Мото ГП - Ле Ман: Маверик Вињалес је плануо!

Роси је пао, Маркез се скрљао на Ле Ману! Француска је на ногама, Валентино Роси је пао у последњем кругу! Маверик Вињалес је победио, Жоан Зарко је други, а Маркезова потера за Доктором се завршила се падом Хондиног аса.

Остали спортови 22.05.2017 | 15:30
Мото ГП - Ле Ман: Маверик Вињалес је плануо!
Чисту петицу са Ле Мана носи Јамаха, трагичар је Валентино Роси, а Маверик Вињалесјунак! Роси га је накратко претекао, а онда је Шпанац узвратио ударац. То је дестабилизовало ВР 46 икону у последњем кругу на Ле Ману. Валентино Роси је пао и препустио сав плен тимском колеги. Пехар и шампањац на тај начин иду Маверику Вињалесу! Навијачи Валентина Росија су у сузама и неверици због одличног претицања три круга пре краја и пада у последњем кругу. Друго место је припало Жоану Зарку, а трећеДанију Педроси.

Жоану Зарку стижу похвале пошто је у петој трци у Мото ГП класи једноставно очарао публику на домаћој стази одличном вожњом прошлогодишње Јамахине „М1“ машине. Он је заузео друго место, наравно иза бесног Маверика Вињалеса.  Марк Маркез је такође кикснуо. Репсол Хондин мотоцикл је излетео са стазе, па је Шпанац завршио француску Мото ГП сеансу. Жоан Зарко на меким гумама показао се као оштар играч на старту. Повео је трку за ВН Француске, а Валентино Роси је у првом километру на Ле Ману изгубио битку саМарком Маркезом. Репсол Хондин мотоциклиста је одлучније стартовао, али то није било дугог века. Доктор је повратио позицију и у стопу наставио прогон тимског колеге који се нашао на другом месту.

На жалост 104.200 посматрача ВН Француске, домаћи мотоциклиста није дуго издржао. Претекао га је Маверик Вињалес, а онда се Роси окомио на њега. На све то из прикрајка је гледао Марк Маркез. У тим моментима дошло је и до стабилизације водеће групе од четири мотоцикла. Јамахине „М1“ машине биле су убедљиве, па Репсол Хонда за одржање темпа у тим моментима може да захвали једино мајсторијама Марка Маркеза. Шпанац није разочарао. Напротив, на средини трке су се благо издвојили Маверик Вињалес и Жоан Зарко, аМаркез је уза зид сатерао Валентина Росија. Чекала се грешка, чекао се тренутак директног сукоба Хондине и Јамахине перјанице. Он је стигао 11 кругова пре краја трке. Марк Маркез је направио фаталну грешку. Излетео је са стазе као пушчано тане и бодове са ВН Француске оставио Јамахи на милост и немилост.



Онда је наступио кључни моменат. Валентино Роси је почео да лети. Возио је најбоље кругове, шест кругова пре краја био је већ за петама Маверику Вињалесу и успео да га победи! Не задуго, Роси је пао у последњем кругу, па се цео Ле Ман хватао за главу. То се десило у моменту када га је Маверик Вињалес напао како би повратио позицију. Већ смо напоменули да је сплет околности Данија Педросу попео на подијум. Иза њега кроз циљ је прошао Андреа Довициозо на Дукатију. Пети је мотоциклиста ЛЦР Хонде Кал Крачлоу, а шести Хорхе Лоренцо из Дукатија. Седмо место припада Фолгеру, осмо Џеку Милеру, док су девети и десети Лорис Баз и Андреа Јаноне.

Вињалесу је ово трећа победа ове сезоне. Он има 85 бодова и води у генералног пласману, прати га Педроса са 72, а Роси не само што је пао на Ле Ману, већ му се исто десило и у генералном пласману. Доктор је после ВН Француске трећи са 62 освојена бода.

ВН ФРАНЦУСКЕ

1. Маверик Вињалес (Мовистар Јамаха)
2 Жоан Зарко (Јамаха Тех 3)
3.Дани Педроса (Репсол Хонда)
4. Андреа Довициозо (Дукати)
5. Кал Крачлоу (Хонда)
6. Хорхе Лоренцо (Дукати)
7. Јонас Фолгер (Јамаха) 
8. Џек Милер (Хонда)
9. Лорис Баз (Дукати)
10. Андреа Јаноне (Сузуки)

ГЕНЕРАЛНИ ПЛАСМАН

1. Маверик Вињалес (Мовистар Јамаха) 85
2. Дани Педроса (Репсол Хонда) 68
3. Валентино Роси (Мовистар Јамаха) 62
4. Марк Маркез (Репсол Хонда) 58
5. Жоан Зарко (Јамаха) 55
6. Андреа Довициозо (Дукати) 54
7. Кал Крачлоу (Хонда) 40
8. Хорхе Лоренцо (Дукати) 38
9. Јонас Фолгер (Јамаха) 38
10. Џек Милер (Хонда) 29

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар