Зашто људи данас имају мало секса

Упркос сексуалној револуцији и рушењу свих табуа, секса на Западу све је мање.

Занимљивости 22.05.2017 | 21:55
Зашто људи данас имају мало секса
Амерички истраживачи Џин Твинџ, Рин Шерман и Брук Велс објавили су студију у часопису Арцхивес оф Сеxуал Бехавиор, према којој су Американци после 2010. годишње у просеку имали девет сексуалних односа мање него деведесетих.

Национално истраживање ставова и навика у сексу у Великој Британији показало је да су Британци такође постали мање сексуално активни и да особе старости између 16 и 44 уместо 6,2 -6,3 пута, љубав воде нешто мање од пет пута месечно у просеку. Аустралијанци су нешто бољи, али ипак бележе пад и то са 1,8 на 1,4 пута недељно.

У Јапану 46 посто жена и 25 одсто мушкараца старости између 16 и 25 година сасвим је одустало од секса.

Узроци?

Према једном тумачењу, до тога је довела порно-индустрија, која је постала замена за стварни живот. Неки окривљују друштвене мреже, а раније студије показују да чак и телевизор у спаваћој соби може да уништи интересовање за секс. Данас практично сви и свуда гледају у екране.

Ипак, Истраживање из 2015. објављено у часопису "Сеxуал Медицине" одбацује порнографију као узрок и показује да је 280 мушкараца, којима су два пута недељно показивали по најмање 40 минута порнића, заправо касније имало већи либидо.

Неки окривљују стресан посао, будући да стрес и исцрпљеност могу да утичу на сексуалну жељу мушкараца и жена. Нека друга истраживања показала су да на либидо још разорније утиче задовољство, односно незадовољство послом, који утичу на ментално здравље горе од незапослености.

Стрес је свакако вероватан узрочник, будући да је циришка студија из 2010. показала да су студенти изложени стресу много мање расположени за секс. На то се надовезује чињеница да су западна друштва последњих деценија претрпела праву епидемију менталних поремећаја, у првом реду депресије и анксиозности.

Очигледно је реч о вишеструким узроцима: стресном и незадовољавајућем послу, социјалној несигурности, зависности од технологије и краткорочних ужитака, који ће у наредном периоду сигурно изменити друштвену динамику на глобалном нивоу. Какве ће последице бити, тек ћемо видети.

Извор: Еxпресс.хр

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

X

23.05.2017 00:51

Ех да Ја могу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

23.05.2017 05:31

Није бас ово тацна прица.Сто нема секса????Зато сто дјевојке и средовјецне зене неце да ступају у здрав сексуални контакт с мускарцима младје и средње доби,из љубави и зеље.....Вец се све искљуциво,искрено и једино ступа у контакт из ИНТЕРЕСА!!!!! То треба нагласити.Нема висе безбризне љубави,сексуалне револуције из 60их,70их и нароцито 80их,гдје се слободно ступало у везе и секс као здрав бихејвиоризам је данас назалост нестао.Секса има,али само из интереса,љубави нема.....Све се свело на паре и стрес,који унистава опустену вољу.....И због мањка секса људи пуцају као фосне.....рука зену замјенити не мозе.Нити мп4 фајл.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е сад...

24.05.2017 09:03

Дјелимично си у праву, али не мислим ни да је превише нормално улазити у сексуалне везе потпуно слободно, без икакве обавезе. То је само моје мишљење. И слажем се да је сексуални живот људи био здравији и богатији 60-их, 70-их и 80-их година, или то можда из мене проговара југоносталгија?

Name

30 година и ништа

23.05.2017 11:21

Имам 31 годину и ништа, неда ниједна... неће ни да се удају.. удаја им дође као увреда у смислу "Жене владају сад свијетом нећу да служим неком кретену" и тако... и тако ми смо у кризи због менталног поремећаја жена.

ОДГОВОРИТЕ