Градишка: Власт заборавила Роме

Градишка је општина са једном од најмногбројнијих ромских заједница у Босни и Херцеговини. Иако активни учесници, друштвеног и политичког живота у овој локалној заједници градишки Роми имају много разлога за незадовољство својим положајем, али посебно начином на који се локална власт према њима односи.

Република Српска 21.05.2017 | 16:01
Градишка: Власт заборавила Роме
Саша Машић, предсједник Савеза Рома Републике Српске одборник је у Скупштини општине Градишка из реда националних мањина. Каже да актуелна локална власт слабо има слуха за проблеме ове заједнице, а још мање воље да помогне, бар када су у питању социјално најугроженији међу њима.

Удружење које он води и које је досада оставрило бројне пројекте на побољшању услова живота градишких Рома, не може се похвалити сарадњом са Општином Градишка, која је на најнижем нивоу у протеклих неколико година.

„Не излазе нам у сусрет и не цијене нас, као националну мањину уопште, понашају се често као да у овој општини и не постојимо . У Градишци имамо четири националне мањине за које општине мјесечно издваја по 400 марака, да би могли платити канцеларију или неки канцеларијски материјал."

"То је мизерно и недовољно, а и то се одваја од 20 хиљада марака колико је годишње за нас предвиђено општинским Буџетом. Наше захтјеве за помоћ најугроженијим одбијају под изговором да нема довољно средстава у Буџету. Ми имао разумијевања, али не схватамо да средстава има за неке друге ствари а за нас нема. Довољно је, ако вам кажем да се више издваја за азил за псе него са ромску популацију у Градишци“, каже Машић.



Као примјер лошег односа општинске власти према Ромима наводи како је Општина одбила њихов захтјев за помоћ социјално угроженим породицама прошле зиме. Молили су за 80 пакета основних намирница за најугоженије који због снијега и рекордно ниских непературе нису били у могућности да обезбиједе основне потрепштине за живот. Услиједио је негативан одговор.

„Поводом вашег захтјева за додјелу једнократне финансијске помоћи за набавку прехрамбених пакета, обавјештавамо вас да се истом не може удовољити због тренутног недостатка средстава у Буџету општине.“, стоји између осталог у одговору који су добили.

Готово идентичан одговор услиједио је и када су тражили једнократну помоћ за обиљежавање Свјетског дана Рома, 08.априла ове године. Због тога један од својих најзначајнијих празника, Роми Градишке овај пут нису ни обиљежили.
Општине им је изашла у сусрет тако што су им дали аутобус и два вијенца за комеморацију жртвама усташког логора Јасеновац 22. априла у Доњој Градини. Међутим, и то је учињено у „задњи час“ након много проблема и одбијања, иако је то годинама уназад била пракса.

С друге стране, власт је знала за Роме и њихова удружења онда када су им на изборима били потребни њихови гласови. Умјесто да помогну, кажу, ови који сада врше власт у Градишци су завађали Роме, стварајући паралелна удружење која су им служила у изборне сврхе. Испред тих удружења, на изборима су за кандидате истицали своје марионете, којима није био циљ да представљају своју заједницу него да, зарад личне користи, буду у служби власти, или да одвуку гласове аутентичним представницима националних мањина.

Саша Машић се није уклапао у такву конструкцију, али би га након што је освојио одборнички мандат сви вољели у својим редовима. Он међутим као одборник националних мањина не припада ни владајућем ни опозиционом блоку у општинској Скупштини и како каже, заступа искључиво интересе својих гласача и заједнице коју представља.



То му власт и замјера, јер би скупштинској већини итекако добра дошла његова подршка. Заузврат не нуде ништа од чега би заједница имала било какве користи.

"Ако бих ја био у скупштинској већини, шта би националне мањине добиле од тога? Ништа. Било је разних притисака на мене, али шта ми имамо од тога ако у Општини није запослен нико од Рома, чак ни чистачица!? И немају намјеру никога од мањина да запосле“, констатује Машић.

Незапосленост, је иначе, највећи проблем и ове заједнице. Слободно би се могло рећи да су Роми као национална мањина и у том погледу најзапостављенији. Поједини Роми раде у Градској чистоћи, једна Ромкиња је чистачица у школи, а једна је запослена у Дому здравља и то је све.... То је и главни узрок све масовнијим миграцијама ових људи који у потрази за послом одлазе у друге земље. Преко тридесет одсто их је протеклих година отишло у иностранство. Многи љети долазе на одмор или на викенд, али све рјеђе.

У Удружењу страхују да ће се врло скоро припадници ове етничке групе у Градишци моћи пребројати на прсте једне руке. Зато активно и раде на пројектима који би им олакшали живот овдје у њиховом завичају. Поред незапослености велики проблем су и лоши услови за образовање ромске дјеце.

Добијају бесплатне уџбенике за основну школу. Али то им, није од велике помоћи, ако живе у лошим условима. Често у једној просторији од десетак квадрата живи и по петоро дјеце и немају никакве услове за учење. Родитељи нису у могућности ни да им омогуће све остало осим уџбеника што је потребно за школу.

Успјели су се изборити за беспалатан упис у средње школе, међутим, за уџебнике средњошколцима од власти нису успјели добити средства. Нема средстава ни за стипендије студентима, а средњошколци ромске националности су захваљући ангажовању Удружења Рома, успјели добити стипендије од организације „Образовање гради БиХ“ из Сарајева.

Међутим и поред свих проблема које имају у Градишци, поражавајућа је чињница, коју истичу, да је положај Рома у другим општинама на још нижем нивоу.

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Зоол

21.05.2017 16:59

Следеци избори су идуће године тако да нема потребе за бригу,тада це вас се сјетити сигурно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градишчанац

21.05.2017 17:13

Велики поздрав за Сашу из Данске

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нова Топола

21.05.2017 20:20

Како це помоци народу кад мора узети себи. фуј,брука и срамота,сад ти народе размисли за кога гласати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оwл

21.05.2017 20:50

Сто није угрубо рекао своју имовинску ситуацију и циме се бави?! Њему није лосе. А тек циме је он куповао гласове. Политика у најрузнијем издању.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре: Оwл

22.05.2017 11:19

Колико теби даје Аџић да лупеташ глупости.

Name

Гордана

22.05.2017 04:52

Адјиц це ојадити градјане Градиске,Градиска није имала горег нацелника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан Јанковић

28.05.2017 16:11

Битно је да си се ти напаковао, ко шиша Цигане, срам те било

ОДГОВОРИТЕ