Покренута истрага против Груевског

Македонско специјално тужилаштво за прислушкиване разговоре покренуло је истрагу због незаконитог финансирања странке ВМРО ДПМНЕ.

Регион 22.05.2017 | 17:14
Покренута истрага против Груевског
Тужитељка Фатиме Фетаи рекла је на конференцији за новинаре да је првоосумњичени Никола Груевски, као предсједник партије, злоупотријебио службени положај и омогућио финансирање странке супротно закону, као и да је незаконито на рачун странке уплаћено 4,9 милиона евра.

Фетаи је рекао да је првоосумњичени с циљем да омогући финансирање странке парама које је узео на незаконит начин, у странци формирао групу која је прала те паре, односно да преко општинских комисија буду унесене у буџет странке. 

Од 2009. до краја 2015. преко готовинских уплата на рачун ВМРО ДПМНЕ је, према Специјалном тужилаштву, унесено 4,9 милиона евра уплатама појединаца које су приказиване као донације грађана и чланова. 

Фетаи је рекла да су незаконито добијене паре трошене за маркетинг, рад странке, плаћање раћуна, али и за куповину некретнина. 

"Од 2009. до 2015. закључен је 71 договор за куповину непокретне имовине, плаћене тим незаконито стеченим парама. Дио од имовине уопште није био у функцији остваривања циљева партије и не користи се за потребе странке", рекла је Фетаи. 

Она је најавила да ће Специјално тужилаштво затражити замрзавање дијела имовине, међу којима и сједиште партије у центру Скопља. 

Ту зграду је подигла грађевинска фирма Бетон која је на рачун ВМРО ДПМНЕ, према Специјалном тужилаштву, додатно уплатила несразмјерну суму новца као партнерство у инвестицији, коју партија није смјела да узме јер је фирма ангажована на јавним радовима.

У тој истрази је осумњичени 14 функционера странке ВМРО ДПМНЕ Николе Груевског.  Специјално тужилаштво је покренуло још једну финансијску истрагу у којој је првоосумњичени бивши премијер.

У том случају истражује изградњу аутопута Миладиновци-Штип којом су, према Специјалном тужилаштву, тадашњи високи функционери владе оштетили Македонију за 155 милиона евра. Тај аутопут се финансира кинеским кредитом.

Извор: Агенције

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

БЛ Комуниста

22.05.2017 15:42

Ово ми звучи познато.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха ха ха

22.05.2017 15:49

Исто ће бити овдје кад се промијени власт. Биће покренуте истраге. А онда рекет на основу доказа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Палата

22.05.2017 16:24

Слика и прилика криминалца Додика. Овај је мала маца за Бају који је покрао милијарду. Готов је!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Малиq Цакај

22.05.2017 18:40

Њега треба да се стави пред лице правде он је недна вуцибатина и нуста друго.

ОДГОВОРИТЕ