Анализа: Партизан у квалификацијама за ЛШ...

Носилац у другом колу, већ у трећем чекају опасне зверке! Могућа реприза дуела са Лудогорецом, БАТЕ Борисовим, ту су и АПОЕЛ, Копенхаген, Салцбург. . . Три сценарија да се обезбеди јесен у Европи.

Фудбал 23.05.2017 | 23:15
Анализа: Партизан у квалификацијама за ЛШ...
Било је 2003. Било је и 2010. Може ли да буде 2017? Ако је до симболике (и до Саше Илића, учесника оба досадашња успешна похода), онда је ово та година, јер је прошло седам откако је последњи пут Партизан играо у групној фази Лиге шампиона. До исте је стигао најпре у Њукаслу, потом у Бриселу, оба пута после драматичних пенал-серија, а Гробари се надају да би у истом временском интервалу могли опет да гледају своје миљенике у пробраном европском друштву.

Завршетком Суперлиге и освајањем 27. титуле првака постало је јасно да ће црно-бели представљати Србију у квалификацијама за Лигу шампиона наредне сезоне. Тачније, за нешто мало мање од два месеца, колико је остало до другог елиминационог круга, у коме се, према пропозицијама, укључује првак наше државе. Парни ваљак ће пропустити уводно коло квалификација, у коме играју фудбалски лилипутанци, а онда ће у другој рунди бити носилац. Чини се и да не би смео да има проблема у тој, за њега почетној, фази такмичења, јер је листа потенцијалних противника таква да не улива страх у кости.

У тој половини костура су сигурни: Дандалк (Република Ирска), Вардар (Македонија), Дуделанж (Луксембург), Кукеши (Албанија), Мариехамн (Финска), Спартакс Јурмала (Летонија), Смтредија (Грузија). Њима ће се продружити Њу Сејнтс (Велс), Линфилд (Северна Ирска), Викингур (Фарска Острва) и Хибернијанс (Малта) под условом да оправдају статус фаворита у првом колу. У зависности од распелта у још неким лигама међу екипама које могу да „падну“ црно-белима су Хафнарфјордур (Исланд), Жилина (Словачка), Жалгирис (Литванија), док се чека одлука у првенствима Пољске, Мађарске, Молдавије (више екипа је у конкуренцији, могу и међу носиоце и међу неповлашћење). Извесно је да ће међу могућим противницима Партизана бити прваци Босне и Херцеговине (коло пре краја Зрињски има бод више од Жељезничара) и Црне Горе (Будућност, Зета или Младост, сви уочи завршне рунде имају по 54 поена).

Жреб за прва два кола квалификација на програму је 19. јуна. Нова сезона у европком фудбалу почиње 27/28. јуна, мечевима прве рунде. У њему учествују прваци Андоре, Јерменије, Велса, Северне Ирске, Фарских Острва, Малте, Сан Марина, Гибралтара, Естоније и самопроглашене републике Косово. Ревнаши су на програму 4/5. јула, а победници тих двомеча ће обезбедити пласман у наредну фазу.

А тад се у трку Партизан. Сусрети  друге рунде квалификација играју се 11. и 12. јула, реванши су 18. и 19. јула.

Уколико према очекивањима савладају почетну препреку, црно-бели ће наставити квалификације, али ће се због клупског коефицијента (збира бодова у УЕФА такмичењима у последњих пет сезона, 16.075) из групе носилаца преместити на супротну половину жреба. Биће у неповлашћеном положају, самим тим имаће тежи пут за пласман у плеј-оф.

Уосталом, на то упућују имена потенцијалних ривала.

То су: Олимпијакос (Грчка), Селтик (Шкотска), Салцбург (Аустрија), Лудогорец (Бугарска), БАТЕ Борисов (Белорусија), АПОЕЛ Никозија (Кипар) и Марибор (Словенија). Њима ће се придружити још два тима, а то би према коефицијенту могла да буде Легија (ако узме титулу у Пољској, а два кола пре краја има два бода више од конкурницје), док ће последњи у тој групи тимова вероватно бити азербејџански Карабаг, минулих сезона веома запажен у Европи.

Ко год био ривал екипи Марка Николића јасно је да је чека тежак задатак. Бар на основу онога што неки од поменутих тимова предстаљаљу на континенталној сцени (попут Олимпијакоса и Селтика, редовних учесника групне фазе Лиге шампиона), те Лудогореца који је двапут елиминисао црно-беле и једном Црвену звезду, БАТЕ-а који се пре два лета испоставио непремостивном препреком, Копенхагена који делује моћно...

Жреб за треће коло квалификација за Лигу шампиона на програму је 14. јула (између два меча друге рунде). Прве утакмице се играју 25. и 26. јула, реванши су 1. и 2. августа. Победа у тој фази такмичења значи и загарантовану јесен у Европи.

Бољи из сусрета трећег квалификационог кола иде у завршно сито. Такозвани плеј-оф за Лигу шампиона. И то у стазу првака, где би Партизан опет био неносилац. Победник трећег кола не преузима статус носиоца, већ му следује рангирање на основу клупског коефицијента. То значи да би црно-бели у последњем филтеру за Лигу шампиона могли да добију опет Олимпијакос, Селтик, Салцбург, Копенхаген (уколико сви оправдају улогу фаворита на претходном степенику) плус још један тим из треће рунде.

Жреб за плеј-оф квалификација за Лигу шампиона на програму је 4. августа. Прве утакмице на програму су 15. и 16. августа, а реванши 22. и 23. августа. Победници иди директно у Лигу шампиона, док пораженим из ових двомеча као утешна награда слдује селидба у групну фазу Лиге Европе.

Постоји још један пут да Партизан игра ове целу јесен на међународној сцени. Уколико би се десило да испадне у трећем колу квалификација за Лигу шампиона онда би се преселио у квалификације за Лигу Европе, где би играо последњу елиминациону рунду. И у њој - извесно је - био носилац.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар