Како Партизан може до Лиге шампиона?

Екипа Партизана победом над тимом Младости од 5:0 у последњем колу Суперлиге обезбедила је 27. титулу и учешће у квалифкацијама за Лигу шампиона.

Фудбал 24.05.2017 | 23:00
Како Партизан може до Лиге шампиона?
Изабраници Марка Николића последњи пут су учествовали у елитном фудбалском такмичењу сезоне 2010/2011, а ове године надају се да би могли да понове исти успех.

Подсећамо, црно-бели су тада у квалификацијама прво победили јерменски Пјуник, потом фински Хелсинки, да би у борби за групну фазу Лиге шампиона после пенала избацили белгијски Андерлехт.

Партизан је жребом убачен у групу Х са Арсенало, Шахтјором и Брагом, а екипа из Хумске није освојила нити бод у шест утакмица.

После шест сезона, поставља се питање да ли црно-бели могу поново до великог успеха и пласмана у групну у фазу и како уопште до тамо стићи?

Екипа Марка Николића стартоваће у другој рунди квалификација где ће бити међу носиоцима, што аутоматски значи да ће добити потенцијално слабијег противника.

Укупно 34 екипе учествоваће у другој рунди, од чега се 29 налази одмах ту, док ће пет тимова из прве рунди попунити остала места.

Екипе из прве рунде квалификација потенцијални су противници црно-белих (осим Трепче) у другој рунди. Ако оправдају улогу фаворита то ће бити: Њу Сајнтс (Велс), Линфилд (Северна Ирска), Викингур (Фарска Острва) и Хумернијанс (Малта). Неповлашћени тимови из другог шешира су: Дандалк (Ирска), Вардар (Македонија), Дуделанж (Луксембург), Кукеши (Албанија), Мариехамн (Финска), Самтредиа (Грузија), Спартакс Јурмала (Летонија), шампион Молдавије, БиХ, Црне Горе, Мађарске, Пољске, чека се и расплет у Словачкој (за сада Жилина), Литванији (Жалгирис), Исланду (Хафнафјордур)...

Као што је очекивано све ове екипе налазиће се у подређеном положају у односу на Партизан, међутим у трећој рунди ситација се мења, пошто су велике шансе да црно-бели неће бити носиоци.

Укупно тридесет екипа биће подељено у две групе у трећој рунди – “Шампионска рута“ (прваци лига) и “Лигашка рута“ (не шампиони лига).

Три тима већ се налази у шампионској рути, а то су Олимпијакос, Виторул Константа и шампион Чешке лиге, док ће им се из друге рунде придружити 17 клубова.

Могући противници Партизану овде су Олимпијакос, Селтик, Ред Бул Салцбург, Копенхаген, Лудогорец, Апоел, Марибор, Карабаг...

Десет екипа из шампионске руте или пута, проћиће у плеј-оф, а пет победника тих дуела наћиће се у групној фази Лиге шампиона за сезону 2017/2018.

У лигашкој рути налазе се јаче екипе, попут Ајакса, Севиље, Ливерпула, Спортинга, Хофехнахјма, трећепласиране екипе Серије А, међутим уколико Партизан дође до плеј-офа неће моћи да се састане са њима, зато што екипе из шампонске руте не могу да играју са оним из лигашке.

Прва рунда квалификација за ЛШ:

Санта Колома (Андора)
Њу Сеинтс (Велс)
Линфилд (Северна Ирска)
Викунгур Гота (Фарска Осртва)
Хибернианс (Малта)
Ла Флорита (Сан Марино)
Еуропа (Гибралтар)
Талин (Естонија)
Трепча (Косово)
Шампион Јерменија

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар