Турска спремна на нова улагања

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара БиХ Мирко Шаровић, одржао је данас, у оквиру Сарајево Бусинесс Форума,  низ састанака са делегацијама и привредницима других земаља, на којима су успјешно представљени потенцијали и могућности за нова улагања у нашу земљу.

Босна и Херцеговина 22.05.2017 | 18:17
Турска спремна на нова улагања
На састанку са замјеником министра економије Републике Турске Фатихом Матином, исказана је спремност за значајна улагања Републике Турске у сектор здравства али и сектор дрвне индустрије, гдје постоје потенцијални улагачи спремни да уложе 150 милиона еура у сектор прераде отпадног дрвета, уз услов обезбјеђивања сировине за прераду.

Такође је истакнуто да се приводе крају технички разговори око измјена и допуна Споразума о слободној трговини, те је најављен скори састанак са министром економије  Републике Турске Нихатом Зеyбекчијем, како би се разговарало о преосталим питањима везаним за значајно унапређење овог за БиХ важног економског Споразума. 

У циљу даљег унапређења сарадње и презентације потенцијала Босне и Херцеговине одржани су и састанци са министром економије Републике Индонезије Дармином Насутионом, те привредном делегацијом Бахраина.

Констатовано је да постоји константан тренд раста извоза бх.прозвода, али да у односу на потенцијале наше земље, извоз и улагања могу бити много значајнији.  

„БиХ је лидер у региону по хидропотенцијалима и кључни произвођач електричне енергије“, истакао је министар Шаровић позивајући инвеститоре да улаже у пројекте из ове области.

Делегације других земаља исказале су велику заинтересованост и спремност за улагања у БиХ, покретање нових пројеката, али и уклањање економских баријера те активан рад на ближем повезивању и јачању сарадње привредника. 

Министарство спољне трговине и економских односа у СМ БиХ

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

сељо

22.05.2017 16:21

Кад несто проконтам , био би нам најбољи савез са Турском - јер свеједно никад нецемо у ЕУ као ни они ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др

22.05.2017 19:54

Нај конкретни јесу. Русија и Турска од бесцарински олаксица до конкретни улагања ови из ЕУ измисле стотине дозвола само да ниста не извеземо а истовремено нама би да продају све своје смеце

Name

Драган

22.05.2017 16:49

Министре, колико је јачање економског присуства Турске у БиХ у интересу РС? Или сте заборавили какав је утицај Турска имала пре и по избијању грађанског рата?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре драган

22.05.2017 18:47

Управу си. радије цу гладовати него било ста од турске. с таквим размисљањем као сто ти имас најбрзе це доци до нестанка РС. зивио ти драгане јос 100 год

Name

@Драган

22.05.2017 20:12

Покушавао сам да пронађем одговор на твоје питање, али безуспјешно. Сконтао сам вечину, само нигдје не могу да нађем информације о "грађанском" рату. Нема ни у једној свјетски признатој књизи историје, нигдје ни слова. Спомињу се напади и агресије Римљана, Турске, Аустроугарске, Њемачке, Србије, нигдје грађанског рата, тараба...

Name

Саровицу

22.05.2017 18:36

Хоцеми ли и ЕУ или у Турску?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тео

23.05.2017 12:00

Неки виде у овоме Саровицу спас.Ха ха ха.

ОДГОВОРИТЕ