Злоупотреба антибиотика глобални проблем

Резистенција бактерија на антибиотике је глобални проблем и неопходан је заједнички труд лекара, фармацеута, али и ветеринара како би се обезбедила њихова рационална примена.

Здравље 22.05.2017 | 12:44
Злоупотреба антибиотика глобални проблем
То се могло чути на Међународном семинару "Употреба и злоупотреба антибиотика - медицински и правни аспекти" одржаном у Београду у оквиру Кампање за рационалну употребу антибиотика.

Семинар је отворио државни секретар Министарства здравља, др Мехо Махмутовић који је истакао значај едукације и сарадње са експертима у напорима за контролу антимикробне резистенције, која представља глобални јавноздравствени проблем.

Он је нагласио да је у оквиру напора Министарства здравља да се спроведу активности и мере за контролу антимикробне резистенције израђен Нацрт националне стратегије за контролу антимикробне резистенције.

Стручни скуп је окупио око 500 лекара различитих специјалности - гинеколози, хирурзи, инфектолози, епидемиолози, фармаколози, микробиолози, лекари опште медицине, који су имали прилику да чују излагања 25 предавача, међу којима је било осам странаца, саопштили су организатори.

Едукација је организована како би се лекари упознали са најновијим светским сазнањима у области антимикробне терапије, како се приступа појединим инфекцијама, али и да се укаже на значај рационалне и рестриктивне примене антимикробних лекова у систему здравствене заштите.

Скуп је организовало Српско удружења за антимикробну хемотерапију и Регионална лекарска комора Београда, уз подршку Министарства здравља. Министарство здравља покренуло је Кампању за рационалну употребу антибиотика, спровођење низа мера и активности, како би се сачувала ефикасност антибиотика, смањила антимикробна резистенција, спречило нежељено продужење трајања болести, смањили ризици од смртног исхода и смањили укупни здравствени трошкови за лечење.

Спровођење наведених активности реализује се у оквиру "Другог пројекта развоја здравства Србије" Министарства здравља, уз подршку Светске банке.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар