Хрвати купују ТЕ Станари!?

Већ неколико мјесеци у тајности трају разговори хрватске Електропривреде и српске компаније ЕФТ око могућег преузимања угљенске електране у близини Добоја

Република Српска 22.05.2017 | 08:11
Хрвати купују ТЕ Станари!?
Иако чак и најупорнији заговорници пројекта Пломин Ц све мање вјерују како ће тај објект икад бити изграђен, Хрватска електропривреда ипак би ускоро могла у свом портфељу имати нову електрану на угљен. Како ексклузивно сазнаје Јутарњи лист, већ неколико мјесеци Хрватска Електропривреда води озбиљне разговоре о могућем преузимању термоелектране Станари у Републици Српској. Ради се о 500-тињак милиона долара вриједној електрани снаге 300 мегавата с припадајућим рудником, која је прошле године почела с радом, а у власништву је компаније ЕФТ - српског велетрговца електричном енергијом Вука Хамовића.

Информације о разговорима нису жељели коментирати ни у ХЕП-у нити у ЕФТ-у, но према информацијама које су Јутарњем потврђене од два незванична, али међусобно независна извора, већ је одржано више састанака на тему могуће аквизиције између представника двију фирми, а делегација хрватске Електропривреде тим поводом је недавно боравило у Београду, а посјетили су и саму електрану. Ове информације сигурно ће побудити велики интерес јавности и пословне заједнице, не само зато што се ради о потенцијално најважнијој трансакцији у електроенергетском сектору југоисточне Еуропе ове године, него и зато што се ради о послу који уз себе веже многе дилеме, од еколошких, преко пословних, до чак и геополитичких.

Термоелектрана Станари прва је приватна инвестиција у неки велики конвенционални производни електроенергетски објект на подручју земаља бивше Југославије. Прича је почела 2004. године кад је ЕФТ побиједио на међународном јавном тендеру који је Влада Републике Српске расписала за одабир стратешког партнера у руднику Станари. Ради се о руднику смеђег угљена - лигнита - с процијењеним геолошким резервама од 88 милијуна тона. Како потражња за смеђим угљеном у регији пада, ЕФТ је одлучио на локацији градити термоелектрану. Иницијални пројект био је да се гради термоелектрана снаге 400 мегавата која би производила око 3 тераватсата енергије годишње. Технолошко рјешење требао је испоручити француски Алстом, а финансијер пројекта била је Европска банка за обнову и развој. Ипак, како су ти преговори пропали, ЕФТ се окренуо истоку и у Кини договорио финансирање с тамошњом развојном банком (Цхина Девелопмент Банк), а за испоручиоце технологије прихватио тамошњи Донгфанг Елецтриц Цорпоратион. Како су Кинези нудили нешто старију генерацију технологија од Алстома, измијењен је и пројект, па је инсталирана снага електране редукована за четвртину, планирана производња смањена на два тераватсата годишње, а бруто ефикасност са 43 на 38,5 посто.


Та промјена пројекта изазвала је велико незадовољство локалних еколошких удружења, које су подигле и неколико тужби тврдећи да ће електрана - због кориштења застарјеле технологије - за два до три пута премашити ниво дозвољених штетних емисија које су допуштене на основу правила Европске уније, којих се и БиХ на основу чланства у Енергетској заједници мора придржавати од 1. јануара 2018. Термоелектрана у Станарима постигла је чак и знатно већи степен бруто ефикасности од планираног (40,2 посто), а забиљежене штетне емисије (СО2, НОx, чврсте честице) испод су европских лимита.

Лист се бави да ли та може бити исплативо за Хрватску Електропривреду и због чега се владник термоелектране у Станарима одлучио на продају.



Наводе да је већи проблем електране, барем што се њезина актуалног власника тиче, економски. Наиме, стање на регионалном, па и европском тржишту електричне енергије радикално се промијенило од 2008. кад је цијели пројект конципиран. Велики уплив претходно субвенционисане “зелене енергије” у састав радикално је смањио цијене енергије на велепродајним тржиштима, што је у проблем гурнуло све операторе конвенционалних термоелектрана, нарочито оних нових које оптерећују високи амортизацијски трошкови. Иако разлози због којих ЕФТ разматра продају електране у Станарима нису познати, претпоставља се да је фирма - која се доминантно бави само трговином енергијом - у актуалним околностима ниских цијена мучила с отплаћивањем кредита. 

Чак и након примјене врло комплексних анализа и прорачуна, на то питање је тешко дати јасан одговор, но евидентно је да је та рачуница за вертикално интегрисану енергетску компанију какав је ХЕП (бави се и производњом и велетрговином и малопродајом) знатно друкчија него што је за фирму попут ЕФТ-а. Током посљедњих година ХЕП послује изузетно профитабилно, на хрватском тржишту држи доминантну позицију, а све се амбициозније шири и у сусједним земљама. 

Према писању листа, тај посао, наиме, ХЕП-у носи цијели низ потенцијалних користи, али и врло озбиљних ризика, наводећи да би куповина производног објекта у БиХ била значајан регионални искорак за ХЕП, који компанија већ дуго - барем декларативно - тражи.

Та позиција Републици Српској, како лист наводи, могла би бити и полазна тачка за јачи ангажман на српском тржишту, али, с друге стране, како лист пише, инвестиција у нестабилној држави као што је БиХ, и Република Српска чији предсједник Милорад Додик све чешће изражава амбиције за сецесију од остатка земље, представља озбиљан ризик. Теоретски, уз подршку политике та инвестиција могла би бити искориштена и за рјешавање, наводи лист, низа отворених питања која ХЕП има с Републиком Српском - као што је рјешавање међусобних потраживања за неиспоручену струју из ТЕ Гацко и ХЕ Дубровник, те договор око реализације ХЕ Дубровник 2 - што је један од приоритетних пројеката које ХЕП у својим плановима тренутно уопште има. Ипак, с друге стране, улагањем у ТЕ Станари ХЕП би био у ризику да трпи посљедице лоших политичких односа Бање Луке и Загреба.

Констатује се да би преузимањем ТЕ Станари ХЕП формално ушао и у дјелатност којом се никад није бавио, а то је рударство. Термоелектране које се угљеном снабдијевају из властитих извора у начелу су отпорне на тржишне шокове везане за цијену тог енергента на свјетским тржиштима, али и евентуалне логистичке проблеме у снабдијевању.

Лист закључује да је цијели процес преговора око преузимања ТЕ Станари одмакао, но очито је да ће се ти преговори тоеком сљедећих мјесеци интензивирати - вјеројатно и на политичкон нивоу. Реализација пројеката не може се очекивати прије краја године, навео је Вечерњи лист.

(БН)

Коментари / 74

Оставите коментар
Name

Миланко

22.05.2017 06:18

Додик хоце све да унисти!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Операција успјела, пацијент умро

22.05.2017 06:33

Успио је, нажалост!

Name

Перица

22.05.2017 06:42

Добар је теби Додик, кад немаш ништа паметно да радиш.

Name

Ре Миланко

22.05.2017 07:05

Господе ја будаластог свијета па то је већ ЕФТА узела а власник је Вук Хамовић какве везе сад Додик има

Name

рере Миленко

22.05.2017 07:16

Има, има, како нема??? Ако нема Миле има Игор. Видјећеш, шта каже министар безбједности. Он први сазна за сваки криминал и онда то каже Бореновићу, а овај, бум и афера број 167.

Name

савјетник

22.05.2017 07:34

Миланко, а ко је све то омогућио Хамовићу ?

Name

Доста је

22.05.2017 07:37

Идемо људи на улице, доста је овог сра....или да пакујемо кофере па кудкоји...али засто ми да идемо. Отјерајмо гов.... Ово је наса земља!

Name

Гојко И

22.05.2017 07:46

И наше је.

Name

Цат.

22.05.2017 08:22

Банда ,одлуцила да нас до краја унисти,м,ку им ј,бм.

Name

Гоцо

22.05.2017 08:45

Јооој јунака, ајмо на улицу и те лази за малу дјецу. Дајте људи свога посла, маните се Хамовица и ХЕП-а.

Name

Крим Ос

22.05.2017 10:18

На овој фотографији се види ко влада у РС. Мали Мис Мекињас, а има их висе, газе позади, а УДБА, ДБ, Генез, КГБ на пријед. Ко разумије, схватице.

Name

Сумњиво од почетка

22.05.2017 10:53

Шта чека Тужилаштво са истрагом у случају земљишта гдје се налази термоелектрана Станари.Влада је фактички поклонила земљиште страном инвеститору Вуку Хамовићу за које се претпоставља да садржи велике количине угља.Тужилаштво БиХ је већ саслушало вјештака који је дао сумњиву процјену да ту нема значајнијих налазишта.Шта се чека идемо даље?!

Name

неутрални

22.05.2017 06:20

ТЕ Станари је промашена инвестиција чак и након што су Додик и Цвијановићка смањили концесиону накнаду ЕФТ-и на минимум, практично су поклонили ресурс странцима. Цијена на тржишту ЕУ је мања него производна у ТЕ Станари чак и уз неплаћање концесија, а Електропривреда РС ионако има вишак струје па ТЕС не може да је прода ни на домаћем тржишту. Зато ови хоће да је се ријеше јер не могу да враћају кредит Кинезима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

неутрални

22.05.2017 06:47

Не треба заборавити ни Перицу Ђокића када је ријеч о овом смањењу концесионе накнаде наравно :)

Name

симо

22.05.2017 07:47

Ако је промашена инвестиција (стварно се не разумијем) зашто онда ХЕП даје 500 милиона за њу???????

Name

Ре

22.05.2017 08:02

А шта је показала студија изводљивости? Зашто је онда грађена? Наравно, не би био Србин, Србин, када не би пораз у побједу претворио...

Name

Ре

22.05.2017 08:25

Приватна инвестиција а гаранције дала влада РС, ако добро послује зарадује Хамовиц,ако лосе послује кредите плаца влада РС.Једина среца је да Хрватска троси висе енергије на хладење односно љети а остали регион зими тако да електрана мозе радити као врсна и љети и зими са вецом продајном цјеном од трзисне,као сто реце премијерка са 113%.

Name

2x ре

23.05.2017 05:54

Рее неутрални: Ако си тако паметан, одговори на питање које ти је поставио "Симо". ре Симо: То је право питање. У томе има како (1) економског тако и (2) политичког интереса. (1) Хрватској треба струја а овдје ће им њихов агент у самом врху власти РС омогућити пљачку без послиједица. (2) Све ово је повезано са територијалним пројектом "хрватска Посавина". Само толико.

Name

Станари

22.05.2017 06:26

Руководство је католицке вероисповести Вероватно наместају себи Мјестани и овако немају корист само стету Удју ефти у посјед и не питају Додик влада стим рудником ефти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Станари

22.05.2017 09:39

Па какве везе имају паре са вјером новац нема нацију ни боју козе глупсоне један.

Name

мирко

22.05.2017 06:27

На крају ће испасти да смо земљу И рудник у станарима поклонили Хрватима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нн

22.05.2017 08:51

Дође олуја и до Добоја.

Name

Наравно

23.05.2017 07:20

Све је поцело са Јасеновацком градјом. Има ли пакла који це Дудука примити?

Name

Синнy Боy

22.05.2017 06:44

Чињеница је да ми полако привредне субјекте и ресурсе полако предајемо Хрватима а што и јесте била Туђманова дугорочна стратегија, окупација преко куповине фирми. И у овом случају се показује мудрост Латина, прво пустиш да неко други изгради неку фирму у српским државама а потом , након пар година, дођеш и купиш је без икакве халабуке. Примјер је Меркатор, пустили смо Словенце да оформе трговински ланац а онда након неколико година дођу Хрвати и ладно га купе. Да нам је неко 1995. послије Олује и Маестрала говорио да ће мо своје ресурсе продавати тим окупаторима сви би му рекли да је луд. Ма то све не говори ништа лоше Хрватима већ о Србима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

комедија

22.05.2017 07:49

Има логике али цињеница је да су пропали ко зетон цега год се ухвате,несто им не иде како би они хтјели.

Name

Руза

22.05.2017 09:18

Хрвати це за то узети кредит од Збер банке који неце моци да плате и ето нама Руса [ Русе не сматрм поузданим пословним партнерима].

Name

СМС

22.05.2017 10:25

Хрвати нису латини него словени.

Name

Пwро

22.05.2017 06:53

Хрват Хрвату!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ннн

22.05.2017 06:53

ЕФТ је приватно власниство и власник или власници имају право да раде са својом имовином ста хоце. Ради се о модерној фабрици која запосљава 1000 радника. ЕФТ измирује све обавезе према дрзави и радницима и надам се да це и нови купац наставити са истом праксом! Предсјеник Додик не влада тим рудником као сто неко реце него гдин Вук Хамовиц!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

22.05.2017 07:11

Ха, ха, ха.

Name

ммм

22.05.2017 07:12

Не ради се о господи него криминалцима. А нема их ко повјесати.

Name

неутрални

22.05.2017 07:25

А ко им је омогућио да добије ресурсе бесплатно?

Name

миланко

22.05.2017 07:36

А ко је то све омогућио Хамовићу?

Name

ннн

22.05.2017 07:44

Није истина да су бесплатно добили ресурсе! Добили су земљисте под концесију, изврсена је експропријација, исплацене накнаде бивсим власницима земљиста (по високим цијенама) и редовно се измирују све обавезе према дрзави!

Name

Инспектор

22.05.2017 08:40

ННН, оцито си цлан банде.

Name

киза

22.05.2017 15:17

ННН ти си дефинитивно најобицнија буда.а. Сто пре схватис бице ти лаксе у зивоту. Ако си толико заљубљен у Бају лепо сњим под руку па код матицара. ПОЛТРОНУ , процитај барем једну књигу а пре поруцујем ти да барем мало или било ста процитас ста је велики Српски писац Меса Селимовиц написао о полтронима па це мозда бити барем мало сансе да поцнес да се преобразујес у људско бице. А то ти је много боље него у бају

Name

баја

22.05.2017 15:56

Па шта со окекивала багро једна, дала си му да краде сада се буниш,зашто је требало не дати рудник,за кога је сачувано,народу не треба дати ни пензије ни плате

Name

дијаспора н

25.05.2017 03:54

Киза је краљ данасњих коментара.Браво.

Name

Миле

22.05.2017 07:19

Миле је највећи Хрват, запамтите. Боље штити интересе Хрвата И'д ХДЗа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гига-wат

22.05.2017 07:22

Не би ме изненадила ова аквизиција, с обзиром у каквим је лакташки Баја односима са мостарским Бајом Човићем. Он је и раније можда имао такав план али својевремено ( 2004. г. Само 9 година након грађанског рата) би било ризично Хрватима дати концесију и могућност градње на српској земљи, па су, као "Србина " Хамовића подметнули да то гради за Хрвате који ће де фацто постати власници. Сјетите се само с колико је жара Додик свакодневно помињао ту инвестицију и колико ју је често обилазио, све до помпезног отварања прошле године. Дакле, Станари, Добој и Српска ради а Загеб се гради! БРАВО! Већ чујем Томпсона како се радује и пјева уз соло дионице Китар-овићке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ннн

22.05.2017 07:42

Господине да ли знате да су Станари опстина са највецом просјецном платом у Републици српској? Преко 1000 радника ради у ЕФТ-у!

Name

киза

22.05.2017 16:12

За ннн, посто цовека моземо звати слободно безимени. Станаре нису направили Станари него сви градјани РС-а и то уз велику кес провизију за насега Ба.у. Али немој се бринути јер цес и ти врло брзо добити по гуз.ци од баје. Мозда задовољис своје сек.уалне зеље НАПОКОН. А народе зато и зивимо овако ИДИОТИ на све стране

Name

Борац рс

22.05.2017 08:05

Све се продаје на килограм , ко има пара (Додик) мозе да купи све веома повољно, навалите црвена бандо на продају је народно богатство. Заста је омладина полозила зивоте.........

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗОКИ

22.05.2017 10:00

ННН,опет ниси у праву дзаба бранис владајуце,највеца просјецна плата је у Институцијама РС,а зиве са грбаце Народа,запослено их је дупло висе него у рудницима и термоелектрани Станари,а то знаци да ти радници су мало плацени у каквим условима раде,на основу ових дзабалолебароса.Све це продати,само да им остане круна на глави,њима народ је на последњем мјесту,како реце Цар Лазар прије боја на Косову.

Name

одшљакивач на котлу бр.2

24.05.2017 22:16

који сам се к....ц мрзо у оним возовима да додјем у Станаре ,па пјешке до Витковаца на прву линију ? Нек ми још неко нешто само каже о патриотизму ......! Лопови !

Name

Студент

22.05.2017 08:46

Још годину-две дајте Додику и читав РС ће већински бити хрватски! Хтедох рећи Човићев. Лијеп поздрав или ти Бок Републико Српска!

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

22.05.2017 09:31

Назалост ал је тако.

Name

ре Студенд

22.05.2017 15:46

Аахаххахах бок бок дечки

Name

Дон Кихот

22.05.2017 09:18

Па добро...дуго нам је и трајала, зар не.....????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

22.05.2017 09:28

Тако је сви политицари без изузетка мисле и раде за себе. Омладина мисли само како до богатства доци лоповлуком. Додик милион а они 100000км. До када.

Name

....

22.05.2017 09:24

Бицемо робови у властитој земљи,ако вец нисмо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Већ

22.05.2017 15:50

Јесте, Милини.

Name

Перспективни 00

22.05.2017 09:52

Да је господин Додик имао у мозгу, па да 2006. покрене капиталне инвестиције са оних 2,5 милиона КМ које је имао од продаје Телекома и Рафинереије, сада би РС била Мароко. Сада би РС била већински власник Терме, а не Кинези... и тако даље...

ОДГОВОРИТЕ
Name

дреx

22.05.2017 12:27

са 2,5 милиона КМ не би могао да покрене ни мало озбиљнију фарму пилића..

Name

боро

22.05.2017 10:01

Јел вам сад јасно крајишници у којој ће те држави ускоро осванути , па нису Руси луди .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није него

22.05.2017 10:01

Да је нормалне власти а не ове ретардиране, она је требала направити термоелектрану не само то већ градити и хидроцентрале. Ми немамо нафту али имамо воду и угаљ, па уз минималан број запослених и уз домаћинско пословање, добит подјелити наруду па би свако од тога имао добре користи. Али само од продаје телекома 1,2 милијарде је добивено. Браћа ретарди су то све безвезе спржили за тзв. запослене наравно лажне, само су у зграду владе гурнули 200мил-ван сваке памети- највећи привредни колектив, курве,путовања ћевапе, јањетина, коктели итд. Пола покрали. Ако све погледамо реално, ситуација нам је безизлазна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

прле

22.05.2017 10:02

Па ста ако је продато.

ОДГОВОРИТЕ
Name

синиша благојевић

22.05.2017 10:15

И реално је да Хрватска Електропривреда откупи недовршену термоелектрану Станари јер има право удјела у Босни и х Херцеговини јер,заправо и они су трећи конститутивни народ у Босни и Херцеговини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

роле

22.05.2017 10:18

Једна од многобројних лафина...

ОДГОВОРИТЕ
Name

раки

22.05.2017 10:46

Мени струја не треба!? Контејнер ми је фризидер а на мрак се навико'.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гуз

22.05.2017 11:30

Доста буке ни око чега, сто је било, било је дзаба само коментарисете и точка.

Name

Ко је из КГБ

22.05.2017 12:35

кО ЈЕ ТУ НА ФОТКИ ИЗ КГБ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тропа

22.05.2017 12:36

Хрватска дрзава је само према вани дузна 70 милијарди ЕУРа, а о остслом да не прицам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

22.05.2017 13:04

Миле украјинац католик порјеклом , Хамовић син официра УДБЕ продају Српско Хрватима .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мој Народе

22.05.2017 15:41

Не лупај, какав украјинац, ста прицас глупости. Додик је родом из Мрцеваца а деда, прадеда су Козарцано. Друго Вук Хамовиц је играц Мила Дјукановица, Аце Дјукановица и Дарка Сарица. Цовек радо легалне милионске послове уз наравно Милин благослов, а новце деле као по обицају како то и следује код нас Срба, опсте познато 3-5% иде њему.

Name

Марко

22.05.2017 16:48

Порјекло је галцијанско видиш главу као код Порошенка Хамовић син генерала удбе као и остали српски олигарски дјеца и унуци те оргнизације који су предодређени да нам кроје и даље судбину , озну и удбу формирали су енглези зато и живе претежно у лондону ...

Name

Украјинка

25.05.2017 04:03

СлусајМарко,не крњи углед украинском И козацком роду,таквих у насим редовима нема.Толико.

Name

Паја патак

22.05.2017 17:44

Да неце Агрокор мозда да је купи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мислимо

22.05.2017 18:15

... Тако раде земље еу и Хрватска наравно. Прави вјетро-електране а немогу ни неколико процената од кориштене енергије да напуне потрошачку мрежу, а овамо треба главни покретач, црни угаљ и Термоелектрана која чађи и загађује, али битан је афис и реклама Јебат га

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коле

22.05.2017 20:28

Процитао сам ова реаговања на текст и видио пуно будаластих мисљења.Онај који је власник(В.Хамовиц) он продаје,а Додик ниста ту не посједује.Они који ту виде Додика,имају наопаку,бујну, масту!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

22.05.2017 20:35

Вук Хамовић је син генерала Раде Хамовића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Песимиста са разлогом

23.05.2017 16:16

И Словенци преузима ТЕ Угљевик, бар тако се прича по Угљевику и околини. А у послу остаје петина запослених, остали су прекобројни, за производњу струје непотребни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цццц

23.05.2017 20:31

Оде све у три лепе..

Name

Посавац

24.05.2017 10:56

Нормало,,Добој и цијела Посавина ће се ускоро вратити хрватима.

ОДГОВОРИТЕ