Како да тумачите декларације на производима

Ако желите да бројите своје калорије, хранљиве материје и шећере како треба, неопходно је да познајете интелигентне маркетиншке стратегије које произвођачи хране користе да би нас навели да мислимо да се хранимо здраво.

Здравље 22.05.2017 | 12:43
Како да тумачите декларације на производима
Ако желите да правилно читате декларације, морате да знате шта је тачно, а шта погрешно. Ево водича за боље разумевање онога што нам произвођачи поручују:

Почните од величине порције и калорија

То ће вам помоћи да одредите праву количину у оброку. Дневни унос калорија за здраву особу треба да износи између 1.800 и 2.200 кцал, у зависности од физичке активности и пола.

Научите све о мастима

Засићене масти: ова врста се често налази у млеку, путеру и месу. С обзиром на то да може да утиче на ниво холестерола у крви, треба да се конзумира у ограниченим количинама. Идеално би било да ове масноће чине мање од 10 одсто препорученог дневног калоријског уноса.

Транс масти: ова врста је облик хидрогенизоване масти са продуженим роком трајања. Користи се у производњи многих прерађевина и значајно утиче на ниво холестерола у крви. Зато треба избегавати честу конзумацију. Запамтите да за ову врсту масти на декларацији може да стоји "делимично хидрогенизовано уље". То, међутим, значи да намирница не садржи преко 0,5 грама транс масти.

Незасићене масти: овој врсти треба да тежите јер је здрава. Најчешће се налази у биљном уљу и може да снизи или коригује ниво холестерола у организму. Постоје два типа: монозасићене, које се налазе у намирницама као што су авокадо, коштуњаво воће и маслине. Добре су снижавање нивоа лошег холестерола, или ЛДЛ-а и полизасићене, које се налазе у уљима од сусама и сунцокрета, као и у морским плодовима.

Међу полинезасићеним су и омега 3 и омега 6 масне киселине. Прве се налазе у ораху, масној риби и лану, а остале у неким врстама житарица.

Декларација о хранљивим вредностима чак може да садржи израз "укупне масти". То укључује засићене, полинезасићене, мононезасићене и транс масти.

Чега вам је потребно више

Најважнија су влакна, витамини, протеини и минерали, као што су калцијум и гвожђе. Што их је више, то је боље за вас.

Прерушени шећери

Захваљујући паметним маркетиншким стратегијама компанија, шећер је данас често сакривен у декларацији. Без обзира на то што се ове корпорације труде да стално смишљају нове изразе, реч је о најобичнијем шећеру. У то спадају нектар од агаве, смеђи шећер, кристали шећерне трске, сок шећерне трске, сируп од рогача, кукурузни сируп, кристализована фруктоза, шећер од урме, шећер од грожђа, мед, сируп од слада, јаворов сируп, сируп од пиринча.

Према подацима Америчког удружења за болести срца, мушкарци не би требало да конзумирају више од 37,5 грама или 9 кафених кашичица, а жене од 25 грама или 7 кафених кашичица шећера дневно. То је горња граница: што мање шећера конзумирате, то боље за ваш организам.

Како разумети дневне вредности у процентима

Ова ставка се односи на то колико који састојак задовољава дневне потребе вашег организма. Рецимо, ако на декларацији уз калцијум пише 10 одсто, то значи да ће једна порција тог јела задовољити 10 одсто ваших дневних потреба за калцијумом.

Треба да запамтите да се дневне вредности у процентима израчунавају под претпоставком да је дневни енергетски унос 2.000 кцал.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар