједити, до тада само мозете да нарицете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОДУС

22.05.2017 21:57

СТАЊЕ ЕКОНОМИЈЕ ЈЕ ЕКВИВАЛЕНТНО ЗНАЊУ МЕНАДЗЕРА. Док у свијету влада принцип струцни људи на струцна радна мјрста и подлове, у Републици Српској влада принцип "Подгузних муха". Било би цудо када би била другација економско-привредна и финансијска ситуација. Написано је "лиценца" СНСД-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смјена за паре

22.05.2017 22:31

Смијенити владу, ићи европским путем, бла, бла, бла.............. Рјешење је једноставно. ЕУ и САД због којих нам је уништена привреда и владају домаћи (наши, а њихови )лопови 20 година, треба да нам опросте бар пола дуга, да нам дају(одштампају као што раде себи) пет милијарди марака бесповратно, да нам дају десет милијарди марака кредита са великим грејс периодом и нултом каматном стопом, искључиво за развој производње и онда да мијењамо владе Српске и Федерације. Ако су нам пријатељи, после свега што су нам урадили, бар смо толико заслужили. Овако, једни ће отићи, други доћи, а ти народе блеји.

ОДГОВОРИТЕ
Name

капетан

22.05.2017 22:47

Овакве власти се не мијењају без побуне народа , а такво несто да би се десило треба прво пробудити овај успавани народ.За сад нисам убиједјен од стране опозиције РС и Федерације да су уистину способни за такав потез.Навесцу вам пример у РС кад је досло до куповине посланика одмах је требало приступити на организацији народа а нецекати да се ствари забораве.Бојим се да је за било ста вец сувисе касно јер младих висе немамо а са старима дизати буне није паметно.Непоцињите ако нисте способни да кренете од главе јер реп вам ниста не вриједи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

боро

22.05.2017 23:09

Нађите снимак на yу тубу како отац прича како му је дијете умрло од глади , у неком селу код Маглаја , а ћерку води у хитну да јој помогну доктори јер је боли стомак од глади . Нема везе које је вјере , глад једнако боли .НАСТАВИТЕ ГЛАСАТИ И ДАЉЕ ЗА ОЛОШ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ајд сад

23.05.2017 00:35

Дзаба вам све, не да народ своје багрове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Растко

23.05.2017 06:49

Све ми дирај,Савјет Министара НЕ!!!

ОДГОВОРИТЕ